Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 10:01

Ο Γιώργος Τζιτζικάκης συνομιλεί με την Μερόπη Βαχτσεβάνου στο vetonews.gr για το νέο του βιβλίο με τίτλο "Ένα δράμι δύναμης"

Ένας έμπειρος συγγραφέας που εκτός από την ικανότητά του να καταγράφει στο χαρτί εξαιρετικά συγκινησιακές καταστάσεις και να δημιουργεί χαρακτήρες, έχει κι ένα

διαφορετικό κριτήριο για όσα περιστρέφονται γύρω του· του αρέσει να υπάρχει κινηματογραφική δράση και flash back στα βιβλία του. Το μότο του "Να γελάτε δυνατά να σπάνε τα άσχημα, να ρισκάρετε για τα απίθανα, και να ζείτε τις στιγμές πριν αυτές τελειώσουν!".

"Ένα δράμι δύναμης" - Ένας τίτλος που αποτυπώνει πως όλοι στις μέρες μας έχουμε την ανάγκη κάπου να ακουμπήσουμε για να πάρουμε δύναμη να συνεχίσουμε. Πείτε μας δύο λόγια για το βιβλίο;
Το "Ένα δράμι δύναμης" αποτυπώνει τον σκληρό και σκοτεινό κόσμο της εμπορίας ανθρώπων, το γνωστό σε όλους μας trafficking. Μιλάμε για παιδική δουλεία, σύγχρονη εργασιακή σκλαβιά, σεξουαλική εκμετάλλευση με χρήση βίας σε κάθε ηλικία της γυναίκας, ακόμα και για απαγωγές με σκοπό την αρπαγή οργάνων. Το βιβλίο αναφέρεται στην σκληρή ιστορία ενός παιδιού που μπλέχτηκε στα δίχτυα του υποκόσμου ψάχνοντας να βρει λίγη αγάπη στη ζωή του. Μέσα από αυτή την ιστορία, περιγράφονται τα πολλαπλά οδοιπορικά αυτών των θυμάτων-ηρώων που είναι τόσο δίπλα μας και όμως λειτουργούν στην αφάνεια ή έστω, κάτω από την επιφάνεια της κοινωνίας μας. Αποτελεί μια κραυγή για να ακουστεί δυνατότερα το μεγάλο αυτό πρόβλημα που μαστίζει την εποχή μας.
Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από την ίδια τη ζωή. Είναι φορές που όλοι μας νιώθουμε ότι μας λείπει αυτό το ένα δράμι δύναμης για να συμπληρώσουμε σε σύνολο την ισχύ μας και να αντεπιτεθούμε σε εκείνον που μας πονάει. Έχει αγαπηθεί πολύ από το κοινό, όχι μονάχα επειδή χαρακτηρίζει τα θύματα του trafficking, αλλά και την αίσθηση της εποχής.


Οι αναγνώστες σας ψήφισαν το μυθιστόρημα "Τ' αηδονιού το δάκρυ" (Ωκεανίδα-2015) ως ένα από τα δέκα επικρατέστερα στα πρόσφατα Βραβεία Βιβλίου των καταστημάτων Public, στις κατηγορίες "Ελληνικό Μυθιστόρημα" και "Ηρωίδα-Έμπνευση". Πώς το σχολιάζεται αυτό;
Το Αηδόνι γέμισε αγάπη τη ζωή μου και συγκίνηση τους αναγνώστες. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία με άξονες την αξιοπρέπεια, τα ιδανικά και τις αξίες μιας οικογένειας, την υπερηφάνεια και την πίστη πως αν το θελήσεις, όλα στη ζωή σου μπορούν να αλλάξουν. Είναι ένα βιβλίο που μπήκε σε πολλά σπίτια και θρόνιασε σε πολλές καρδιές, γι' αυτό και πήρε αυτή τη διπλή υποψηφιότητα στα Βραβεία Public. Ένα βραβείο φυσικά, δεν αποτελεί αποδεικτικό της αξίας σου, πρέπει να αποδεικνύεις συνεχώς την αξία σου με κάθε επόμενο βιβλίο, είναι ωστόσο εξαιρετικά τιμητικό για εμένα καθώς τα συγκεκριμένα βραβεία προέρχονται από ψηφοφορία των ίδιων των αναγνωστών, γεγονός που σημαίνει πως όλο αυτό το αποτέλεσμα ήρθα από την αγάπη τους για το βιβλίο.


Πώς βλέπετε την πορεία των βιβλίων εν μέσω κρίσης ; Ποια είναι η άποψή σας για τις παρουσιάσεις βιβλίων;
Ο βιβλιόφιλος συνεχίζει να διαβάζει καθώς το διάβασμα για εκείνον που αγαπάει το βιβλίο είναι μια διαδικασία τόσο φυσική όσο εκείνη της αναπνοής. Απλά λόγω οικονομικής στενότητας αγοράζει λιγότερα βιβλία και έτσι, έχει μετατοπίσει τις επιλογές του, έχει γίνει πιο επιλεκτικός για το βιβλίο που θέλει να διαβάσει. Αυτό φυσικά δεν είναι απαραιτήτως κακό! Σημαίνει πως ένα καλό βιβλίο, θα βρει πάση θυσία τρόπο να φτάσει στα χέρια εκείνου που θέλει να το διαβάσει.
Σχετικά με τις παρουσιάσεις, ο κόσμος ξέρετε, δύσκολα ανταποκρίνεται γιατί θεωρεί πως είναι κάτι το βαρετό και του δημιουργείται η αίσθηση του καταναλωτή, πως επειδή θα έρθει να γνωρίσει τον συγγραφέα θα πρέπει και να αγοράσει το βιβλίο. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό ισχύει, εμένα όμως προσωπικά δε με καλύπτει! Χρόνια τώρα κάνω τις παρουσιάσεις των βιβλίων μου όχι υπό μορφή διάλεξης αλλά ως μια μεγάλη και χαμογελαστή συζήτηση με το κοινό. Τα πρώτα λεπτά είναι πάντα άβολα, αλλά μόλις ξεκινήσω να τους περιγράφω το πώς αισθάνομαι, πώς και γιατί έγραψα αυτό το βιβλίο, τι ήρθα να τους πω και να μου πούνε κι εκείνοι, τότε διακρίνουν την αλήθεια μου και εντέλει γινόμαστε μια ομάδα, ερχόμαστε κοντά, με αποτέλεσμα η παρουσίαση να μετατρέπεται σε ένα διαδραστικό δρώμενο και έτσι τους μένει στη μνήμη ως μια υπέροχη εμπειρία.


Ποιο είναι το μήνυμα που δίνετε στον κόσμο για τις δυσκολίες που βιώνει;
Κάθε δρόμος που παίρνουμε στη ζωή έχει τις ανηφοριές, τις κατηφοριές και τις στροφές του. Είναι για όλους μας δύσκολα και δυστυχώς δεν διαφαίνεται να χαράζει κάποια ελπίδα που μαγικά θα αλλάξει την καθημερινότητά μας. Εγώ όμως από την άλλη, είμαι φύσει αισιόδοξος και πιστεύω πως στη ζωή κάθε ανθρώπου, όσο σκληρή ή δύσκολη κι αν είναι, υπάρχει ένα φως που σαν θελήσει να το δει και σαν αποφασίσει να το αφήσει να τον ζεστάνει, να το αφήσει να τον λούσει με τη λαμπρότητά του, τότε όλα ευθύς γίνονται κομματάκι καλύτερα. Σημασία λοιπόν έχει, όταν θα βγαίνουμε σε αδιέξοδο, να μην απογοητευόμαστε και να τα παρατάμε, αλλά να γυρίζουμε την πλάτη μας, να χαμογελάμε με τα στραβά και να επιλέγουμε έναν άλλον δρόμο, μια επόμενη διαδρομή.


Η διαδρομή έχει συνέχεια; Υπάρχει κάτι που ετοιμάζετε;
Όσο είμαι καλά και όσο θεωρώ πως έχω κάτι να πω, τόσο θα γράφω βιβλία και θα τα προσφέρω στον κόσμο. Τους τελευταίους μήνες είμαι σε διαδικασία μελέτης, καταγραφής και συγγραφής του επόμενου μυθιστορήματός μου που ξεκινά από την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κρήτη και περιδιαβαίνει ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία ζωής. Ένα βιβλίο διαποτισμένο από τις μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν την Κατοχή και τη μελανή σελίδα του Εμφυλίου· ψυχές που σε ολόκληρη τη ζωή τους έψαχναν να βρούνε λίγη αγάπη για να στεριώσουν κάπου το σπιτικό της καρδιάς τους.

Ο συγγραφέας θα βρίσκεται στην Κοζάνη την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη και ώρα 19:00 στα Public, για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του με τίτλο "Ένα δράμι δύναμης".

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 10:24