Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 13:40

Έφθασαν στην Καστοριά οι πρώτοι πρόσφυγες, τι προβλέπει η σύμβαση με το πρόγραμμα φιλοξενίας της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Στην πόλη της Καστοριάς έφθασαν αργά χθες το βράδυ οι πρώτοι 29 πρόσφυγες από την Συρία που φιλοξενούνται σε γνωστό ξενοδοχείο σε προάστιο της πόλης. Η άφιξη τους στην ακριτική πόλη και η φιλοξενία τους σε ξενοδοχείο

γίνεται με την ευθύνη της Υπάτης αρμοστείας του ΟΗΕ η οποία  έχει αναλάβει το κόστος φιλοξενίας με σύμβαση που έχει υπογράψει με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου. Οι πρόσφυγες που ήδη πέρασαν το πρώτο τους βράδυ στην Καστοριά  και το επόμενο κύμα των 29 ατόμων που αναμένεται να φθάσει στην πόλη έως αργά το απόγευμα,  προέρχονται από τα hotospots στο Δερβένι, στα  Βασιλικά και το  Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.  Εχουν ολοκληρώσει την  διαδικασία των αιτήσεων και βρίσκονται στο στάδιο της μετεγκατάστασης τους σε χώρα της Ευρώπης.

Το μεσημέρι κλιμάκιο της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλο με τον τελευταίο να εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς της Ύπατης αρμοστείας  του σχεδίου φιλοξενίας προσφύγων στην Καστοριά.

Πριν από ένα μήνα κλιμάκιο της Ύπατης αρμοστείας περιόδευσε στις Π.Ε. Γρεβενών, Καστοριάς, και Φλώρινας όπου επόπτευσε ξενοδοχειακές μονάδες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για φιλοξενία προσφύγων. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών  μονάδων που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα, βρίσκονται στην ορεινή περιοχή των Γρεβενών καθοδόν προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.

Οι υπεύθυνοι της Ύπατης αρμοστείας επέλεξαν μονάδες που με βάση της άδεια λειτουργίας τους  διαθέτουν τουλάχιστον σαράντα κλίνες και υπέγραψαν συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες τους.  Στις συμβάσεις προβλέπεται ημερήσια αποζημίωση 23€/άτομο ενώ με ρητό τρόπο γίνεται σαφές ότι στην παραπάνω τιμή περιλαμβάνεται, η παροχή πρωινού, μεσημεριανού και βραδινού γεύματος. Σε κάποιες περιπτώσεις όπου οι χώροι φιλοξενίας είναι μακριά από πόλεις και δεν υπάρχει συγκοινωνία, ζήτησαν από τους ξενοδόχους  σε συνεργασία με λεωφορειούχους  των περιοχών, να υπάρξει συγκοινωνιακή  πρόβλεψη ώστε κατά την διάρκεια παραμονής τους οι πρόσφυγες να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα προς τα αστικά κέντρα για εκπλήρωση των καθημερινών τους αναγκών. Οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων είναι διάρκειας έξι μηνών με δυνατότητα αυτόματης ανανέωσης για έξι επιπλέον μήνες. 

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 13:47
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.