Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012 15:06

Πατριαρχικά αλλά κάπως παλιά

JGG97Του Β. Π. Καραγιάννη

Θυμίζουμε στο ευλαβές κοινό της ορθοδόξου μητροπόλεως Σερβίων, Κοζάνης, Βελβενδού, Αιανής κ.λπ. το οποίον την Τετράδη 27 Ιουνίου (Σαμψών Ξενοδόχου και Λουκά του ερημίτου) θα υποδεχτεί τον Πατριάρχη στην κεντρική εξέδρα της πόλεως (στήνεται κάθε αποκριά) δύο άλλα συμβάντα πατριαρχικού ενδιαφέροντος.

1. Το 1963 ο τότε Πατριάρχης Αθηναγόρας ο Α' επισκέφτηκε την πόλη. Στις φωτογραφίες της εποχής τον βλέπουμε στους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης να φυλλομετρά Χειρόγραφά της. Είναι εκεί κι ο Βιβλιοπατριδοφύλαξ Ν. Π. Δελιαλής καθώς και τοπικοί άρχοντες των εξουσιών και των γραμμάτων. Σε άλλη φωτογραφία εξέρχεται της Βιβλιοθήκης μαζί με τον Ν. Π. Δελιαλή.

2. Το 1915 ο τότε μητροπολίτης Φώτιος (Μηνιάτης), ο μητροπολίτης της απελευθέρωσης, είχε μαζί του βοηθό επίσκοπο, τον Φώτιο Ειρηνουπόλεως. Αυτός ήταν από τους πρωτεργάτες του σωματείου "Αναγνωστήριον Κοζάνης" (1916-1923), το οποίο συστήθη για να έχει στη διαχείρισή του τη Βιβλιοθήκη. Μέλη του Αναγνωστηρίου ήταν οι επιφανέστεροι των γραμμάτων στην ιστορία της πόλεως. Το 1923 το Αναγνωστήριο διελύθη και πέρασε η Βιβλιοθήκη στο Δήμο ως Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (κι αυτός ο τίτλος πρέπει να επανέλθει σήμερα σ' αυτήν) Αυτός ο Φώτιος το 1929 έγινε Πατριάρχης ως Φώτιος Β' μέχρι το 1935.

ΥΓ. Κάνουμε γνωστό στο χριστεπο-ανώνυμον πλήθος που δεν θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τον Πατριάρχη, πως Αυτός στην πορεία προς Αιανή σίγουρα (αλλά πόθεν αυτή η βεβιαότητα;) θα σταματήσει, ιδία βουλήσει κι εκτός προγράμματος, στη Λευκοπηγή για να δει και να θαυμάσει τον μέγα της Πλάτανο. Αλλιώς τι οικολόγος θα είναι, όπως δηλώνει και αφού χείλη ιερέως δεν ψεύδονται απείρως περισσότερο τα του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, πολλά τα έτη.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012 15:09