Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 11:14

Η ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ

metamosxeysiorganoτου  Θεόδωρου Τσαουσίδη*
(Στη Δωρεά από νεκρό δότη δεν αλλάζει τίποτα προς το παρόν, μετά την τροποποίηση ν.4075/ΦΕΚ 89/11.4.2012 απαιτείτε πάντα η συναίνεση των οικείων. -)

Πολύς ο λόγος για τη δωρεά οργάνων και το νέο νόμο (ν. 3984/2011) που θα ισχύσει από 1/6/2013. Άποψη μου (και το παραδέχεται και ο ΕΟΜ με τη φράση ¨Η εικαζόμενη συναίνεση, προβλέπεται από την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2010/53/EΕ ¨)

ότι ο νόμος αυτός έγινε, γιατί τέτοια ήταν η εντολή των εντολοδόχων.
Τι κατάφερε αυτός ο νόμος; κατάφερε να φέρει σύγχυση στην έτσι και αλλιώς ¨πονηρεμένη¨, πονηρεμένη λάθος, Ελληνική κοινωνία. Κατάφερε, άνθρωποι που ακόμα φτύνουν τον κόρφο τους όταν μιλάμε για καρκίνο και για θάνατο και που με πολύ προσπάθεια και ακόμη περισσότερες ομιλίες και εκδηλώσεις καταφέραμε, ιδιαίτερα εμείς οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων να τους βάλουμε στην σκέψη, την αναγκαιότητα της δωρεάς Οργάνων, να τους απομακρύνει από τη Δωρεά Οργάνων.
Εμείς επιμένουμε ότι, για να έχουν κάποιοι Άνθρωποι ποιότητα Ζωής (νεφροπαθείς...) ή ακόμα και την ίδια τη Ζωή (καρδιοπαθείς...), ας δωρίσουμε τα όργανα μας αν έρθει εκείνη η ώρα παρά να ταΐσουμε τα σκουλήκια. Και ας σκεφτούμε ότι ποιο πιθανό είναι να χρειαστούμε Όργανο παρά να δωρίσουμε.
Όπως ψηφίστηκε ο ν. 3984/2011, έτσι και αναιρέθηκε με την τροποποίηση στο νόμο, << ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 55 Ρυθμίσεις θεμάτων Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και νοσοκομείων ΕΣΥΤσαουσίδης Θεόδωρος

4. Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν. 3984/2011 (Α΄ 150) προστίθεται μετά τη φράση «παράγραφο 3» η φράση «και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του».>>
Ο νόμος ν. 3984/2011 περιέχει και άλλες αθλιότητες, (ένας άθλιος νόμος είναι πάντα επικίνδυνος παρά τις όποιες τροποποιήσεις γιατί πιθανά θα ξαναβρεθεί μπροστά μας) αλλά τουλάχιστον σε ότι αφορά σήμερα, αλλά και μετά τη 1/6/2013, τη δωρεά οργάνων από νεκρούς δότες έχει ξεκαθαρίσει, ΜΟΝΟ αν συναινέσουν οι συγγενείς του εκλιπόντος, θα παρθούν όργανα.
Να τονίσουμε ότι όργανα δωρίζουν μόνο όποιοι καταλήξουν σε εντατική!!! τα άλλα ότι κυνηγούσαν τη θειά της γειτόνισσας να τη σκοτώσουν και να της πάρουν τα όργανα, ή την φοιτήτρια στην εθνική οδό ... εντάξει και το παραμύθι έχει τα όρια του.

Εμείς σαν Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης ¨Γέφυρα Ζωής¨ και όλοι οι Σύλλογοι θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε γιατί πιστεύουμε στη Δωρεά Οργάνων όπως πιστεύει και αγωνίζεται και ο ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) οπότε θα στέλνουμε κανονικά τα δελτία εγράφης στο Μητρώο Δωρητών Οργάνων του ΕΟΜ και ο ΕΟΜ θα εκδίδει την Κάρτα Δωρητή Οργάνων και Ιστών.
Δεν θα αναφερθώ στο τι λέει ο νόμος για Αλαξονεφ.... από ζώντες δότες και για συναισθηματικούς δότες,... κάθε φτωχοταλαίπωρος και συναισθηματικός δότης.......
Παραθέτω βασικές θέσεις του ΕΟΜ για τις Μεταμοσχεύσεις, ευχόμενος κάποτε οι νόμοι να ψηφίζονται ΣΩΣΤΑ από Άξιους και όχι ¨Σωστά¨ από ........

<< Υπογραμμίζεται, ότι ουδέποτε στην Ελλάδα όπως και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., που πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις κάτω από ισχυρά νομικά πλαίσια και ανεξαρτήτως νομοθετημένου τρόπου συναίνεσης, δεν έχουν ληφθεί μοσχεύματα από αποβιώσαντα δότη, χωρίς τη συναίνεση της οικογένειάς του.
Ο ΕΟΜ διαβεβαιώνει κατηγορηματικά, εκπροσωπώντας τους εμπλεκόμενους ιατρούς και νοσηλευτές των ΜΕΘ και των Μονάδων Μεταμόσχευσης, ότι εθιμικά και νομικά, η όλη διαδικασία λήψης οργάνων γινόταν, γίνεται και θα γίνεται πάντοτε συναινετικά. Καλύπτεται έτσι απόλυτα και διασφαλίζεται ότι η ελάχιστη διαφωνία ή άρνηση λαμβάνεται υπ' όψη και καμία πράξη δεν λαμβάνει χώρα υποχρεωτικά. Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση λήψης οργάνων από αποβιώσαντα δότη, χωρίς την ενυπόγραφη συναίνεση των οικείων του.
Ο ΕΟΜ απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες και στην ελληνική κοινωνία και υπερασπιζόμενος το δικαίωμα των ασθενών στη λυτρωτική γι' αυτούς μεταμόσχευση, δηλώνει ότι η Δωρεά Οργάνων μετά το τέλος της ζωής αποτελεί και θα αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, με μοναδικό κίνητρο την ανιδιοτέλεια, τον ανθρωπισμό και την αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Η λήψη οργάνων, με σκοπό την «εμπορία», όπως αυτή περιγράφεται σε ανώνυμες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ύστερα από απαγωγή ή εγκληματική ενέργεια, είναι πρακτικά και επιστημονικά αδύνατη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, υπό τις συνθήκες αυτές, να πραγματοποιηθεί μεταμόσχευση.
Όλες αυτές οι νομικές ασφαλιστικές δικλείδες καθώς και οι απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες που απαιτούνται για την αφαίρεση και μια επιτυχή μεταμόσχευση, μετά βεβαιότητας αποκλείουν την εμπορία οργάνων ή οποιοδήποτε άλλο «σενάριο». Επιπλέον, η μεταμόσχευση αποτελεί μια ιδιαίτερα πολύπλοκη ιατρική πράξη, όπου απαιτείται άρτια επιστημονική γνώση πολλών ειδικοτήτων, χειρουργική εξειδίκευση και υψηλής ασφάλειας υλικοτεχνικές υποδομές για να πραγματοποιηθεί.>>
Ναι στη Δωρεά Οργάνων, Ναι στη Ζωή, από πολίτες που με γνώση και αλτρουισμό αποφασίζουν.

 

ο Τσαουσίδης Θεόδωρος είναι Πρόεδρος ΣΕΑ Κοζάνης ¨Γέφυρα Ζωής¨

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 11:19