Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 09:17

Τιμητικό βραβείο από το Φεστιβάλ Βενετίας στον Κώστα Γαβρά

Το μεγάλο τιμητικό βραβείο του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας Jaeger-LeCoultre Glory 2019 θα απονεμηθεί στον Κώστα Γαβρά, λίγο πριν από την πρεμιέρα της ταινίας του «Ενήλικοι στο Δωμάτιο»,

που εμπνέεται από το ομώνυμο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη.

Την ανακοίνωση έκανε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Κώστας Γαβράς αξίζει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημερινούς μεγάλους σκηνοθέτες, αλλά και για ένα συγκεκριμένο λόγο. Για την ικανότητα του να μετατρέπει την πολιτική σε ένα συναρπαστικό θέμα, ένα θέμα όπως κάθε άλλο, όχι μόνο για τους λίγους και ήδη πεπεισμένους αλλά και για το ευρύτερο κοινό, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει ο κινηματογράφος προκειμένου να αγγίξει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θεατών».

«Αυτός ο σκηνοθέτης, σεμνός αλλά αποφασισμένος, ανέκαθεν έκρινε ότι όλες οι ταινίες είναι πολιτικές. Γεγονός που όχι μόνο του επιτρέπει να αποφύγει την ετικέτα του πολιτικού σκηνοθέτη, με την οποία πάντα τον συνέδεαν -συχνά με μειωτικό τρόπο- αλλά και να διεκδικήσει μια ειρηνική και ειλικρινή δημοκρατική πίστη σε ένα είδος λαϊκού κινηματογράφου που κάνει τον θεατή να στοχάζεται και να διερωτάται , προκαλώντας βαθιά συναισθήματα», συμπλήρωσε.

Και κατέληξε λέγοντας ότι «χάρη στην εγγενή, αυθεντική αγανάκτηση των ταινιών του, στον βαθύ ανθρωπισμό που τις χαρακτηρίζει και στην ελευθερία που απαιτούν, ο Κώστας Γαβράς αμφισβητεί τις αδυναμίες μας και την υποταγή μας. Έχει ειπωθεί ότι “αν έχουμε αποκοιμηθεί, ο κινηματογράφος του μας ξυπνά. Και αν έχουμε χάσει την ελπίδα, οι ταινίες του μας την αποκαθιστούν”».

Η νέα ταινία του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας (28/8-7/9), όπου θα προβληθεί εκτός διαγωνιστικού προγράμματος.

Η βράβευση του Κώστα Γαβρά θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή στις 31 Αυγούστου στη Sala Grande του Λίντο της Βενετίας

πηγη:efsyn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 10:11