Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 16:38

Η διαφωνία Kωσταντίνου - Βενιζέλου για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης | του Ευάγγελου Ιωαννίδη*

venizelos_kostantinosΑκούγοντας την τοποθέτηση κάποιων κύκλων άσχετων με την ιστορία και την έρευνα της είμαι υποχρεωμένος, να τονίσω για άλλη μια φορά, ότι η διαμάχη Κων/νου-Βενιζέλου, για το αν ο Ελληνικός στρατός το 1912 θα απελευθέρωνε την Θεσ/νικη πρώτα ή το Μοναστήρι, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός και μόνο ανιστόρητοι ή αναθεωρητές πλαστογράφοι, ...

που παίζουν παιχνίδια με την ιστορία, θα επέμεναν με παιδιάστικα πείσματα, ότι δεν υπήρξε ιστορικά η διχογνωμία αυτή, γιατί ματαιοπονούν και εκτίθενται. Να μην καλύπτουν λοιπόν τις λάνθασμένες ιστορικές τους απόψεις πίσω απο το τελευταίο τηλεγραφημα του Βενιζέλου, που έφτασε στον Κωνσταντίνο μετά την απελευθέρωση της Θεσ/νίκης, διότι αυτή η τακτική αποτελεί πλαστογράφηση της ιστορίας μας. Όπως και εγώ ο ίδιος ανέφερα στις επισημάνσεις μου για το αξιόλογο ντοκιμαντέρ 1912-2012 Δυτική Μακεδονία ανάμεσα στα τηλεγραφήματα ήταν και το τελευταίο του Βενιζέλου , που έφτασε στον Κωνσταντίνο μετά την απελευθέρωση της πόλης. Αυτό όμως το γεγονός, το οποίο ανέφερα και εγώ ο ίδιος εξαρχής, δεν αναιρεί την προηγούμενη έντονη διαφωνία τους και ένα τέτοιο επιχείρημα μόνο ως στρεψοδικία της ιστορίας για ιδεοληπτικούς ή πολιτικούς λόγους, μπορεί να χαρακτηριστεί. Δηλαδή το, ότι υπήρξε και το τελευταίο από τα τηλεγραφήματα, που έφτασε στον Κωνσταντίνο μετα την απελευθέρωση της πόλης, αποτυπώνοντας πάλι την αγωνία του Βενιζέλου, δεν σημαίνει, ότι οι δύο άντρες δεν διαφώνησαν μέχρι τότε έντονα για την πορεία της ελληνικής στρατιάς. Ας αφήσουν λοιπόν τις κουτοπονηριές με τα ιστορικά γεγονότα κάποιοι, γιατί πρέπει, να έχουν υπόψη τους και την ξεκάθαρη έκθεση του 1932, η οποία συντάχθηκε για τα γεγονότα αυτά και τα υπόλοιπα τηλεγραφήματα, που ανέφερε ο Βενιζέλος στην βουλή των Λαζάρων του 1917, όπως θα έπρεπε να ξαναδιαβάσουν και τα τηλεγραφήματα του υπουργού εξωτερικών τότε Κορομηλά, για να καταλάβουν, προς ποια κατεύθυνση ήθελε να βαδίσει ο Κων/νος στην αρχή. Όλα τα άλλα , που ακούγονται απο ορισμένους, είναι αστείες δικαιολογίες ιστορικών λαθών.

*Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ειναι ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΑΜΥΝΤΑΙΟ
Ε μεραρχιας 84

Παραθέτω πάλι τα τηλεγραφήματα μεταξύ Κωνσταντίνου και Βενιζέλου, τα οποία ανέφερε ο ίδιος ο Βενιζέλος στην βουλή το 1917, για να καταλάβετε μόνοι σας τα γεγονότα. Επίσης είναι καλό, όπως αναφέρει σε άρθρο του στο Εθνος ο κ Τ. Κατσιμάρδος, να έχουμε πάντα υπόψη μας πως: . Όπως μάλιστα αναφέρει στο άρθρο του ο κ Κατσιμάρδος στο Έθνος σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο, όπως το παραθέτει «εξευγενισμένα» ο Ι. Μαζαράκης-Αινιάν, «από τη στιγμή αυτή (κατάληψη Κοζάνης) ετίθετο το δίλημμα στο Γενικό Στρατηγείο, να συνεχίσει την προέλαση προς το Μοναστήρι και να συνδεθεί με τους Σέρβους ή να στραφεί προς Βέροια και Θεσσαλονίκη.
Απλώς εγώ να προσθέσω, πως το 1939 έχουμε την δικτατορία του Μεταξά, ο οποίος ήταν στο βασικό επιτελείο του διαδόχου τότε Κωνσταντίνου το 1912, οπότε καταλαβαίνετε, πώς θολώνει το συμπέρασμα....

Τηλεγράφημα Βενιζέλου προς Κωνσταντίνο (13 Οκτωβρίου 1912):
"Αναμένω να μοι γνωρίσετε την περαιτέρω διεύθυνσιν, ην θα ακολουθήση η προέλασις του στρατού Θεσσαλίας. Παρακαλώ μόνον να έχετε υπ' όψιν ότι σπουδαίοι πολιτικοί λόγοι επιβάλλουσι να ευρεθώμεν μίαν ώραν ταχύτερον εις την Θεσσαλονίκην".
(Υπογραφή) υπουργός Στρατιωτικών Βενιζέλος
Κωνσταντίνος προς Βενιζέλο:
"Ο στρατός δεν θα οδεύση κατά της Θεσσαλονίκης. Εγώ έχω καθήκον να στραφώ κατά του Μοναστηρίου, εκτός αν μου το απαγορεύετε".
Βενιζέλος προς Κωνσταντίνο:
"Σας το απαγορεύω".
(Αναφέρθηκε από τον Ελ. Βενιζέλο στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της 13/16 Αυγούστου 1917)
Τηλεφώνημα Βενιζέλου στον Γεώργιο τον Α' με την παράκληση να μεταβιβασθεί το μήνυμα στον Κωνταντίνο (25 Οκτωβρίου 1912):
"Σας καθιστώ προσωπικώς υπεύθυνον δια την βραδύτητα με την οποίαν διεξάγετε τας επιχειρήσεις, αι οποίαι κινδυνεύουν να φέρουν τους Βουλγάρους πρώτους εις Θεσσαλονίκην".
(Αναφέρθηκε από τον Βενιζέλο στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της 13/16 Αυγούστου 1917)

ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΜΑΤΑΙΩΣ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΜΑΧΗ.
Τηλεγραφική διαταγή προς Κωνσταντίνο να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις και να καταλάβει τη Θεσσαλονίκη (26 Οκτωβρίου 1912):
"Αρχηγόν στρατού: Παραγγέλλεσθε να αποδεχθήτε την προσφερομένην υμίν παράδοσιν της Θεσσαλονίκης και να εισέλθετε εις ταύτην άνευ χρονοτριβής. Καθιστώ υμάς υπεύθυνον δια πάσαν αναβολήν, έστω και στιγμής".
(Υπογραφή) υπουργός Στρατιωτικών Βενιζέλος
(Όταν το τηλεγράφημα έφθασε στον προορισμό του, ο Κωνσταντίνος είχε ήδη καταλάβει την πόλη)

Επίσης σήμερα παραθέτω και τα τηλεγραφήματα του Κορομηλα, του Κωνσταντίνου και του Βενιζέλου για να καταλάβουν και οι πλέον δύσπιστοι:
Στις 13/25 Οκτωβρίου 1912 αφού είχε ακολουθήσει η κατάληψη της Κοζάνης ο Διάδοχος Κωνσταντίνος δέχεται τηλεγράφημα από τον υπουργό Εξωτερικών Κορομηλά: «...Σερβικός στρατός ευρίσκεται νυν μεταξύ Κουμανόβου και Σκοπίων, Βουλγαρικός στρατός κατέλαβε χθες Σαράντα Εκκλησίας. Φρονώ ότι πρέπει, κατά το δυνατόν, να εντείνωμεν ημετέρας ενεργείας ώστε να καταληφθή όσον τάχιστα Θεσσαλονίκη και ίνα μη ημέτερα αποτελέσματα έλθωσιν πολύ ύστερον από τα αποτελέσματα των συμμάχων» (Κορομηλάς προς Κωνσταντίνο).
«Ευχαριστώ θερμώς διότι με πληροφορήσατε διά τας νίκας των συμμάχων μας... Θα εξακολουθήσω με την αυτήν έντασιν δυνάμεων, επιδιώκων καταστροφήν του εχθρού επί τη βάσει του σχεδίου το οποίον έχω προδιαγράψει και του οποίου τους αντικειμενικούς σκοπούς μόνος εγώ είμαι αρμόδιος και υπεύθυνος να κανονίζω... Παρακαλώ δε όπως ευαρεστούμενος μη προσπαθήτε να επηρεάζετε την διεύθυνσιν των επιχειρήσεων» (Κωνσταντίνος προς Κορομηλά).

«Αναμένω να μοι γνωρίσετε την περαιτέρω διεύθυνσιν ην θα ακολουθήσει η προέλασις του στρατού Θεσσαλίας. Παρακαλώ μόνον να έχετε υπ' όψιν ότι σπουδαίοι πολιτικοί λόγοι επιβάλλουσι να ευρηθώμεν μίαν ώραν ταχύτερον εις την Θεσσαλονίκην» (Βενιζέλος προς Κωνσταντίνο).

«Η κατεύθυνσις της αποχωρήσεως (των Τούρκων) και αι προθέσεις του πολεμίου θα κανονίσωσιν την προέλασιν και την κατεύθυνσιν της υπ' εμέ στρατιάς... Και να παύση του λοιπού η κυβέρνησις αναρμοδίως γνωματεύουσα και εκ του μακρόθεν αναμειγνυομένη εις τας πολεμικάς επιχειρήσεις» (Κωνσταντίνος προς Βενιζέλο).

ΥΓ. ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ . EKTOΣ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ. ΑΥΤΗ Η ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΕΙ ΕΠΟΥΔΕΝΙ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΤΟΤΕ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ 1912.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 20:09