Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013 11:39

Εικόνες από το 15ο Διεθνές Μουσικό Σεμινάριο Κοζάνης Του Διονυση Μαλλουχου*

Κάθε φορά, αντικρίζοντας τη σεμνή γέφυρα του ποταμού Τιταρήσιου, μετά την Ελασσόνα, αισθάνομαι αγαλλίαση προσέγγισης σε μια πόλη συνεπούς γοητείας, όχι σε πρώτο τουριστικό επίπεδο, που προσωπικά ανιχνεύω επί πολλά χρόνια τώρα, την Κοζάνη.

 

Συνήθης αφορμή της εξερεύνησης αυτής τα Διεθνή Σεμινάρια Μουσικής Κοζάνης, θεσμός που οργανώθηκε για 15η φορά φέτος από 16-25 Αυγούστου. Ενας πρώτος κύκλος (1988 – 1999) με δεκάδες διδάσκοντες, εκατοντάδες συμμετοχές και χιλιάδες αναμνήσεις, έδωσε τη σκυτάλη από πέρυσι σε μια συνέχεια που πολλοί περίμεναν και αναζητούσαν.

Πολλά έχουν αλλάξει... Μας λείπουν ο πιανίστας Roberto Szidon, ο μαέστρος Κώστας Νόνης, o βιολίστας Γιάννης Βατικιώτης. Το ιστορικό Γκέρτσειο, το κτίριο που ο μακαριστός μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Διονύσιος παραχωρούσε τότε ως έμπρακτη στήριξη στον πολιτισμό, δεν φιλοξενεί πλέον το Σεμινάριο, μένοντας βουβό και κλειστό. Η «Ομορφη Νύχτα», εμβληματικό καπηλειό της πόλης, άλλαξε διεύθυνση, οι γύρωθεν του κεντρικού πεζόδρομου οδοί γέμισαν στέκια με εκκωφαντική βουή.

Θεσμός 25 ετών

Το Λαογραφικό Μουσείο όμως συνεχίζει να φιλοξενεί συναυλίες του Σεμιναρίου και Τσικριτζής ή Λάσκος είναι πάντα εκεί για το καθιερωμένο σάντουιτς μετά... Η πόλη αρχοντική (και) με κτίρια-κοσμήματα όπως του Δημοτικού Ωδείου ή των Σχολείων της. Το στρατόπεδο είναι πλέον ένα όμορφο πάρκο. Η οικογένεια Ιωάννη Δημόπουλου οργανώνει και πραγματοποιεί το Σεμινάριο κυριολεκτικά ιδίοις χερσί, όπως το ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια. Ο (πιανίστας και μαέστρος) Δημήτρης, η σύζυγός του Εμη (σόλο φωνή - προετοιμασία χορωδιών), ο Νικολός (κορυφαίος Α΄ στα φλάουτα της KOΘ), ο μικρός αδελφός (πιανίστας και συνθέτης) Παναγιώτης ως καλλιτεχνικός διευθυντής και η σύζυγός του Νίκολα (Παλιά Μουσική - σόλο φωνή), με την αδελφή τους Κατερίνα, η οποία διεκπεραιώνει το γραμματειακό-συντονιστικό μέρος, ενώ η μητέρα κυρία Στέλλα επιβλέπει και χαίρεται τους καρπούς και των δικών της προσπαθειών μέχρι το 1999...

Οι άνθρωποι της πόλης αγκαλιάζουν με εμπιστοσύνη τις καλλιτεχνικές προτάσεις του Σεμιναρίου, στο Ωδείο Δημόπουλου (διαλέξεις) ή στο Λαογραφικό Μουσείο (οι περισσότερες συναυλίες), οι συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς καλά κρατούν (συναυλία τζαζ στο Στέκι του Φιλοπρόοδου και μουσικο-ποιητική βραδιά πανσελήνου στα Καραούλια Λευκοπηγής σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό Παρέμβαση), ενώ η συμφωνική-χορωδιακή εκδήλωση στον Αγ. Χριστόφορο είναι θεσμός. Φέτος, επίσης, παρουσιάστηκε πλήρως σκηνοθετημένη η όπερα «Διδώ και Αινείας» του Purcell στον εσωτερικό χώρο της βιομηχανίας «Κικής», με ολιγοήμερη αλλά παραγωγική συνεργασία σπουδαστών, καθηγητών και συνεργατών του Σεμιναρίου.

Προσεκτικά σχεδιασμένος ο θεσμός, εκπαιδευτικής εν αρχή αιχμής, αξιοποιεί και ξαναπαρουσιάζει στην πόλη σημαντικούς καλλιτέχνες που έλκουν την καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή (όπως η σοπράνο Ελένη Λιώνα, ο μπασίστας Γιώτης Κιουρτσόγλου, η μαέστρος Ζωή Τσόκανου, ο πιανίστας-συνθέτης Γιώργος Τζούκας, κ.ά.), μαζί με καταξιωμένους καλλιτέχνες –ειδικούς προσκεκλημένους (όπως η σοπράνο Μαρίνα Βουλογιάννη, ο κοντρατενόρος Πολ Ζαχαριάδης, η πιανίστα Αντωνέλλα Πουλούλη, ο τσελίστας Ζόραν Στέπιτς κ.ά.) και έμπειρους Ελληνες και ξένους μουσικούς, δασκάλους και δεξιοτέχνες ταυτόχρονα (όπως ο Ρωσοσουηδός τσελίστας Leo Winland, o Σκωτσέζος βιολίστας John Harrington, ο κλαρινετίστας Δημήτρης Λεοντζάκος κ.ά.), όλοι σε μια έντονη 10ήμερη μουσική ώσμωση προς κάθε κατεύθυνση...

Σταθερή η παρουσία της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, με παρουσιάσεις έργων-σταθμών, όπως το Κουαρτέτο για το Τέλος του Χρόνου του Messiaen ή συνθέσεων των Kurtag, Sciarrino, Lutoslawski κ.ά. και με πρώτες παγκόσμιες παρουσιάσεις 6 έργων γραμμένων ειδικά για το Σεμινάριο, όπως αυτό του συνθέτη και Προέδρου της Ενωσης Μουσικών Σκωτίας & Β. Ιρλανδίας Eddie McGuire με τίτλο «Zalongo Dance Elegy», το οποίο και συνοδευόταν με επιστολή συμπαράστασης στα υπό αναστολή Μουσικά Σύνολα της -πρώην- ΕΡΑ ή έργα των διδασκόντων στο Σεμινάριο Valerie Pearson, Phil Bartai, Παναγιώτη Δημόπουλου και Γιώργου Τζούκα.

Οι νότες απλώνονται με σιγουριά και γενναιοδωρία σε μια πόλη φιλόξενη. Ηχοι με διαφορετική προέλευση, τεχνική, ηλικία, χροιά, ήθος, προοπτική, διάθεση, ύφος. Μουσική. Ανθρωποι. Ελπίδα. Κοζάνη, Αύγουστος 2013.

* Ο κ. Διονύσης Μαλλούχος είναι μουσικός.

πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013 11:44