Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 11:08

Ο Δήμαρχος επιβάλλει χρηματικό τέλος στους χρήστες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης

karagianis2Του Β. Π. Καραγιάννη

Από παντού μπαίνουν φόροι μόνιμοι ή κατ' αποκοπήν στους πολίτες, οι οποίοι δεν ξέρουν κατά που να «βαϊσουν»- κατά πως λέμε εδώ επάνω στα βουνά- να φορτώσουν αλλά και να ξεφορτώσουν το θυμό τους και σε ποιόν. Την εποχή αυτή σκέφτηκε ο κ. Δήμαρχος Κοζάνης να φορτώσει τους συμπολίτες, έστω κι εκείνους...

τους λιγοστούς αλλά μελετηρούς, με φόρο επί της ανάγνωσης και της έρευνας.

Ετσι θέσπισε τέλος χρήσης του υλικού της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, (κάτι σαν «ανάγνωστρα») δεν γνωρίζω πόσο, αλλά άκουσα κάποιους να διαμαρτύρονται σφόδρα. Πριν μερικούς μήνες ένας ερευνητής στην Κατερίνη έξαλλος μου έλεγε πως πλήρωσε 160 ευρώ για μερικά αντίγραφα σελίδων εφημερίδων που εναπόκεινται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Είπα Δημοτική κι εξυπονοείται πως αυτή ανήκει ατελώς στους δημότες αλλά και σ' όλον τον κόσμο των γραμμάτων και της ανάγνωσης, όμως φαίνεται πως ο κ. Δήμαρχος κάνει μπίζνες και προσβλέπει στη μερική ιδιωτικοποίησή της.
Είναι πρωτοφανής σαν σύλληψη ακόμα και στη σφαίρα του συμβολισμού τώρα που λεηλατούν όχι μόνον οικονομικά τον έλληνα πολίτη. Δεν ξέρω αν εφαρμόζεται αλλού αυτό το αναπτυ-αναξιακό μέτρο και πρέπει ο κυρ' Δήμαρχος να γίνει πανελλήνιο πρότυπο μ' αυτή την εισπρακτική ευρεσιτεχνία, να φορολογεί δηλαδή τους τακτικούς αναγνώστες και να τιμωρεί τους ερευνητές. Αυτούς που πριν λίγα χρόνια στη Βιβλιοθήκης τους ευχαριστούσαμε που χρησιμοποιούσαν και αναδείκνυαν το υλικό της.
Η θλιβερή πολιτεία ανίκανη να συλλάβει τη φοροδιαφυγή κυνηγά τους αδύναμους και τους πλέον εύκολους. Ο κ. Δήμαρχος Κοζάνης μη μπορώντας να βρει έσοδα να συντηρήσει τους πολυάνθρωπους οργανισμούς του -η μόνιμη εκλογική πελατεία κάθε δημάρχου- θεσπίζει ό,τι του καπνίσει ή του το καπνίσουν. Οπως το τέλος χρήσης των βιβλίων της Βιβλιοθήκης, του αρχειακού και άλλου υλικού της, κατ' αντιστοιχία με το τέλος χρήσης υπονόμων, με το οποίο θέλει να καλύψει την ανικανότητα όσων διοικούν και διαχειρίζονται αυτήν, και την έχουν φέρει στα έσχατα της ανυποληψίας.
Οι δημότες πληρώνουν τη μισθοδοσία του Δημάρχου, των υπαλλήλων και συντηρούν τους πνευματικούς θεσμούς, πρωτίστως για να τους υπηρετούν. Οχι για να τους δυναστεύουν και να τους «γδέρνουν» (άλλοτε με ακονισμένες λεπίδες και άλλοτε με άγαρμπα ξύλινα μαχαίρια) όπου τους συναντήσουν, ακόμα και όταν οι πολίτες το προσπαθούν στο επίπεδο της μόρφωσης και της γνώσης. Αλλά αυτά φαίνεται είναι βαριά γράμματα για κείνους που έχουν στο περίπου (πωλούν χοντρικά) την αίσθηση των λεπτοφυών πραγμάτων, όπως είναι η ιστορία και τα γράμματα.
Οι εν λόγω δεν έχουν επίγνωση τι είναι , που είναι και γιατί είναι εκεί. Ανίδεοι κι ημιμαθείς ισοπεδώνουν την ιστορία της πόλης και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της, προσβάλλουν τους ανθρώπους των γραμμάτων, της έρευνας, της επιστήμης που πέρασαν από εκεί αφήνοντας ο καθένας τον όποιο (αλλά είχαν κι άφησαν) ίσκιο του.
Συμπαρασύρουν και τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος και φέρει τελικά το βάρος ή την ελαφρότητά τους. Για να περάσει στην ιστορία ως ο Δήμαρχος ο οποίος φορολόγησε τους πολίτες γιατί επιδίωξαν τη γνώση, κινούμενος ίσως από την απόγνωση της πνευματικής κι ιστορικής του άγνοιας για την πόλη και τους θεσμούς της.
- Μωραίνει ο Κύριος ακόμα και τους μωρούς εν γένει και εν είδει.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 11:21