Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 14:33

Κτελ ή Τανκς;

EleftheriouΤου Χρήστου Ι. Ελευθερίου*

Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια κληθήκαμε σα λαός να απαντήσουμε στο ερώτημα: τι είναι νόμιμο και τι ηθικό.

Πολλές φορές αναρωτήθηκα εάν η βούληση και η θέληση του λαού είναι σκοπός και γνώμονας για τους αιρετούς άρχοντές του και αν όντως αυτή η θέληση γίνεται πράξη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αστοχίες είναι απόρροια άτυχων χειρισμών ή ακόμη χειρότερα παραλείψεων και εσκεμμένων κωλυσιεργιών.

Τι από όλα αυτά συνέβη με την υπόθεση του ΚΤΕΛ στα Σέρβια;

Θεωρώ κομβικό –λάθος- χειρισμό την «εγκατάλειψη» του ζητήματος από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Η κοινωνία των Σερβίων είχε εκφραστεί αμέσως μετά την ανακοίνωση απόκτησης του γνωστού οικοπέδου από το ΚΤΕΛ. Ήταν γενική η κατακραυγή για το χάσιμο από το Δήμο ενός οικοπέδου που του ανήκε δικαιωματικά, αφού πριν χρησιμοποιηθεί από το Στρατό ήταν σχολείο, που ανήκε στην τότε κοινότητα Σερβίων. ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ!
Κανόνας για κάθε δημοτική αρχή: να προασπίζεται τα συμφέροντα και την περιουσία του Δήμου. Αλλά αυτό έγινε από την προηγούμενη δημοτική αρχή η οποία δεν ελέγχεται μόνο για την υπόθεση του ΚΤΕΛ...

Τώρα τι γίνεται. Σήμερα, αύριο.

Βρήκαμε σαν δημοτική αρχή μια καυτή πατάτα, που έπρεπε αμέσως να την κρυώσουμε δείχνοντας τα δόντια μας στην διοίκηση του ΚΤΕΛ. Αντί αυτού εμείς αφήσαμε την πατάτα να κρυώσει από μόνη της, παρόλο που η επιτροπή διαβούλευσης αποφάσισε από το καλοκαίρι ότι το ΚΤΕΛ δεν μπορεί να δημιουργήσει σταθμό στο κέντρο της πόλης.
Η ολιγωρία από μέρους μας έδωσε την ευκαιρία στην ΚΤΕΛ Α.Ε. να ...ξεσαλώσει.
Μάλλον οι ιθύνοντες του ΚΤΕΛ λησμόνησαν ότι δεν είναι πια ο ευαγής οργανισμός του παρελθόντος με τη μεγάλη προσφορά στην κοινωνία, αλλά μια κερδοσκοπική Ανώνυμη Εταιρία, αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω την υπεροπτική στάση τους – τόσο στις απαιτήσεις τους, όσο και στη συμπεριφορά τους: «Χωριάτες, κολίγοι» ήταν ο χαρακτηρισμός για τους Σερβιώτες που αντιδρούν στην κατασκευή του ΚΤΕΛ από εκπροσώπους της ΚΤΕΛ Α.Ε. και μάλιστα μέσα στο γραφείο του Δημάρχου !!!

Τι καλάμι καβαλήσανε; Ποιοι νομίζουν ότι είναι;

Παρόλ' αυτά, σα δημοτική αρχή, προσπαθήσαμε και τη θέληση των δημοτών μας να προασπίσουμε με τη μη κατασκευή του σταθμού στο κέντρο της πόλης, αλλά και στο ΚΤΕΛ δώσαμε τη δυνατότητα να προχωρήσει στην κατασκευή με την παραχώρηση-ανταλλαγή οικοπέδου (μεγαλύτερου) σε άλλο σημείο της πόλης.
Οι διαβουλεύσεις με τους διοικούντες του ΚΤΕΛ έδωσε προσωρινά φως με την ανταλλαγή του οικοπέδου. Μόλις όμως κατάλαβαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα ήταν σκληρές εγκατέλειψαν την λύση της ανταλλαγής και ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ μας είπε μέσα στο ΔΣ ότι: « μας στέλνετε στα χωράφια».
Η πρότασή μας λοιπόν αυτή ναυάγησε με ευθύνη και υπαιτιότητα του ΚΤΕΛ, που τις επιπλέον χρηματικές απαιτήσεις του (πέραν της παραχώρησης), μόνο ως χλευασμό και ασέβεια προς το Δημοτικό Συμβούλιο μπορώ να τις εκλάβω. Ξέχασαν ότι βρισκόταν και συνομιλούσαν με ένα Δημοτικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί περίπου είκοσι χιλιάδες πολίτες – πελάτες των λεωφορείων τους- και όχι σε «ανατολίτικο παζάρι».

Τι θέλει λοιπόν το ΚΤΕΛ;

Να το πούμε καθαρά στους πολίτες: Θέλει να δημιουργήσει, καταρχήν ένα μαγαζί, που θα το νοικιάσει σε κάποιον με υψηλότατο ενοίκιο και σιγά σιγά να αποκτά πεζοδρόμια και χώρο στάθμευσης μέσα στο οικόπεδο του. Δηλαδή να δημιουργήσει σταθμό λεωφορείων στο κέντρο της πόλης κάτι που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από τον πολεοδομικό χάρτη των Σερβίων. Αλλά τα παραθυράκια των νόμων έχουν πια ξεχειλώσει και έχουν γίνει μπαλκονόπορτες....

Το Δημοτικό Συμβούλιο βλέποντας την άσχημη τροπή της υπόθεσης και με αίσθηση του καθήκοντός του απέναντι στους δημότες, συνέρχεται την περασμένη Τρίτη 16 Οκτώβρη και «εγκρίνει την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στα Ο.Τ. 33 και 33 Α της πόλης των Σερβίων με την δημιουργία σε αυτά χώρων στάθμευσης - πρασίνου και γνωμοδοτεί ΟΜΟΦΩΝΑ υπέρ αυτής» και συνεχίζει « ... Η παραπάνω τροποποίηση εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον διότι:
- Τα ακίνητα ενδείκνυνται για την δημιουργία χώρων πρασίνου - στάθμευσης διότι βρίσκονται πολύ κοντά σε υφιστάμενα κτίρια κοινής ωφέλειας (Σχολεία, Αστυνομία, κ.λ.π.), στο επίκεντρο κεντρικών λειτουργιών του Δήμου, στην αρχή της ανάπλασης του κέντρου της πόλης Σερβίων και απέναντι στο υπό ανέγερση Πολιτιστικό Κέντρο.
- Βελτιώνονται σημαντικά οι κεντρικές και ζωτικές λειτουργίες της πόλης, οι οποίες είναι συσσωρευμένες στην εν λόγω περιοχή.
- Εξασφαλίζονται πολλαπλά οφέλη για το Δήμο, αναβαθμίζεται η τουριστική δυναμική της περιοχής όσο και η ποιότητα ζωής των κατοίκων και αντιμετωπίζονται μια για πάντα τα σοβαρά προβλήματα και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η υφιστάμενη κατάσταση.
- Οι δημότες και οι επισκέπτες του οικισμού θα μπορούν με σχετική ευκολία να εξασφαλίσουν μια θέση στάθμευσης και οι πεζοί θα μπορούν με άνεση και ασφάλεια να περπατήσουν στα πεζοδρόμια.
- Αυξάνεται η συνολική επιφάνεια των κοινοχρήστων χώρων και η αλλαγή της χρήσης από οικοδομήσιμους σε κοινόχρηστους χώρους βελτιώνει το δομημένο περιβάλλον της περιοχής με την δημιουργία μοναδικού πνεύμονα πρασίνου στο αστικό κέντρο της πόλης».

Μία μέρα μετά την απόφαση του ΔΣ και ενώ το ΚΤΕΛ είχε προσκληθεί να μετέχει και μετείχε στο ΔΣ και έχοντας λάβει γνώσει για την τελική απόφαση, ξεκινάει τις εργασίες. Γιατί;

Δεν ξέρει το ΚΤΕΛ ότι δεν μπορεί να έρθει σε σύγκρουση με ολόκληρη την κοινωνία των Σερβίων; Ξέρει αλλά ελπίζει και πάλι να κατοχυρώσει την θέση του αγνοώντας τελείως την επιθυμία της κοινωνίας.
Έτσι (χθες) την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου ο εργολάβος προσπάθησε να κάνει εργασίες (στο «τροποποιημένο» πια Ο.Τ.). Κατά τη διάρκεια των εργασιών το μηχάνημα, αφού χτύπησε τα καλώδια και ταρακούνησε τις κολώνες υψηλής τάσης –τελικά έκοψε ένα καλώδιο, θέτοντας σε άμεσο θανάσιμο κίνδυνο την ασφάλεια των περιοίκων.

Άμεσα οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι του Δήμου: Εγώ σαν Πρόεδρος του Δ.Σ., ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κος Παναγιωτούλας Γεώργιος και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σερβίων κος Τσιρέκας Αθανάσιος καταθέσαμε μήνυση κατά του εργολάβου για τη μη λήψη μέτρων ασφαλείας και έκθεση σε κίνδυνο των πολιτών .

Ε και; Και τι έγινε;

Τίποτα δε σταματά την ανομία και τα προσωπικά συμφέροντα.

Μετά από λίγο, και αφού είχε κατατεθεί η μήνυση, ο εν λόγω εργολάβος συνέχισε να ρίχνει μπετόν για κατασκευή βάσης.

Όλα τα παραπάνω σε κάποιον υγιώς σκεπτόμενο πολίτη μοιάζουν τραγελαφικά, αλλά δυστυχώς είναι πραγματικότητα και συνήθη πρακτική στη σημερινή Ελλάδα. Σε ποιο άλλο κράτος μια Ανώνυμη Κερδοσκοπική Εταιρία θα έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση των πολιτών; Σε ποιο ευνομούμενο κράτος, η (προηγούμενη) Δημοτική αρχή θα άφηνε να χαθεί δημοτική έκταση (γιατί στην ουσία αυτό έγινε), ή θα κωλυσιεργούσε, ώστε να επωφεληθούν οι επιτήδειοι και θα έμενε ατιμώρητος;

Έστω και τώρα, καλώ τους διοικούντες αυτής της εταιρίας να συνετιστούν, τους καλώ να αφήσουν στην άκρη ενέργειες, που εκθέτουν πρωτίστως αυτούς τους ίδιους και τα συμφέροντά τους στην περιοχή μας.
Οι εκβιασμοί και οι τυχοδιωκτισμοί ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ και αυτό γιατί έχουν απέναντί τους ένα λαό αποφασισμένο να μην τους το επιτρέψει.
Και να είναι σίγουροι ότι δεν θα μας φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων με κουτοπονηριές και ...γνωριμίες.

* Χρήστος Ι. Ελευθερίου
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σερβίων-Βελβεντού
Φυσικός - Συγγραφέας

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 14:37