Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 17:48

Και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα! | του Στέφανου Πρασσου*

Διαμαρτυρία απο την επίσκεψη Παπανδρέου στα Κοίλα Κοζάνης το 2010 Διαμαρτυρία απο την επίσκεψη Παπανδρέου στα Κοίλα Κοζάνης το 2010

Στα χρόνια των μνημονίων, του ΔΝΤ, της Τρόικας, της ανεργίας, της πείνας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης κάποιοι φορείς της περιοχής μας ..

θεωρούν πρώτιστο καθήκον τους να ενισχύσουν την τοπική αστυνομία και όχι τους ανθρώπους που υποφέρουν!

Κι όταν λέμε αστυνομία δεν εννοούμε τους εργαζόμενους (εξαιρούνται οι κατασταλτικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί) που πλήττονται κι αυτοί από τα μνημόνια, αλλά τον μηχανισμό της αστυνομίας ως άλλο ένα μέσον βίαιας επιβολής της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής Τρόικας, κυβέρνησης και κεφαλαίου!

Ο περιφερειάρχης μέσω του ΕΣΠΑ εγκρίνει αγορά μοτοσυκλετών για την αστυνομία, εξυπηρετώντας προφανώς την «πολιτική συνοχή» των κυβερνώντων γιατί η “συγχωρημένη” «κοινωνική συνοχή» τους, έγινε πλέον σφοδρή ταξική σύγκρουση, και πολύ σωστά, οδεύει ολοταχώς προς κοινωνική εξέγερση. Ο περιφερειάρχης παίρνει έτσι σαφή θέση με ποια πλευρά αυτού του κοινωνικού πολέμου, που ζούμε τέσσερα χρόνια τώρα, είναι και θα συνεχίσει να είναι. Έτσι γιατί κάποιοι ελπίζουν σ αυτόν και στο Δήμαρχο να σηκώσουν τον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και όχι στους εργαζόμενους και τους κοινωνικούς τους συμμάχους. Δεν είναι βέβαια πρώτη φορά που ο περιφερειάρχης μας κ. Δακής, μεγαλοστέλεχος της ΝΔ, «καινοτομεί» αφού μέσω του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης (ο οποίος δόθηκε από τη ΔΕΗ μετά από αγώνες των εργαζομένων και των κατοίκων για να καλύψει τη ζημιά που κάνει η ΔΕΗ στην περιοχή) εκτός των άλλων «σπουδαίων έργων» χρηματοδότησε και την κατασκευή της οικίας του Μητροπολίτη, θεωρώντας το έργο αναπτυξιακό και πιθανά περιβαλλοντολογικό!!!

Ο κύριος Παύλος, Μητροπολίτης Κοζάνης από τη μεριά του, προσέφερε κράνη στην αστυνομία μέσω «Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ι. Μητρόπολης Κοζάνης» δίνοντας «ουσία» και σκοπό στην ονομασία («φιλόπτωχου») του ταμείου! Ως φαίνεται ο φτωχός κατά τον Μητροπολίτη μας δεν είναι ο μακροχρόνια άνεργος, ο άστεγος, ο συνταξιούχος και ο εργαζόμενος των 300 ευρώ αλλά η αστυνομία. Δεν ένοιωσε ποτέ φαίνεται τη «στοργή» των δυνάμεων καταστολής, ούτε ανάσανε ποτέ τους τόνους χημικών και καρκίνου (για αυτά υπάρχουν λεφτά κι ας απαγορεύονται να ριχτούν ακόμα και στον πόλεμο ) που καθημερινά ψεκάζουν τα παιδιά μας, τους εργαζόμενους και όσοι αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική της ξεπουλημένης κυβέρνησης των δωσίλογων εκπροσώπων του κεφαλαίου! Αυτό το κράτος για τους μόνους που έχει λεφτά είναι για τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές και την αστυνομία! Κρίμα για τον Δεσπότη μας γιατί κατέχει μια θέση που στο παρελθόν την τίμησε ο πνευματικός ηγέτης του ΕΑΜ, επίσκοπος Ιωακείμ Αποστολίδης, ένας από τους δυο μητροπολίτες (ο άλλος ήταν της Ηλίας) σ όλη την Ελλάδα που δεν προσκύνησαν τους Γερμανούς αλλά βγήκαν με το ΕΑΜ στα βουνά και τους πολέμησαν. Αυτός όμως αντί να διαλέξει το δρόμο του αγώνα, δίπλα στο λαό που πεινάει και υποφέρει διαλέγει το δρόμο της στήριξης της ξενόδουλης κυβέρνησης και των μηχανισμών επιβολής της πολιτικής της.

Στον ίδιο βηματισμό και η διορισμένη διεύθυνση της ΔΕΗ, η οποία χαρατσώνει τους άνεργους και τους μεροκαματιάρηδες αλλά μειώνει τους λογαριασμούς και επιδοτεί τους βιομήχανους! Χρηματοδοτεί λοιπόν την αστυνομία με δέκα χιλιάδες ευρώ για να εξοπλίσουν το γυμναστήριό τους στην Κοζάνη! Η κλεμμένη από τους εργαζόμενους στα ορυχεία υπεραξία και το υστέρημα των καταρρακωμένων ελληνικών νοικοκυριών πάνε για να χρηματοδοτήσουν τα «μούσκουλα» των αστυνομικών! Η ΔΕΗ τους θέλει γυμνασμένους για να δέρνουν τους εργαζόμενους στις συγκρούσεις που έρχονται λόγω του εξαγγελθέντος ξεπουλήματος της Επιχείρησης! Μήπως θα έπρεπε η ΔΕΗ αναγνωρίζοντας τις συνέπειες των δραστηριοτήτων της στην περιοχή να χρηματοδοτήσει τις αναπνευστικές συσκευές που χρησιμοποιούν τα παιδιά των γύρω οικισμών αφού οι πνευμονοπάθειες και οι ρινίτιδες θερίζουν αντί να χρηματοδοτεί αυτούς που τους βαρούσαν και τους έστειλαν στα δικαστήρια όταν οι κάτοικοι αγωνίζονταν για καθαρότερο περιβάλλον και δουλειά;

Δεν είναι καθήκον της πολιτείας, της κυβέρνησης και του υπουργείου να εξοπλίζει με τα απαραίτητα εφόδια την αστυνομία ή πέρασε κι αυτό στο ΕΣΠΑ, στους κοινωνικούς φορείς και στους πολίτες;

Βεβαίως είναι κατανοητό ότι τα ποσά δεν είναι τεράστια και οι κινήσεις αυτές είναι συμβολικές όμως εδώ είναι και το ζητούμενο, οι συμβολισμοί, δηλώνουν έμπρακτα ότι στηρίζουν την κυβέρνηση και τα όργανά της για να περάσει αυτή η άδικη, μονόπλευρη και εξοντωτική για το λαό πολιτική! Μας υπενθυμίζουν για μια ακόμα φορά, «τοπική κυβέρνηση», εκκλησία και ΔΕΗ σε ποια πλευρά βρίσκονται!!!

* ο Στέφανος Πράσσος είναι Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη»

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 17:54