Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013 23:17

ΓΙΑΤΙ η ΔΕΥΑΚ δεν εισπράττει από τους οφειλέτες της, αλλά αυξάνει τις τιμές της; |της Αννας Νανοπούλου*

Συζητήθηκε στις 10/4/2013 στο Δ.Σ.  Κοζάνης η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ για το έτος 2013. Με την ευκαιρία αυτή και με πρωτοβουλία της παράταξής μας τέθηκαν στην συζήτηση  όλα τα μείζονα για εμάς ζητήματα εν σχέσει με τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ , που είναι τα εξής :

1)    Μέχρι πότε οι δημότες της Κοζάνης θα πληρώνουν το «καπέλλο» του 80% επί της αξίας της κατανάλωσης, αλλά ταυτόχρονα το μη «τιμολογημένο» νερό (δηλαδή διαρροές, κλοπές κ.λ.π.) θα ανέρχεται σε ποσοστό 50% του εισερχομένου ύδατος , όπως ομολογήθηκε από την Δ/νση σε σχετική ερώτησή μας ; 

Εδώ υπάρχει τεράστιο ζήτημα διότι το χαράτσι 80% είχε επιβληθεί για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου και τον περιορισμό των διαρροών και ενώ καταβάλλεται για 30 χρόνια και πλέον,  το 50% του εισερχομένου ύδατος χάνεται ακόμη και σήμερα.  Δυστυχώς πειστική απάντηση δεν λάβαμε μέχρι σήμερα. Θυμίζουμε εδώ ότι στην γειτονική Πτολεμαίδα έχει καταργηθεί το 80% .

2)    Σε ερώτηση της παράταξής μας η Δ/νση της ΔΕΥΑΚ  ομολόγησε ότι οι ανείσπρακτες οφειλές καταναλωτών ανέρχονται στο τεράστιο ποσό των 16 εκατομμυρίων ευρώ και το κυριώτερο ότι δέκα (10) εκατομμύρια εξ αυτών ωφείλοντο προ του 2010. Και εδώ ανακύπτει ζήτημα ευθυνών για την μη είσπραξη αυτού του τεράστιου ποσού για τα δεδομένα της επιχείρησης.

3)    Η παράταξή μας πρότεινε πάγωμα της τιμής στις δημοτικές ενότητες Ελλησπόντου, Υψηλάντη, Αιανής και Ελίμειας για το 2013, διότι  οι παρούσες οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν το «πάγωμα» ειδικά σ αυτές τις περιοχές,  όπου λόγω ρύπανσης η χρήση του νερού είναι όρος επιβίωσης.

Ταυτόχρονα προτείναμε οι προσπάθειες να κατευθυνθούν στην ανεύρεση των παράνομων συνδέσεων και στην είσπραξη των οφειλομένων.

4)    Ο Δήμος Κοζάνης έχει εδώ και χρόνια τιμή νερού πάνω από τον μέσο όρο πανελλαδικά δηλαδή ακριβό νερό , έχει επί πλέον επιβάλει το παράνομο κατά την άποψή μας, τέλος χρήσης υδρομέτρου και διατηρεί και το 80% επί της αξίας της ύδρευσης και της αποχέτευσης για πάνω από 30 χρόνια .

Η ΔΕΥΑΚ παρ όλα αυτά στο σκέλος της ύδρευσης εμφανίζει ζημιές, ενώ αφήνει ανενόχλητους τους καθ έξιν κακοπληρωτές (σε ποια λογική άραγε ; ).

Η παράταξή μας όλα τα παραπάνω τα έχει αναδείξει και στο παρελθόν και δυστυχώς δεν παρατηρήθηκε καμμία βελτίωση , αλλά μάλλον επιδείνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων , όσον αφορά την ύδρευση .

  Εμείς όταν πιστεύουμε κάτι το στηρίζουμε σθεναρά και με την ψήφο μας και δεν είμαστε «ΝΑΙ μεν,  ΑΛΛΑ ……..» , όπως κάποιοι άλλοι που δήθεν αντιδρούν, αλλά στο τέλος υπερψηφίζουν  και δίνουν έτσι ουσιαστικά έγκριση όλων των πεπραγμένων.

  Την ΔΕΥΑΚ  την θέλουμε εύρωστη οικονομικά, αποτελεσματική και στην υπηρεσία του δημότη και για να συμβαίνουν όλα αυτά πρέπει με δραστική αλλαγή πλεύσης και πολιτικής να βελτιώσει τα ωμολογημένα αδύνατα σημεία της, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του Καλλικρατικού Δήμου , μέσα στην οικονομική κρίση.  Είναι βέβαιο ότι ακόμη και σήμερα πληρώνει τις «αμαρτίες» του παρελθόντος για τις οποίες οι ευθύνες αφορούν το πολιτικό προσωπικό του Δήμου Κοζάνης.

*Για την δημοτική παράταξη ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΝΕΑ ΕΠΟΧΗΑΝΝΑ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013 23:31