Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 14 Απριλίου 2012 19:29

Μαριχουάνα… κατά της κρίσης

marijcaliforniaΤο 56% των κατοίκων του μικρού χωριού της Καταλονίας Ρασκέρα ενέκριναν προχθές με την ψήφο τους το σχέδιο της τοπικής Αρχής να μισθώσει 2,5 στρέμματα γης με σκοπό τη δημιουργία φυτεία κάνναβης. Το σχέδιο έχει σύμφωνα τους τοπικούς άρχοντες επενδυτικό προσανατολισμό

και φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη μικρή κοινότητα, όπως και το σύνολο της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα επιδιώκεται η δημιουργία 40 νέων θέσεων εργασίας για τους κατοίκους της Ρασκέρα και εκτιμάται ότι στα ταμεία του χωριού θα εισρεύσουν περίπου 1,3 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.

Τις εκτάσεις επιδιώκει να μισθώσει μία ένωση καπνιστών μαριχουάνας από τη Βαρκελώνη (ABCDA).

Οικονομική ελπίδα ή ριψοκίνδυνο εγχείρημα; 

Οι διοικητικοί άρχοντες της Ρασκέρα παρουσιάζουν το σχέδιο ως πρότυπο για την Ευρώπη. Η υλοποίησή του συναντά ωστόσο τη σθεναρή αντίσταση της ισπανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουίθ-Γκαγιαρδόν, η δημιουργία μίας φυτείας μαριχουάνας θα είχε μακροπρόθεσμα περισσότερες αρνητικές παρά θετικές συνέπειες. Οι Αρχές σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο σκοπεύουν να ματαιώσουν την υλοποίηση του σχεδίου, το οποίο θεωρούν παράνομο.

Ο ισπανικός νόμος σχετικά με την παραγωγή μαριχουάνας είναι ωστόσο ασαφής, αφήνοντας περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες. Βάσει αυτού η μαριχουάνα κατατάσσεται στην κατηγορία των «μαλακών» ναρκωτικών και, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ρασκέρα, η καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση δεν απαγορεύεται.

Το ζήτημα αποτελεί πλέον θέμα δημόσιου διαλόγου σε εθνικό επίπεδο. Ορισμένοι από τους κατοίκους του μικρού χωριού που συμμετείχαν στο σχετικό δημοψήφισμα διακρίνουν στο σχέδιο μία οικονομική ελπίδα, ενώ κάποιοι άλλοι εκφράζουν φόβους ότι η υλοποίησή του θα επέφερε στο χωριό εγκληματικά φαινόμενα που σχετίζονται με ναρκωτικά.
πηγη:σκαι.γρ