Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2019 11:04

Στους Φιλλιπαίους  Γρεβενών «μετράνε» τα άστρα

Στα 1440 μέτρα υψομέτρου κοντά στο χωριό Φιλλιπαίοι Γρεβενών ξεκινά σήμερα η 13η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων (ΠΕΕΑ). Ερασιτέχνες αστρονόμοι, λάτρεις του νυχτερινού ουρανού, της ουρανογραφίας και της αστροπαρατήρησης συρρέουν από χθες στο οροπέδιο των Φιλλιπαίων όπου για δύο μέρες θα μοιραστούν εμπειρίες της αστροφωτογραφιας και της παρατήρησης. Ο δραστήριος Αστρονομικός Σύλλογος Δυτικής Μακεδονίας για τρίτη φορά έχει αναλάβει την διοργάνωση της Πανελλήνιας συνάντησης και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Νίκος Τζήμκας μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «η καρδιά της ερασιτεχνικής αστρονομίας για δυο συνεχόμενες βραδιές  θα χτυπάει στους Φιλλιπαίους Γρεβενών». Οι προβλέψεις για τον καιρό είναι πολύ ευχάριστες και σε συνδυασμό με την μικρή φωτορύπανση που επικρατεί στην περιοχή προ μηνύονται ιδανικές συνθήκες αστροπαρατήρησης.

 Σε όλη την διάρκεια της συνάντησης θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ενημέρωσης και εργαστήρια για μυημένους ερασιτέχνες. 

 Ο Ivaylo Stoynov θα μιλήσει για την  σύγχρονη αστροφωτογραφία, θα αναλύσει τα χαρακτηριστικά της αστροφωτογράφησης με το APT  και το πως το λογισμικό αυτό κάνει τη διαδικασία ευκολότερη και πιο παραγωγική για τον ερασιτέχνη αστρονόμο.

Επίσης ο Άγγελος Μακρής θα εξηγήσει μέσω ενός εργαστηρίου τις τεχνικές νυκτερινής λήψεις και θα μιλήσει για την κίνηση του ουρανού.

Τα μεσάνυκτα της Παρασκευής και του Σαββάτου ενόσω οι  κατασκηνωτές θα είναι ξαπλωμένοι στο πεδίο η Αλίκη Σιουστη και ο Δημόκριτος Τσούπακας με την βοήθεια λέιζερ θα πραγματοποιήσουν μια περιήγηση στον νυχτερινό ουρανό, θα μιλήσουν για τους αστερισμούς και τους μύθους που τους συνοδεύουν.

Ο Νίκος Τζήμκας απευθύνει πρόσκληση σε όσους μπορούν να προσέλθουν στους Φιλλιπαίους να δοκιμάσουν την ομορφιά της νυκτερινής παρατήρησης και να χαρούν την μαγεία του νυκτερινού ουρανού σε ένα ξενοδοχείο δισεκατομμυρίων αστέρων!!!

Οι οργανωτές επισημαίνουν ότι στο χώρο της κατασκήνωσης υπάρχει νερό και όλες οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής μιας και η συνάντηση πραγματοποιείται στις κτιριακές εγκαταστάσεις   που παλιότερα λειτουργούσαν ως κατασκηνώσεις της περιοχής.