Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012 15:00

Το ΚΕΣΥΠ για την ημέρα καριέρας: '' Η λήψη βιογραφικών θύμιζε επαγγελματικό νιάημερο''

roysiadoyτων  Στέλλα Ρουσάδου & Θοδωρου Σταμκόπουλου

Οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα επιβάλουν την επαγγελματική συμβουλευτική που είναι μια πολυσύνθετη και ευαίσθητη διαδικασία . Δράσεις σαν τη χθεσινή είναι άξιες συγχαρητηρίων ωστόσο δεν πρέπει να αγνοηθεί και να παραγκωνιστεί η αξία των δομών, η σημασία της συμβουλευτικής διαδικασίας, και ο ρόλος των νέων τεχνολογιών στην εύρεση εργασίας.

Στην ημέρα καριέρας η ηλεκτρονική εφαρμογή που παρουσιάστηκε http://www.ergasiakozani.gr είναι πολύ χρηστική, ολοκληρωμένη και άξια συγχαρητήριων τήρησε πολύ σωστά μια από τις βασικές αρχές συμβουλευτικής , τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων ,όμως οι συνθήκες λήψης βιογραφικών και συνέντευξης ήταν ακατάλληλες πιεστικές εκμεταλλευόμενες την αγωνία των ανέργων , θύμιζαν περισσότερο «επαγγελματικό νιάημερο».
Το ΚΕΣΥΠ είναι το αντίστοιχο γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου με τα οποία σήμερα συνεργαστήκατε και προσπαθήσατε να μας πείσετε για το ενδιαφέρον σας.
Σήμερα η δομή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Κέντρο Συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού ΚΕΣΥΠ εξακολουθεί να λειτουργεί , παρά τις δυσκολίες το μίσθωμα διακόπηκε με μονομερείς αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης που πάρθηκαν πρόσφατα , με την αιτιολογία ότι καταργήθηκε.
Ευτυχώς τα γραφεία διασύνδεσης δεν ανήκουν και αυτά σε εσάς!
Είναι ευκαιρία δε να μάθετε ότι το ΚΕ.ΣΥ.Π όχι μόνο δεν καταργήθηκε αλλά φέτος ενισχύθηκε από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α με δυο συμβούλους σταδιοδρομίας. Στην ημέρα καριέρας και σταδιοδρομίας που οργανώνουμε και εμείς κάθε χρόνο, επιθυμούμε να μας τιμήσετε όπως σας τιμούμε και εμείς. Θα σας καλέσουμε για να σας παρουσιάσουμε το νέο μας χώρο. Όταν μας επισκέπτεται ο/η μαθητής/τρια, ο/η συνάδελφος, οι γονείς και οι φορείς γίνεται συμβουλευτική στο διάδρομο. Αν μαθητής κάνει χρήση ψυχομετρικών εργαλείων πεταγόμαστε απέναντι για καφέ........Το δε απόγευμα οι επισκέψεις γίνονται με φακό. Ευτυχώς είναι οι φύλακες και διευκολύνουν την κατάσταση! Όσο για το σεβασμό των προσωπικών δεδομένων, δυστυχώς δεν μπορεί να διασφαλιστεί. Και όλο αυτό έχει την υπογραφή της Περιφερειακής ενότητας Κοζάνης και Προϊσταμένων Εκπαίδευσης. Τι οξύμωρο σχήμα! Πόση αναντιστοιχία λόγων και πράξεων!
Είναι ευκαιρία να μάθετε πως το ΚΕΣΥΠ είναι κομμάτι που απουσίαζε ,γιατί είναι αυτό που θέτει τα θεμέλια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας που θα ακολουθήσουν μελλοντικά οι νέοι/ες. Γιατί για να πάρουν σωστές αποφάσεις, χρειάζονται υποστήριξη και σχετική ενημέρωση. Είναι αυτό που τους βοηθάει η επιλογή της πορείας τους να μην είναι τυχαία, γιατί θα ταλαιπωρηθούν και θα γίνουν ανικανοποίητοι και μη αποδοτικοί εργαζόμενοι. Η επιλογή πρέπει να είναι συνάρτηση των ικανοτήτων, δεξιοτήτων, αξιών, προσωπικών χαρακτηριστικών, ενδιαφερόντων, κινήτρων και της κατάστασης της αγοράς εργασίας. Είναι αυτό που βοηθάει τους νέους /ες να γνωρίσουν εκ των προτέρων το δυναμικό τους για να απευθύνονται αργότερα στις θέσεις που ανταποκρίνονται στα προσόντα και τις επιθυμίες τους . Είναι αυτό που βοηθάει να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τα καταφέρουν, έχοντας κατά νου, μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας τους σήμερα θα αλλάξουν εργασιακές θέσεις πιθανόν αρκετές φορές. Είναι αυτό που βοηθάει τους νέους/ες να αποκτήσουν αυτογνωσία μέσω της διαδικασίας του επαγγελματικού προσανατολισμού από ειδικούς και προγράμματα. Φυσικά δεν πρόκειται για πρόωρη και βίαιη εισαγωγή στα θέματα που απασχολούν τους ενήλικες αλλά για κατάλληλα για αυτές τις ηλικίες προγράμματα.
Όποιος γνωρίζει τον εαυτό του μπορεί να πάρει επαγγελματικές αποφάσεις που να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές και την προσωπικότητά του. Η αυτοαπασχόληση και η επιχειρηματικότητα δεν ταιριάζουν σε όλους. Χρειάζεται κανείς συγκεκριμένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να δημιουργήσει και να είναι σε θέση να διατηρήσει μια επιτυχημένη δική του επιχείρηση ή να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Επειδή μάλιστα πολλοί νέοι βγαίνουν στην αγορά εργασίας μόλις τελειώσουν την υποχρεωτική ,τη δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση την οποία εσείς μάλλον αγνοήσατε( πτυχιούχοι ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΟΑΕΔ, ΕΕΕΕΚ , σχολές άλλων Υπουργείων ,ΙΕΚ, ΚΕΚ, κ.α.) η προεργασία όσον αφορά στην καριέρα σ'αυτό το στάδιο γίνεται ακόμη πιο επιτακτική. Δικαιολογημένες λοιπόν οι όποιες διαμαρτυρίες για το ειδικό φίλτρο που διαθέτει η δεξαμενή ανέργων. Οι μελλοντικές δράσεις οφείλουν να είναι συλλογικές προσπάθειες και όχι ενέργειες αποκλεισμού που εξυπηρετούν λαθρόβια κίνητρα σε επιλεγμένες δεξαμενές ανέργων.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012 15:06