Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012 16:45

Μόνη λύση: Κυβέρνηση και σχέδιο εμπόλεμης κατάστασης | του Δημήτρη Μπουραντά

Η εσmpourantasωτερική οικονομική, κοινωνική και πολιτική δυναμική σε συνδυασμό με την υψηλή αβεβαιότητα, τους υψηλούς κινδύνους και τις τεράστιες απειλές στο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, διαμορφώνουν συνθήκες πολέμου για τη χώρα.
Ουσιαστικά βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση.

Μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προφανώς, δεν μπορεί πλέον ν' αντιμετωπισθεί με τις κατεστημένες λογικές, πρακτικές και το ανίκανο, ακόμα και εν καιρώ ειρήνης, πολιτικό προσωπικό των κομμάτων της νέας Βουλής ανεξαρτήτως των εκλογικών τους ποσοστών.

Η μόνη ελπίδα, για να κερδίσουμε τον πόλεμο και για τη διάσωση της χώρας από την πλήρη κατάρρευση, είναι η ενότητα στην κοινωνία και στην πολιτική και ένα συνεκτικό σχέδιο έκτακτων μέτρων, τα οποία θα υλοποιηθούν με ταχύτητα και αποφασιστικότητα μέσω έκτακτων δομών, έκτακτων μηχανισμών και έκτακτων ανθρώπων. Αυτό πρακτικά σημαίνει μια χρηστή και αποτελεσματική διακυβέρνηση ευρύτατης αποδοχής από την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα. Δηλαδή μια κυβέρνηση έκτακτης εθνικής ανάγκης με πρωθυπουργό και υπουργούς πρόσωπα ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής, τα οποία δεν συμμετείχαν άμεσα ή έμμεσα στην καταστροφική πορεία της χώρας και από τη διαδρομή τους αποδεικνύεται ότι διαθέτουν αξίες, επαγγελματικές, ηγετικές και διοικητικές ικανότητες υψηλού επιπέδου, κύρος και εκτίμηση των πολιτών.

Το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να είναι ολιγομελές ώστε να είναι ευέλικτο και να λειτουργεί ως μια δεμένη και αποτελεσματική ομάδα. Η χώρα δεν χρειάζεται περισσότερους από 12 υπουργούς. Δεν χρειάζεται υφυπουργούς. Οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων μπορούν να επιλεγούν αξιοκρατικά από τα ικανότερα επαγγελματικά στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Ταυτόχρονα, η αποτελεσματική διακυβέρνηση απαιτεί κεντρικό συντονισμό, προγραμματισμό και έλεγχο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια Κεντρική Μονάδα που θα αναφέρεται στον πρωθυπουργό, με ουσιαστικές αρμοδιότητες και στελέχη, ικανούς και έμπειρους επαγγελματίες. Με μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να συστρατευθεί το πιο αξιόλογο επιστημονικό και επαγγελματικό δυναμικό που διαθέτουμε, εντός και εκτός Ελλάδος, και να στελεχώσει τις θέσεις κλειδιά σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η κυβέρνηση λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει έκτακτους νόμους, έκτακτες δομές και μηχανισμούς (task forces) για την άμεση αντιμετώπιση των επειγόντων ζητημάτων όπως φοροδιαφυγή, διαφθορά, ΕΣΠΑ, επενδύσεις, γραφειοκρατία και πολυνομία, σπατάλη στο κράτος, προώθηση κατανάλωσης εγχώριων προϊόντων, ορθολογική κατανομή του ανθρώπινων δυναμικού στην Δημόσια Διοίκηση, εγκληματικότητα, μεταναστευτικό, απασχόληση των ανέργων σε κοινωνική εργασία κλπ.

Ταυτόχρονα, η χώρα χρειάζεται έκτακτα αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα για τη μείωση τους ελλείμματος όπως ταχύτατη εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια, αναδρομικός έλεγχος του συνολικού πόθεν έσχες (καταθέσεις που βγήκαν στο εξωτερικό, περιουσιακά στοιχειά και τεκμήρια διαβίωσης) με τη λογική του κανόνα 20/82, φορολόγηση των καταθέσεων των Ελλήνων στην Ελβετία και σε άλλες χώρες, είσπραξη των επιβεβαιωμένων φόρων για όσους διαθέτουν μεγάλη περιουσία καθώς και καταθέσεις στο εξωτερικό, έκδοση επενδυτικών ομολόγων για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις, την αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας, η κυβέρνηση μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα για την αξιοποίηση των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ της ΕΤΕ και ιδιωτών για μεγάλα επενδυτικά έργα όπως υποδομές, μαρίνες, πολυτελή εξοχική κατοικία, πάρκινγκ, τουριστικές επενδύσεις, επενδύσεις στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, στην ενέργεια, και στα απορρίμματα. Ουσιαστικά, μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα Μνημόνιο Ανάπτυξης με στόχους και διαχρονικές δεσμεύσεις σε ότι αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις επενδύσεις.

Η ύπαρξη μιας τέτοιας κυβέρνηση με ένα αποτελεσματικό σχέδιο εκτάκτων μέτρων καθώς και ένα εθνικό συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, θα βελτιώσει άμεσα την αξιοπιστία και τη διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας. Έτσι θα είναι εφικτή και καλοδεχούμενη από την ΕΕ η επαναδιαπραγμάτευση των υφεσιακών, αντιαναπτυξιακών και κοινωνικά άδικων μέτρων του Μνημονίου καθώς και των ασφυκτικών όρων της δανειακής σύμβασης.

Εν κατακλείδι, βρισκόμαστε σε πόλεμο. Η ταχύτητα, η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητα είναι τα απαραίτητα όπλα. Δεν υπάρχει πλέον ούτε μια μέρα για χάσιμο και για κομματικούς ανταγωνισμούς. Έστω και σε τούτη την ύστατη στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι τις ευθύνες μας και να βάλουμε το εμείς στη θέση του εγώ. Η ενότητα στην κοινωνία και στην πολιτική είναι όρος επιβίωσης. Χωρίς αυτή, ο πόλεμος θα χαθεί και σε λίγους μήνες θα ζούμε σε μια βομβαρδισμένη χώρα όπου θα μετράμε τα ερείπια και τις πληγές μας.

 

πηγη; skai.gr

* Ο κ. Δημήτρης Μπουραντάς είναι καθηγητής Μάνατζμεντ, συγγραφέας και συντονιστής της Κοινωνίας Αξιών.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012 16:49