Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012 21:29

Το βροντερό ΟΧΙ του Τεχνικού Επιμελητηρίου | του Στέφανου Κασιμάτη*

teeΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Υπάρχουν απαντήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα ερωτήματα που τις προκάλεσαν, γιατί αποκαλύπτουν περισσότερα από αυτά που περιμένει κανείς. Είμαι βέβαιος, λ. χ., ότι δεν ξυπνάτε κάθε πρωί με την αγωνία του ώς τώρα αναπάντητου ερωτήματος γιατί, βρε παιδάκι μου, στις 9 του μηνός το ΤΕΕ μετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Μέρκελ. Ποιος νοιάζεται, αλήθεια, να το μάθει; Και όμως, νομίζω ότι η απάντηση, ει μη τι άλλο, θα σας διασκεδάσει.

Την προηγουμένη λοιπόν της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) εξέδωσε ανακοίνωση Τύπου, από την οποία σας μεταφέρω τα παρακάτω ηρωικά: «Πριν από αρκετούς μήνες ήρθε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας μια πρόσκληση - πρόκληση από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο, προκειμένου να συμμετέχουμε (sic) σε εκδήλωση του γερμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου με θέμα την αναζήτηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από την Ε.Ε., με έμφαση στις αγορές της Ισπανίας, Πολωνίας και Ελλάδας. Αρνηθήκαμε τη συμμετοχή μας, διαμαρτυρόμενοι για τη θεώρηση του ελληνικού προξενείου να θεωρεί τους Διπλωματούχους Μηχανικούς ως υπό ξενιτεμό εξαθλιωμένο εργατικό δυναμικό».

Τι να θαυμάσει κανείς πρώτα; Ας ξεκινήσουμε με τα ωραία ελληνικά: «να συμμετέχουμε», αντί του ορθού «να συμμετάσχουμε»· προσέξτε όμως και τη στιβαρότητα του σχήματος «τη θεώρηση να θεωρεί». Επειτα, να θαυμάσουμε την εθνική υπερηφάνεια που εκφράζεται μέσω του ύφους, όταν π. χ. οι υψηλές έννοιες «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» και «Διπλωματούχος Μηχανικός» γράφονται με κεφαλαίο το αρχικό γράμμα κάθε λέξης, ενώ η ταπεινή έννοια «γερμανικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο» με πεζά. Μα, κυρίως, να νιώσουμε το ρίγος της λεβεντιάς του Ελληνα Διπλωματούχου Μηχανικού που βροντοφωνάζει το πατροπαράδοτο ΟΧΙ στην ιταμή «πρόσκληση - πρόκληση» του Ελληνικού Προξενείου, που τολμά να υποβιβάζει τα μέλη του ΤΕΕ («ελληνικής ιθαγένειας διπλωματούχους του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, των πολυτεχνικών σχολών της χώρας και των ισοτίμων σχολών του εξωτερικού», κατά την επίσημη ιστοσελίδα του επιμελητηρίου) στη χθαμαλή κατηγορία του «υπό ξενιτεμό εξαθλιωμένου εργατικού δυναμικού».

Βέβαια, η έξαρση του εθνικού φρονήματος δεν μας εμποδίζει να επισημάνουμε ένα πρόβλημα στη λογική της επιχειρηματολογίας στην ανακοίνωση. Ας συμφωνήσουμε, χάριν του διαλόγου, ότι η στάση του Ελληνικού Προξενείου είναι πράγματι προσβλητική για τον Ελληνα Διπλωματούχο Μηχανικό. Η Μέρκελ τι φταίει για το λάθος μιας ελληνικής κρατικής υπηρεσίας, ώστε τα μέλη του ΤΕΕ να καλούνται να διαδηλώσουν εναντίον της;

Η απορία μας λύνεται στην επομένη παράγραφο της ανακοίνωσης: «Σήμερα, η καγκελάριος της Γερμανίας, κ. Μέρκελ, έρχεται ως κύριος εκφραστής της πολιτικής αθλιότητας που ζούμε 3 χρόνια της ύφεσης που ζούμε 5 χρόνια και των προσβολών που έχει η ίδια και οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει αποκαλώντας μας τεμπέληδες και διεφθαρμένους». Πολύ ωραία, λοιπόν· τεμπέληδες και διεφθαρμένοι δεν ξέρω αν είναι και δεν μπορώ να το πω! Αλλά στον βαθμό κατά τον οποίον είναι δυνατόν να υποτεθεί ότι αυτή ανακοίνωση εκφράζει το ΤΕΕ, δικαιούται ενδεχομένως να τους πει αγράμματους - ή, εν πάση περιπτώσει, να περιορίσει τον χαρακτηρισμό στον συντάκτη της ανακοίνωσης και όσους είχαν την ευθύνη να ρίξουν μια ματιά στο κείμενο προτού διακοινωθεί.

Παρακαλώ, όμως, ας μην αφεθούμε στην σαγήνη της αφέλειας του τεχνηέντως παιδαριώδους ύφους της ανακοίνωσης, διότι και πάλι τίθεται ένα σοβαρότερο ζήτημα: Η διοίκηση του ΤΕΕ (διότι αυτήν εκφράζει η ανακοίνωση, αν δεν κάνω λάθος...) απορρίπτει την πρόσκληση του Ελληνικού Προξενείου του Μονάχου, αλλά θυμώνει επίσης επειδή κάποιοι Γερμανοί λένε τους Ελληνες τεμπέληδες. Πώς γίνεται να συμβαδίζει η αδιαφορία του ΤΕΕ για θέσεις πολιτικών μηχανικών, μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων και άλλων συναφών επιστημονικών ειδικοτήτων στη γερμανική βιομηχανία με την ευθιξία, εξαιτίας της -υποτίθεται- ανυπόστατης κατηγορίας;

Εχω την εντύπωση ότι το πρόσχημα που τόσα άτεχνα αναπτύσσεται στην ανακοίνωση είναι διάφανο· και αυτό που διακρίνεται από κάτω είναι ένας ιδιότυπος σνομπισμός, ανάμεικτος με τον άσκοπο θυμό του κακομαθημένου και -το χειρότερο- την παραίτηση ενός εκφυλισμένου είδους που έχει πια ξεχάσει να αγωνίζεται για τη ζωή.

Τώρα, το σοβαρότερο της υπόθεσης, κατά την ταπεινή γνώμη μου, είναι ότι όχι μόνον αυτή η καταγέλαστη ως προς την ουσία της ανακοίνωση είναι δυνατόν να εκδίδεται από το ΤΕΕ, τον κορυφαίο οργανισμό του επιστημονικού - τεχνολογικού δυναμικού της χώρας και, παρ' όλα αυτά, να μην τρέχει τίποτε, αλλά το ότι θεωρείται τελείως φυσικό, έτσι όπως είναι με τα λάθη και τις ασυνταξίες της, να καταχωρίζεται στο ηλεκτρονικό αρχείο του ΤΕΕ. (Για τη διασκέδαση των επομένων γενεών να υποθέσω;)

Αντιλαμβάνομαι, βέβαια, ότι πολλοί θα αποκριθούν με ένα μακρόσυρτο, καφενειακό καγχασμό: «Σιγάαα, ρε ***! Αυτό είναι το πρόβλημα, όταν η τρόικα μας κλέβει τα όνειρα;» Δυστυχώς, ναι. Αυτό είναι η ρίζα του προβλήματος: η τσαπατσουλιά, η αδιαφορία, η βεβιασμένη απομίμηση της σοβαρότητας, η ευκολία του «δήθεν», η εξάλειψη του φιλότιμου. Αυτό είναι το πρόβλημα, αυτό αποκαλύπτει την κωμικοτραγική κακομοιριά του Βαλκάνιου χωριάτη που βαυκαλίζεται παριστάνοντας τον Ευρωπαίο..

 

πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012 21:36