Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012 13:53

«Βόρεια Μακεδονία»;

michasΤου Τάκη Μίχα

Όπως είναι γνωστό στο Βόρειο Ιράν κατοικούν περίπου 20 εκατομμύρια Αζέροι. Την περιοχή αυτή την διεκδικεί παραδοσιακά το Αζερμπαϊτζάν στα πλαίσια τους οράματος του «μεγάλου Αζερμπαϊτζάν» και της απελευθέρωσης των «αλύτρωτων πατρίδων».

Στις αρχές λοιπόν του καλοκαιριού, ορισμένοι ακραίοι εθνικιστές βουλευτές του Αζερμπαϊτζάν κατάθεσαν πρόταση ζητώντας να μετονομασθεί η χώρα τους από «Αζερμπαϊτζάν» σε «Βόρειο Αζερμπαϊτζάν». Το σκεπτικό τους ήταν ότι θέτοντας αυτό τον γεωγραφικό προσδιορισμό, διακήρυσσαν στην οικουμένη ότι παραμένει ένα «αλύτρωτο» τμήμα της χώρας, το «Νότιο Αζερμπαϊτζάν» (δηλ. το Βόρειο Ιράν ) του οποίου η απελευθέρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την «εθνική ολοκλήρωση» του Αζερμπαϊτζάν.

Διαβάζοντας αυτή την ιστορία (International Herald Tribune, 6/6/) διαπιστώνει κανείς για πολλοστή φορά τον απίστευτο βαθμό ηλιθιότητας και εσωστρέφειας που χαρακτηρίζει την ελληνική πολιτική στο Μακεδονικό.

Όπως είναι γνωστό στόχος της πολιτικής της Αθήνας είναι να υποχρεωθούν τα Σκόπια να δεχθούν ένα γεωγραφικό προσδιορισμό δηλ να μετονομασθεί η χώρα σε «Βόρειο Μακεδονία». Με αυτό τον τρόπο η Αθήνα πιστεύει ότι θα αποδυναμώσει τις αλυτρωτικές τάσεις που αποδίδει στην γείτονα χώρα. Όμως όπως δείχνει η περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν ο γεωγραφικός προσδιορισμός με κανένα τρόπο δεν ακυρώνει επεκτατικές βλέψεις. Το αντίθετο μάλιστα! Αν οι «Σκοπιανοί» είχαν πράγματι επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας θα έπρεπε να δεχθούν ως δώρο ανέλπιστο την προσφορά της Ελλάδας να μετονομασθεί η χώρα τους σε «Βόρεια Μακεδονία». Διότι με αυτό τον τρόπο τίθεται αυτόματα το θέμα μιας «αλύτρωτης» «Νότιας Μακεδονίας» --όπως ακριβώς και η μετονομασία του Αζερμπαϊτζάν σε «Βόρειο Αζερμπαϊτζάν» εγείρει θέμα του «Νότιου Αζερμπαϊτζάν».

Επειδή η ηλιθιότητα -ιδιαίτερα στην ελληνική της έκφανση-δεν θεραπεύεται εύκολα, θα περάσει δυστυχώς ακόμα αρκετός καιρός μέχρι η Αθήνα να συνειδητοποιήσει ότι η σημερινή ονομασία της Γείτονος, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας» είναι η λιγότερο άσχημη για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Ασφαλώς θα παραμείνουν προβλήματα που θα αφορούν θέματα branding, «ονομασία προέλευσης» κλπ τα οποία όμως ωχριούν μπροστά στον κίνδυνο του επεκτατικού αλυτρωτισμού πού ασφαλώς θα εγείρει η υιοθέτηση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» από την γείτονα.

protagon.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012 13:56