Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012 07:10

Ωρα μηδέν

kathreptis_mixτου Μιχάλη Καθρέπτη*
Το αντικείμενο που μονοπωλεί όλες τις συζητήσεις το τελευταίο διάστημα είναι τα "Νέα Μέτρα". Για ακόμη μία φορά ο προϋπολογισμός εκτροχιάζεται και η τρόικα των δανειστών απαιτεί νέες περικοπές, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης. Αναμένεται να ψηφιστούν μέτρα που περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών, συντάξεων,

επιδομάτων αλλά και δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό για όσους δεν είχαν την τύχη να συνταξιοδοτηθούν όλα αυτά τα χρόνια με τους προνομιακούς όρους που όλοι γνωρίζουμε. Μετά από 3 χρόνια σχεδόν, καμία από τις 3 κυβερνήσεις δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Ο κρατικός μηχανισμός έχει διαλυθεί τελείως με αποτέλεσμα να έχουν αποθρασυνθεί όλοι όσοι μπορούν να φοροδιαφεύγουν. Αποδείξεις δεν κόβονται για τις υπηρεσίες που παρέχονται και έτσι χάνονται εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα του κράτους, που μέχρι την άφιξη της τρόικας τα καλύπταμε από εξωτερικό δανεισμό. Παράλληλα ο κόσμος πληρώνει το Φ.Π.Α. που είναι πολύ υψηλό (23%), χωρίς αυτό να αποδίδεται στο κράτος. Έτσι αφενός έχουμε πολύ υψηλές τιμές, αφετέρου δε καθόλου έσοδα, καθώς αυτά καταφεύγουν στις τσέπες χιλιάδων επιτηδείων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να λεηλατήσουν το κράτος και να πλουτίσουν γρήγορα αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχει αυτό. Όσο δεν πατάσσεται η φοροδιαφυγή το λογαριασμό θα πληρώνουν πάλι οι ίδιοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και συνεχώς θα επιβάλλονται νέοι φόροι, που θα οδηγήσουν με την σειρά τους στο κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων, στην απόλυση και άλλων εργαζομένων.

Επίσης αντί να περιμένουμε μόνο τα μέτρα, καιρός είναι να δούμε και την πρόοδο της συγχώνευσης των χιλιάδων άχρηστων φορέων και οργανισμών και όχι να εστιάζουμε στο κλείσιμο των νοσοκομείων και κόσμος να πεθαίνει στα ασθενοφόρα...Πρέπει να καταργηθούν άμεσα όλοι οι άχρηστοι οργανισμοί που είναι κατάλοιπο άλλης εποχής, μαζί με τα διοικητικά συμβούλια τους, καθώς επίσης και να σταματήσει η στελέχωση οργανισμών και υπουργείων από ειδικούς συμβούλους που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ και η προσφορά τους και τα προσόντα τους αμφισβητούνται. Ως πότε θα κόβουν μισθούς, θα αυξάνονται οι άνεργοι και παρ όλα αυτά θα συνεχίζει η χρεοκοπημένη ΕΡΤ να προσλαμβάνει όλους τους αποτυχημένους πολιτευτές; Ως πότε δεν θα θίγονται προνόμια πολλών ομάδων; Για παράδειγμα οι τηλεοπτικοί σταθμοί ουδέποτε πλήρωσαν για τις συχνότητες που έχουν, και δεν τιμωρήθηκαν ποτέ! Αν αλλάξουν αυτά και δει ο κόσμος διάθεση για αλλαγές θα είναι πιο εύκολο να ξεπεραστεί η κρίση. Αν συνεχίσουμε έτσι ο κοινωνικός ιστός θα διαρραγεί τελείως και καθημερινά θα εμφανίζονται προβλήματα κοινωνικής παθογένειας και θα κυριαρχήσουν ακραίες θέσεις που θα αντικατοπτρίζουν την αγανάκτηση του κόσμου.

*Ο Μιχάλης Καθρέπτης είναι φοιτητής Μηχανολόγος Μηχανικός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 17:14