Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012 22:40

Είχαμε, λοιπόν, Εβραίους στην Κοζάνη

karagianis2Του Β.Π. Καραγιάννη

Ωστε λοιπόν είχαμε Εβραίους στην Κοζάνη, όπως αποκάλυψε ο οθωμανολόγος, υποψήφιος διδάκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο κ. Δημήτρης Λαμπράκης, στο επιστημονικό συνέδριο για την ιστορία της Κοζάνης.

Τώρα που μια από τις σημαντικότερες σταθερές του κοινωνικού ιστού κι οικονομικού βίου της πόλεως κατέρρευσε, τι θα γίνουμε χωρίς αυτόν (το μύθο).

- Ελα ντε!

Γράφουμε σ' ένα υπό δημοσίευσιν "επιστημονικόν" μας κείμενο.

............................................

...Για να δεις, τον καιρό των κυνηγημένων πανταχόθεν Εβραίων που σταύρωσαν το Χριστό, πέρασαν από εδώ αλλά δεν στάθηκαν αν και κατέκλυσαν τους γύρωθεν τόπους και πόλεις με τες Συναγωγές των συμπερασμάτων τους πως: σ' αυτόν τον τόπο είναι πιο επιδέξιοι αφού όταν περνούσαν από την τότε, ας πούμε πόλι, κάμνοντες έρευνα αγοράς τόπου εγκατάστασης, συνάντησαν έναν τσαρουχοφόρον νέον και για να δουν που πατούν και τι γυρεύουν σ' αυτόν τον τόπο, του έδωσαν μιαν άσκηση δηλ. χρήματα ν' αγοράσει κάτι ώστε να φάνε αυτοί, ο γάιδαρός τους και να 'χουν και για το δρόμο. Αυτός αγόρασε ένα καρπούζι ώστε οι άνθρωποι να φάνε το κόκκινο, το γομάρι το πράσινο και τα σπόρια για το δρόμο, οπότε πήραν δρόμο, ότι εδώ δε μας παίρνει, ετούτοι είναι επιτηδιότεροι ημών, είπαν.

Επί της πραγματικότητας έπεσαν πάνω σε εκτάτως ικανούς-ας το πούμε δεν βλάπτει- νοικοκυραίγους με υπερδραστήριες στο συναλλάσεσθαι, Συντεχνίες (16 στο σύνολο) ανθρώπων και επαγγελμάτων που είχαν αλισβερίσι χρόνων με την ξένη, Ευρώπη δηλαδή, στην οποία ήταν στα πάνω του ο Διαφωτισμός.

Πήγαν, τον σπούδασαν και τον έφεραν κι εδώ μέχρι κι ούτω πως «Χρυσούν αιώνα» των τοπικών γραμμάτων απέκτησε η πόλη (βιβλία, σχολεία, συγγραφείς) λίγο πριν την Επανάσταση, στην οποία και δεν μετείχε.

Από τη ...μελέτη με τίτλο «Πόλη παλαιών βιβλίων
και πόλη νέων χωρικών...»

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012 22:43