Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 11:19

Σύγχρονα εικαστικά έργα σε ιστορικούς χώρους απο το Συμπόσιο Γλυπτικής και Ζωγραφικής στην Αιανή

glyptaaianio1
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται φέτος το Εργαστήριο-Συμπόσιο Γλυπτικής και Ζωγραφικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.
Το Εργαστήριο ξεκίνησε το 2008 από μια ομάδα καλλιτεχνών, οι οποίοι με επικεφαλής τον Θάνο Καρώνη εμπνεύστηκαν από τις αρχαιότητες του Μουσείου και την ιστορικότητα του τόπου για να δημιουργήσουν σύγχρονα έργα στο ντόπιο μάρμαρο Τρανοβάλτου.

Τις επόμενες χρονιές μας δόθηκε η ευκαιρία να διερευνήσουμε και τη σχέση του χρώματος με το μάρμαρο, καθώς και να πειραματιστούμε στις αρχαίες τεχνικές με πολύ σημαντικά αποτελέσματα.
Το Εργαστήριο-Συμπόσιο αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και από τους φορείς (τον Δήμο Αιανής που πλέον ανήκει στο Δήμο Κοζάνης και την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Κοζάνης) με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον θεσμό.
Τα έργα εκτίθενται όλα στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου και αποτελούν πλέον μια σημαντική υπαίθρια Έκθεση Γλυπτικής, την οποία θαυμάζουν οι επισκέπτες κατά την είσοδο και έξοδό τους από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.
Φέτος το Εργαστήριο-Συμπόσιο Γλυπτικής άρχισε στις 13 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως και τις 22 Ιουλίου 2011. Τίτλος του:
«Με αφορμή το παρελθόν-Σύγχρονα εικαστικά έργα»
glyptaaianiΕκτός των καθιερωμένων καλλιτεχνών που συμμετέχουν τα τέσσερα τελευταία χρόνια, στη φετινή οργάνωση συμμετέχει το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με πέντε φοιτητές και ένα διδάσκοντα.
Οι καλλιτέχνες -δημιουργοί έχουν ήδη ξεκινήσει να λαξεύουν το μάρμαρο και να χρωματίζουν τους καμβάδες τους. Θα εργάζονται καθημερινά έως και τις 22 Ιουλίου, που θα γίνει η παρουσίαση των έργων στις 20.00 το βράδυ και θα ακολουθήσει Μουσική Βραδιά με το συγκρότημα του Δημήτρη Βαβλιάρα.
Στο διάστημα μέχρι τη παρουσίαση των έργων ο χώρος θα είναι συνεχώς ανοικτός κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες για το κοινό. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τους καλλιτέχνες κατά την εργασία τους και να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες των έργων από τους ίδιους τους δημιουργούς.
Στο φετινό Εργαστήριο-Συμπόσιο Γλυπτικής συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Φίλιππος Καλαμάρας, Θάνος Καρώνης, Βασιλική Κυριάκη, Θωμάς Μακινατζής, Δήμητρα Ξενάκη, Κωνσταντίνος Παλιάν, Ζωή Σεϊτάνη, Χρύσα Σταύρεβα, Αλεξάνδρα Τσίτσιντα. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου, ο ψηφιδογράφος Γρηγόρης Τζαναμπέτης θα συνεχίσει να εκπαιδεύει τους μικρούς μαθητές στην τέχνη των ψηφιδωτών, τα οποία τοποθετούνται στο αίθριο του Μουσείου, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι επισκέπτες.
Η οργάνωση παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες- στηρίχθηκε από τον Δήμο Κοζάνης, ενώ τα μάρμαρα προσέφεραν οι εταιρίες ΕΜΑΤΚ ΑΕ/Τρανόβαλτο, Ευστάθιος Μελίδης/Δρέπανο, Κων. Τζιδημόπουλος, Τρανόβαλτο.


Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 11:35