Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 08:35

Επιστολή Πιστολία στον αέρα | του Γιάννη Γκουντιό

gkoyntiosΗ επιστολή που στάλθηκε από τους τοπικούς άρχοντες (και γιατί άραγε όχι από όλους της Δυτικής Μακεδονίας;) προς τον πρωθυπουργό της χώρας, την ώρα που έχει την τρόικα στην Αθήνα, δεν λέει τίποτα καινούργιο, αλλά το ύφος της επιστολής τα δείχνει όλα.
Δείχνει...


• Την κακή εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης
• Την επιφανειακή προσέγγιση των πραγμάτων με όρους επικοινωνίας και αποποίησης προσωπικών πολιτικών ευθυνών
• Την αμαχητί υποταγή στην κεντρική εξουσία
• Την άρνηση να αντιταχθούν πραγματικά, και όχι προσχηματικά, οι τοπικοί άρχοντες στην καταφανέστατη αδικία
• Την επιλογή να μην τσαλακωθεί η προσωπική πολιτική σταδιοδρομία
Πολλά λόγια, λίγα έργα και αργοπορημένα. Αν υπήρχε έστω και μια ελπίδα...
μάλλον χάθηκε.
Πως αλλιώς να εξηγηθεί η στάση αυτών που ισχυρίζονται με στόμφο ότι οι πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής είναι η ΔΕΗ, το Πανεπιστήμιο και το ΑΤΕΙ. Και ενώ τελικά η «Πτολεμαΐδα V» φαίνεται να προχωράει, το πανεπιστήμιο διαλύεται και το ΑΤΕΙ συρρικνώνεται. Και αν τελικά γίνει πράξη η συγχώνευση των ΑΕΙ με τα ΑΤΕΙ σύμφωνα με την πρόταση του ΤΕΕ(1) , στη Δυτική Μακεδονία η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα σβήσει εντελώς.
Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία.
Ήταν γνωστά όλα εγκαίρως.
Στις 30-09-2012 την τελευταία μέρα του συνεδρίου για τα 600 χρόνια ιστορίας της Κοζάνης, στο πλαίσιο της στρογγυλής τράπεζας για το μέλλον της πόλης, ο αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του πανεπιστημίου κ. Πέτρος Πατιάς είχε προειδοποιήσει με σαφήνεια σε μια ανοικτή για το κοινό σημαντική εκδήλωση, την ανάγκη στήριξης του πανεπιστημίου με πολιτικούς όρους και όχι μόνο ακαδημαϊκούς (2). Και αφού ήταν τόσο έγκαιρος και σαφής σε μια ανοικτή εκδήλωση, μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο έγκαιρος και ...πε
ρισσότερο σαφής ήταν σε κλειστές συσκέψεις παραγόντων.
Φωνή (εγκαίρως) βοώντος...
Ακόμη και στην πρόχειρη (δεν υπήρξε καμιά προετοιμασία και κανένας σχεδιασμός σαν να πρόκειται για απόλυτο αιφνιδιασμό) συγκέντρωση της Παρασκευής 08-03-2013 από την εξέδρα της αποκριάς (που μάλλον ενδιαφέρει περισσότερο) ο κ. Πέτρος Πατιάς σε μια σύντομη αλλά καταλυτική ομιλία ήταν και πάλι σαφής (3) . «Θα προτιμούσα η συζήτηση για το σχέδιο «Αθηνά» να μη γίνει στην πλατεία της Κοζάνης. Θα προτιμούσα το σχέδιο «Αθηνά» να συζητείται με ακαδημαϊκά κριτήρια σε ακαδημαϊκούς χώρους». Και επειδή βλέπει το πολιτιÎ
�ό κενό για το υπόλοιπο της ομιλίας του αναγκάζεται να απαντήσει, ο ακαδημαϊκός, με πολιτικούς όρους στο έκτρωμα Αρβανιτόπουλου το οποίο εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο της δημοσιονομικής προσαρμογής – σφαγής (ή αλλιώς κόψτε λεφτά από οπουδήποτε με οποιονδήποτε τρόπο) που προβλέπετε από το μνημόνιο.
Παράλληλα, το σχέδιο είναι φτιαγμένο «στο πόδι» στο όνομα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης (για τα προσχήματα) αλλά προς εξυπηρέτηση ημετέρων και χωρίς καμιά αναπτυξιακή, επιστημονική, πολιτιστική, κοινωνική, οικονομική προοπτική με όρους αειφορίας και όχι εφήμερων κερδών.
Η επιστολή των αρχόντων γράφει στην ουσία τους τίτλους τέλους.
Θα έπρεπε να τεθούν στη διάθεση του πρωθυπουργού οι παραιτήσεις των τοπικών αρχών σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Αλλά μήπως υπάρχουν πλέον και λόγοι ουσίας;

 

 

(1) (http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME/TEE_HOME_NEW/protasitee.pdf)

(2) (www.kozan.gr/?p=38527 προτελευταίο video μετά το 7:38)

(3) (www.kozan.gr/?=94609 Β' ΜΕΡΟΣ μετά το 21:29)
o Γκουντιός Β. Γιάννης ειναι Ηλεκ/γος Μηχ/γος Μηχανικός ΤΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 08:41