Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 10:43

Λίνα Νικολακοπούλου: «Στην ζωή μου δεν περίμενα τίποτα, αλλά ο δρόμος με πήγε εκεί που η καρδιά μου ήθελε».

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Με μια σεμνή τελετή όμοια του βίου και της διαδρομής της, το Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αναγόρευσε σε Επίτιμη Διδάκτορα την στιχουργό και ποιήτρια Λίνα Νικολακοπούλου.

«Στην ζωή μου δεν περίμενα τίποτα αλλά ο δρόμος με πήγε εκεί που η καρδιά μου ήθελε και αυτό ίσως και το πιο σπουδαίο, να έρχεται η έκπληξη, η χαρά, η επιβράβευση, επειδή έχεις το δρόμο σου» δήλωσε φανερά συγκινημένη, προσερχόμενη στην αίθουσα τελετών του ιδρύματος στις εγκαταστάσεις της νέας πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη.

Ο σύντομος λόγος της ήταν γραμμένος σ’ένα τετράδιο που όπως αποκάλυψε αγόρασε από βιβλιοπωλείο της πόλης με λογότυπο την φράση «μη φοβάσαι να μιλάς». Η παραπάνω  έκφραση  αποτέλεσε στοιχείο της σύντομης αναφοράς της στο μπούλινγκ που μικροί η και μεγάλοι γίνονται θύματα όχι μόνο των άλλων η άλλων συμπεριφορών αλλά και του  εαυτού τους φοβούμενοι τις τύψεις  τους.

Με την λιτότητα που διακρίνει τον στιχουργικό και ποιητικό καμβά του έργου της, κ. Νικολακοπούλου μίλησε με τον ίδιο τρόπο  για την ζωή της «τον δρόμο μου τον χάρισαν τα λόγια» ενώ κλείνοντας την σύντομη ομιλία της δεν παρέλειψε να εξομολογηθεί στους παρευρισκόμενους που γέμισαν την αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου, την απερίγραπτη συγκίνηση από την μεγάλη τιμή που έχει γίνει στο πρόσωπο της από το ΠΔΜ δίδοντας την υπόσχεση «ότι έχω κατακτήσει μέχρι τώρα και άλλο τόσο είμαι διατεθειμένη να προσφέρω».

Με την φράση «τα πανεπιστήμια είναι και πρέπει να παραμείνουν τα σπίτια των ποιητών» ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών υποθέσεων του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Σαριαννιδης καλωσόρισε την Λίνα Νικολακοπούλου στην ακαδημαϊκή οικογένεια του πανεπιστημίου, ενώ ο καθηγητής Τριαντάφυλλος Κοτόπουλος μίλησε για το ποιητικό και στιχουργικό της έργο που έχει γίνει αντικείμενο έρευνας και μελέτης σε διπλωματικές εργασίες του Μεταπτυχιακού προγράμματος δημιουργικής γραφής του Τμήματος. Την απόφαση ανακήρυξης σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Νηπιαγωγών διάβασε ο πρόεδρος του Τμήματος καθηγητής Κωσταντίνος Ντίνας.

Στο πέρασμα των ημερών, στην ωρίμανση του χρόνου, τα τραγούδια της Λίνας Νικολακοπούλου έχουν γίνει αισθητικό και κοινωνικό βίωμα, μεταφέρονται από στόμα σε στόμα σε άλλες ημέρες κι άλλες εποχές. Ο Ηλίας Αλουπογιάνης επιστήθιος φίλος από τα χρόνια της νιότης με την Λίνα Νικολακοπούλου αντί αναφορών στο έργο της διάβασε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Αλέξανδρου Μαγκάκη «Γράμμα από τη φυλακή για τους ευρωπαίους» για την σημαντότητα του τραγουδιού. «Όταν μας πνίγει ο καημός τραγουδάμε…εδώ το τραγούδι είναι μια άνωση της ψυχής, μαλακώνει τα ύστερα του κόσμου, δίνει προεκτάσεις.. .ευγνωμονώ αυτούς που γράψανε τραγούδια λυπημένα. Τους δεσμοφύλακες δεν τους έχω ακούσει να τραγουδάνε..»

Η Λίνα Νικολακοπούλου το 2004 έλαβε την κορυφαία τιμή παρασημοφορούμενη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 10:57
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.