Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012 08:36

''Ασύστολα ψεύδη, τα περί υπέρογκου δημόσιου τομέα'' | του Δημήτρη Καραθανάση*

nomosΕνόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ. Για τις 6 & 7 Νοέμβρη, θα ήθελα να σας καταθέσω τα εξής.
Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή...... όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά για την ίδια τη Χώρα.
Πέρασαν είδη 3 χρόνια από το «λεφτά υπάρχουν» και μας φαίνεται ...

ήδη τόσο μακρινό. Στο μεταξύ περάσαμε «από γεμάτα πιστόλια στο τραπέζι» , από αντιμνημονιακές αντιπολιτεύσεις που μόλις έγιναν κυβέρνηση εφάρμοσαν νέα μνημόνια, από διαγραφές χρέους που μόνο σκοπό τελικά είχαν τη διάλυση του ασφαλιστικού μας συστήματος, μιας και αυτά τα ομόλογα ήταν που κουρεύτηκαν, αλλά και το χρέος να είναι πάλι στο 170% του ΑΕΠ, και τελικά φτάσαμε στο να «μη μιλάει κανείς, γιατί πολύ απλά μαζί τα φάγαμε.»

Περάσαμε μια φοβερή δεκαετία για τη χώρα.

• Το 2002 μας έβαλαν στο ΕΥΡΩ για να διασφαλίσουν να μη χρεοκοπήσουμε ποτέ.
• Το 2004 είδαμε την επανίδρυση του κράτους.
• Το 2007 μας ανασύνταξαν
• Και το 2009 μας αναδιάρθρωσαν
• Και σήμερα κάνουν τα πάντα για να μας «σώσουν».

Και μετά από όλα αυτά το αποτέλεσμα ήταν :
• Να μη γίνει τίποτα απολύτως για το χτύπημα της φοροδιαφυγής και της θεμελίωσης του υγιούς ανταγωνισμού.
• Να μη γίνει τίποτα για τον περιορισμό των αρπακτικών στις δαπάνες υγείας (που αγγίζουν τα 17 δις για το 2013).
• Και τελικά να μη γίνει τίποτα για μια πραγματική αναγέννηση ενός σύγχρονου κράτους, δημιουργώντας δομές εφάμιλλες των κρατών που πρωτοπορούν.

Δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε τα ασύστολα ψεύδη περί υπέρογκου δημόσιου τομέα στη χώρα μας, ως αιτία της καταστροφής.
Δεν θα ήταν υπερβολή πια να πώ, ότι όποιος ισχυρίζεται πλέον, επί τόσα χρόνια, γενικά και αόριστα για υπέρογκο δημόσιο χωρίς να εξειδικεύει, εκτελεί ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.
Είναι μία τακτική που ακολουθείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της κατάργησης του κράτους σε όφελος συμφερόντων εντός και εκτός Ελλάδος.
Για να ακριβολογούμε.
Το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έναντι του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας ανέρχεται σήμερα στο 12%.
Αντίστοιχα στις ΗΠΑ τη μητέρα του καπιταλισμού και της ελεύθερης υποτίθεται αγοράς, οι Δημόσιοι υπάλληλοι ανέρχονται στο 14,1% του συνολικού εργατικού δυναμικού τους και μάλιστα με εργαλεία και κρατικές δομές που η χώρα μας, όσους υπαλλήλους και να είχε δεν θα κατάφερνε ποτέ να έχει αντίστοιχα αποτελέσματα στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Το αντίστοιχο ποσοστό υπαλλήλων στη Γαλλία είναι 22% - στην Αγγλία 18%, και σε χώρες της Σκανδιναβίας μεγαλύτερο του 25% (στοιχεία ΟΟΣΑ).
Τα τελευταία 16 χρόνια λειτούργησε ο ΑΣΕΠ για να πάρει το Ελληνικό Δημόσιο το καλύτερο έμψυχο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό από την αγορά.
Τυπικά προσόντα όπως γνώση αγγλικών, γνώση υπολογιστών, αλλά και πολυετή εργασιακή εμπειρία ήταν προαπαιτούμενα ή μοριοδοτούνταν, για όλους τους προσληφθέντες υπαλλήλους ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ (ακόμα και στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων).
Το κράτος λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια, ζήτησε και πήρε τους καλύτερους από κάθε ειδικότητα, (παιδιά του Ελληνικού λαού που εργάστηκαν - καταξιώθηκαν - σπούδασαν) αλλά επειδή δεν ήξερε τι να τους κάνει φρόντισε:

• Να τους απαξιώσει με τις συνεχείς επιθέσεις εναντίων τους από πολιτικούς, και κάθε είδους παπαγαλάκια κ.λ.π.,
• Να τους εξαθλιώσει μισθολογικά
• Να τους βγάλει στην ουσία ανίκανους να προσφέρουν αυτό για το οποίο προσλήφθηκαν.

Συμπολίτισες - Συμπολίτες
Είτε το θέλουμε είτε όχι, αυτή τη στιγμή έχουμε πόλεμο.
Η χώρα και ο λαός της έχουν παραδοθεί άνευ όρων στις αδυσώπητες αγορές, στα καρτέλ, στα μονοπώλια, και στους τοκογλύφους δανειστές της.
Κι αυτό γιατί η αγοραστική δύναμη αυτών που μείνανε ακόμα να εργάζονται έχει πέσει στο 50% , ενώ το κόστος ζωής παρέμεινε στα προ κρίσης επίπεδα.
Δηλαδή την εσωτερική υποτίμηση τη νιώσανε μόνο οι εργαζόμενοι και οι μικροεπαγγελματίες.
Η δε ανεργία τα τελευταία χρόνια τριπλασιάστηκε πλησιάζοντας το 30%, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολόκληρες οικογένειες.
Συνεπώς σήμερα δεν πάει ούτε 1 ΕΥΡΩ για επένδυση σε θέσεις εργασίας.

Το νέο μνημόνιο με τα 13,5 δις που πάνε να περάσουνε θα είναι και η ταφόπλακα που έλειπε για τη χώρα μας.
Με τις πιο πρόχειρες εκτιμήσεις από αυτά που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, ένα ζευγάρι μισθωτών εργαζομένων (όσων τυχερών έμειναν ακόμα να εργάζονται) από το 2013 θα μετράει απώλειες στο οικογενειακό εισόδημα από 2000€ έως 5.000€ καθαρά.
Άραγε από ποίον εργαζόμενο, περίσσεψαν φέτος 2000 έως 5000€ για να του τα πάρουν του χρόνου...?????
Έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε εργαστήρι πειραμάτων του νεοφιλελευθερισμού ....και δεν συγκινείται κανείς τους από τις συνέπειες.
Δεν υπήρξε ένας ηγέτης που κυβέρνησε έως τώρα, που να εξήγησε στον ελληνικό λαό τι συμβαίνει.
Μια κυβέρνηση, που να πεί την αλήθεια και να αφήσει το λαό να επιλέξει με θάρρος και τόλμη, τι πραγματικά θέλει.
Κάποτε ονειρευτήκαμε την Ευρώπη των λαών, και καταντήσαμε να ζούμε στην Ευρώπη των ασύδοτων αγορών και των μονοπωλίων, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Θέλουμε ακόμα να είμαστε σε μια τέτοια Ευρώπη ??

Συμπολίτισες - Συμπολίτες
Τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να ψηφιστούν .
Στις 6 & 7 του Νοέμβρη πρέπει να σταματήσουν και τα ρολόγια στην Ελλάδα.
Πρέπει όλοι οι πολίτες – εργαζόμενοι – επαγγελματίες – άνεργοι - συνταξιούχοι να πάρουμε και τις οικογένειες και να πλημμυρίσουμε τις πλατείες στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις. Δεν υπάρχει λόγος πλέον να καθόμαστε στα σπίτια μας.

*ο Δημήτρης Α. Καραθανάσης ειναι Πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012 08:43