Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 10:46

16 ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

altΤου Γιάννη Αποστολίδη

Με τις εκλογές του Νοέμβρη κλείνει ο κύκλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης. Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» οι πολίτες θα εκλέγουν πλέον Περιφερειάρχη και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα είναι από εδώ και πέρα το όργανο προγραμματισμού για το σύνολο της Περιφέρειας. Η συνένωση των ΟΤΑ και των Νομαρχιών σε «Καλλικρατικούς» Δήμους και Περιφέρειες δεν αποτελεί επανάσταση όπως επιμένουν μερικοί ούτε από την άλλη αποτελεί άνευ αξίας αλλαγή.

Είναι, όμως, βέβαιο ότι ως κοινωνία προσδοκούμε περισσότερα από μία μεταρρύθμιση. Για επανάσταση ούτε λόγος.

Η αποτελεσματικότητα των θεσμών εξαρτάται όχι μόνο από τις συνθήκες, το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί, αλλά και από τα πρόσωπα που τους υπηρετούν.

Στα 16 χρόνια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, τρία πρόσωπα είχαν την τιμή να επιλεγούν από τους πολίτες του νομού ως οι πρώτοι πολίτες του. Ο κ. Πασχάλης Μητλιάγκας τις πρώτες δύο τετραετίες, ο κ. Ιορδάνης Ανδρεάδης την Τρίτη και ο κ. Γιώργος Δακής την τελευταία.

Η Nομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στα πρώτα βήματα απέκτησε κύρος στη συνείδηση των πολιτών γιατί είχε σημαντικές επιτυχίες. Περιορίζομαι να αναφέρω ενδεικτικά δύο:

α) το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Γρεβενών - Κοζάνης, γνωστό ως ΟΠΑΓΚ και ΕΠΑΔΥΜ στη συνέχεια, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού της 13ης Μαΐου 1995. Αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη για το νομό, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις που μπορεί να έχει ο καθένας.

β) την κατοχύρωση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, που οι όποιες ενστάσεις για τη διαχείριση του δεν αίρουν την αξία της κατάκτησης.

Θα μπορούσαν να αναφερθούν και άλλες επιτυχίες, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά για λόγους συντομίας θα περιοριστώ να αναφέρω δύο έργα ενδεικτικά, το φράγμα της Πραμόριτσας και το φράγμα Μεσοβούνου. Τα δύο αυτά έργα σχεδιάστηκαν και ξεκίνησαν επί θητείας του πρώτου Νομάρχη Κοζάνης, του κ. Μητλιάγκα.

Ποια ήταν η τύχη τους;

Ο κ. Ανδρεάδης που τον διαδέχτηκε τα παρέδωσε στον κ. Δακή να τα ολοκληρώσει και ο κ. Δακής θα αφήσει την ολοκλήρωση και τη λειτουργία τους στον Περιφερειάρχη που οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας θα εκλέξουν!

Επειδή στις εκλογές του Νοέμβρη δεν θα ψηφίσουμε ούτε για να βάψουμε μπλε – πράσινο ή ροζ το χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας ούτε για το Μνημόνιο και το ΔΝΤ, αλλά για την πορεία μας ως Περιφέρεια της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρέος μας είναι να επιλέξουμε με κριτήριο την αποτελεσματικότητα και όχι το χρίσμα ή τη στήριξη.

Με κριτήριο την ικανότητα και όχι τη συμπάθεια.

Με κριτήριο την πολιτική επάρκεια και όχι τα λόγια που άλλωστε συνήθως να είναι ΜΕΓΑΛΑ και ΨΕΥΤΙΚΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 10:53