Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 18 Μαϊος 2012 08:44

Περί μνημονίου ο λόγος

100303_syrizaτου Σπύρου Τόλιου*

Η χώρα δεν μπήκε στο Μνημόνιο λόγω δηλώσεων, αλλά λόγω ψεμάτων (Γ. Παπακωνσταντίνου) – εγώ συμπληρώνω λόγω έλλειψης επαφής με την Ελληνική πραγματικότητα και της απύθμενης διαφθοράς.
Το σημερινό άρθρο επιδιώκει να δώσει μία απάντηση σε όλους αυτούς που έβλεπαν μονόδρομο την ακολουθούμενη πολιτική τα τελευταία 2 χρόνια.

Η τριλογία περιέχει: 1. Η συμβολή του Συ.ριζ.α στο πάγωμα του μνημονίου 2. *Μνημόνιο – ανάλυση κυριοτέρων σημείων 3. *Καταγγελία του Μνημονίου.
Οι πρόσφατες εκλογές αποτυπώνουν ξεκάθαρα την αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας του μέσου Έλληνα πολίτη και την κατάρρευση του δικομματισμού. Πολλά λέγονται και γράφονται ατέρμονες αναλύσεις οι οποίες δεν συμβάλλουν στην αποκρυστάλλωση των προγραμματικών θέσεων των κομμάτων αλλά αντίθετα δημιουργούν κλίμα και πρόσκαιρες εντυπώσεις.

Προεκλογικά ήταν ταμπού το ζήτημα της καταγγελίας του μνημονίου. Επιθέσεις, κινδυνολογία, καταστροφή.. ιερή βίβλος το μνημόνιο και οι υποστηρικτές του οι οποίοι παραχωρώντας την εθνική κυριαρχία της Χώρας, χωρίς αντίσταση, και ταπεινώνοντας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες με την δρομολογημένη βαλκανοποίηση της οικονομίας και την κοινωνική εξαθλίωση έθεσαν και θέτουν το ίδιο ζήτημα: μνημόνιο ή θανατική (οικονομική) καταδίκη της Ελλάδας.

Ο Συ.ριζ.α αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα στις εθνικές εκλογές την 6η Μαΐου και χωρίς τον εκτρωματικό εκλογικό νόμο είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής. Οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν την 17η Ιούνη και με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση μας. Η Ευρώπη έχει στρέψει όλη την προσοχή της στο Ελληνικό πείραμα που ομολογουμένως απέτυχε και οι επίδοξοι αλλοδαποί διοικητές της Χώρας γύρισαν, προς το παρόν, στα σπίτια τους. Μήπως η δυναμική ανάδειξη του Συ.ριζ.α έχει επηρεάσει τους συνομιλητές μας στην Ευρώπη; Μήπως ευθύς εξαρχής υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις αλλά δεν αγωνίστηκαν για αυτές οι εκπρόσωποι μας;

Έκανα μία σύντομη διαδικτυακή έρευνα και αφήνω τα συμπεράσματα δικά σας:

1.Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και σκληρή εξέλιξη και όχι μόνο για την Ελλάδα», τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην ολλανδική τηλεόραση.

Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι ένα: γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε αυτό το διαπραγματευτικό όπλο; Είναι γνωστό στην οικουμένη ότι η ζημία που θα υπάρξει στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα από την άτακτη χρεοκοπία της Χώρας κυμαίνεται από 1.000.000.000.000 έως 1.100.000.000.000 ευρώ.

2. Το Πασοκ και η ΝΔ μας είπαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι μάτωσαν έκαναν τα αδύνατα – δυνατά και το μνημόνιο είναι μονόδρομος με τα μέτρα εξαθλίωσης που αυτό επιβάλλει. Η μεγαλύτερη διάψευση για τα παραπάνω έρχεται δια στόματος Μπαρόζο, ειδικότερα: μια από τις αλλαγές που μελετώνται στο Μνημόνιο είναι η παράταση προσαρμογής για 1-3 έτη, μέτρα σε στάδια, έμφαση στη φοροδιαφυγή, αντικατάσταση επαχθών παρεμβάσεων, άμεση καταβολή περισσότερων κονδυλίων του ΕΣΠΑ και ευρωομόλογα επενδύσεων. Δέσμευση και ανακοίνωση όχι όλων των μέτρων των επομένων ετών, αλλά μόνο όσων απαιτούνται για την επόμενη χρονιά (7 δισ. ευρώ αν δεν επιμηκυνθεί το Μνημόνιο και 11,6 δισ. ευρώ στη διετία). Αντικατάσταση παρεμβάσεων που προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις (ειδικά στους μισθούς και στους φόρους) ή δεν έφεραν αποτέλεσμα και νέα προσπάθεια να έρθουν παραπάνω έσοδα από τη πάταξη της φοροδιαφυγής. Επιτάχυνση καταβολής στην Ελλάδα κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Εκκίνηση από το 2013 του νέου εργαλείου των επενδυτικών ομολόγων για τη χρηματοδότηση μεγάλων μεταφορικών αξόνων.

3. Η Γερμανίδα καγκελάριος και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αλλάξουν την στρατηγική τους στην αντιμετώπιση της κρίσης και να ακούσουν το μήνυμα των ψηφοφόρων, υποστήριξε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) .«Αυτό είναι το μήνυμα που έδωσαν οι αγορές και αυτό που έδωσαν οι ψηφοφόροι» ανέφερε ο Τσ.Νταλάρα σε συνέντευξή του στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το Βloomberg.

Ένα σχόλιο μόνο: ο κ. Νταλάρα με την ιδιότητα που έχει θεωρεί ότι το μνημόνιο δεν είναι καν εφαρμόσιμο και το Ελληνικό πείραμα απέτυχε.

Επί της ουσίας έχουμε εξαπατηθεί διότι το Πασοκ και η Ν.Δ παρέδωσαν την Χώρα άνευ όρων στους τυχάρπαστους τοκογλύφους του παγκόσμιου τραπεζικού καρτέλ οι οποίοι ασέλγησαν βίαια κατά του Ελληνικού Λαού. Με την άνοδο του Συ.ριζ.α στις τελευταίες εκλογές οι ίδιοι οι τοκογλύφοι προχωρούν σε χαλάρωση του μνημονίου ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό οι υφιστάμενοι και εκπρόσωποι τους.

Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και οι προγραμματικές θέσεις των κομμάτων να είναι η πυξίδα των πολιτών στις επικείμενες επαναληπτικές εκλογές ώστε να λογοδοτήσουν στον Ελληνικό Λαό αυτοί που χωρίς αναστολές αποφάσισαν ότι μας αξίζει ένα τριτοκοσμικό μέλλον.

*Προσεχώς στο 2ο μέρος θα γίνει μία ανάλυση των σκληρών μέτρων του μνημονίου και στο 3ο θα αναπτύξω τις σκέψεις μου για την καταγγελία του μνημονίου και την διεθνή επιτροπή λογιστικού ελέγχου.

 

ειναι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης*

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Μαϊος 2012 08:49