Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 19:31

Σχέδιο «Αθηνά»: Ολοταχώς προς…»πασάλειμμα» λόγω «επιρροών» και προσβάσεων! | του Παναγιώτη Πλιάτσιου*

pliatsios6-150x150Πηγή: Πρωινός Λόγος, 01-03-2013

Στις 31 Ιανουαρίου, παρουσιάζοντας το τότε φιλόδοξο σχέδιο «Αθηνά», ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έλεγε τους δημοσιογράφους: «Τα τελευταία 25 χρόνια αναπτύχθηκε χάρτης στην ανωτάτη εκπαίδευση που δεν υπάκουε σε αναπτυξιακά κριτήρια, κατακερματισμό γνωστικών αντικειμένων, εξήγαγε άνεργους Κάθε κρίση ενέχει κίνδυνους,..

αλλά δίνει και ευκαιρίες. Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση, δεν έχουμε πολυτέλεια χρόνου, παρόλα αυτά ακολουθήσαμε πολιτική διαλόγου με όλους εμπλεκόμενους φορείς. Εκθέσαμε κριτήρια και κανόνες στα κόμματα. Καταθέτουμε το νομοσχέδιο, αλλά ο διάλογος συνεχίζεται. Θα το στείλουμε στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Είναι μια εθνική υπόθεση, πρέπει να γίνει συζήτηση ουσίας χωρίς περιχαράκωση από κομματικές ιδιότητες. Στόχοι μας η ενίσχυση της δωρεάν δημόσιας παιδείας, η αναβάθμιση πανεπιστημίων και τη σύνδεση με αναπτυξιακό χάρτη. Η γνώση βέβαια είναι πολύ περισσότερα, αλλά δεν μπορεί και να αποκοπεί από ανάπτυξη και κοινωνία. Απευθυνόμαστε στους φοιτητές μας, την ελληνική οικογένεια, τις τοπικές κοινωνίες, τους παραγωγικούς φορείς».

Ένα μήνα αργότερα, στην κατακλείδα της διαβούλευσης που ακολούθησε, όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και οι πληροφορίες που υπάρχουν ανά την Ελλάδα δείχνουν ότι τελικά ο υπουργός (και γενικότερα το Υπουργείο Παιδείας) μάλλον δεν απευθυνόταν στις ακαδημαϊκές κοινότητες, ούτε στους ίδιους τους φοιτητές. Ούτε, ακόμη, στους λεγόμενους «παραγωγικούς φορείς». Παρά μόνο στους τοπικούς βουλευτές της ελληνικής περιφέρειας (της Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβανομένης φυσικά), στους περιφερειάρχες και στους κατά τόπους δημάρχους!

Και αυτό διότι φαίνεται πως οι όποιες αλλαγές οριστικοποιηθούν μετά το πέρας της διαβούλευσης θα γίνουν αποκλειστικά και μόνο λόγω των ασφυκτικών πιέσεων όλων αυτών προς τον ίδιο τον υπουργό! Κοινώς, όποιος βουλευτής ή αυτοδιοικητικός έχει την καλύτερη... πρόσβαση στον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να «περάσει» το δικό του αίτημα για τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ που βρίσκονται στο «κόκκινο»!

Μόνο που, ας με συγχωρέσει ο υπουργός Παιδείας, αλλά αυτά δεν είναι κριτήρια! Ούτε εκείνα που είχε θέσει ο ίδιος στις 31 Ιανουαρίου, αλλά ούτε και εκείνα που απαιτεί σήμερα η άθλια εικόνα της τριτοβάθμιας εικόνας στη χώρα μας! Είναι απλά ρουσφετολογικές και τοπικές επιλογές, κατά το δοκούν, με βάση συμπάθειες και «επιρροές», τουλάχιστον ως προς τις διαφαινόμενες αλλαγές! Εάν, λοιπόν, δεν αλλάξει κάτι μέχρι και την οριστική ανακοίνωση του τελικού σχεδίου «Αθηνά», όλα συγκλίνουν στην άποψη πως το εν λόγω, αρχικά φιλόδοξο εγχείρημα, απλώς θα αποτελέσει ένα πρόχειρο «πασάλειμμα» για το θεαθήναι και την τρόικα...

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 19:37