Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013 19:43

Αυτοδιοικητικά εκλογομαγειρέματα |του Βαγγέλη Σημανδράκου*

Ένα «απρόσκοπτο» εκλογικό σύστημα επεξεργάζεται τις τελευταίες μέρες - χωρίς ίχνος διαβούλευσης- το Υπουργείο Εσωτερικών. Δυστυχώς και αυτή την φορά ο σχεδιασμός του Υπουργείου έγινε γνωστός δια του κλεφτοπόλεμου.

Ένα εμπιστευτικό πληροφορικό βεγγαλικό εκτοξεύτηκε από κάποιον τεχνοκρατικοσύμβουλο - για αποφυγή παρεξηγήσεων από επίκαιρα λογοπαίγνια - και βγήκε η είδηση.
Αρχικά το θέμα αιφνιδίασε όσους ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους έφερε σε σιωπηρή περισυλλογή. Οψόμεθα!
Εάν εγκριθεί από την βουλή και όχι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το επερχόμενο νομοσχέδιο, αφενός ο πολίτης θα έχει την δυνατότητα να ψηφίσει Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη που δεν είναι ενταγμένος στα κομματικά γρανάζια, και αφετέρου δημοτικό ή περιφερειακό σύμβουλο άλλου πολιτικού προσανατολισμού από αυτόν στον οποίο ανήκει ο εν δυνάμει Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης. Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός του νομοθέτη.
Πράγματι με αυτό το νομοσχέδιο ευνοούνται οι ανεξάρτητες ή οι κοινωνικά καταξιωμένες υποψηφιότητες προσώπων που δεν είναι γαλουχημένα από πολιτικούς σχηματισμούς, και σύμβουλων που δεν είναι ενταγμένοι - τουλάχιστον φανερά και οργανωμένα - σε συγκεκριμένο πολιτικό ή αυτοδιοικητικό συνδυασμό. Ίσως στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 να συμμετέχουν πολίτες που θα προέρχονται από πολιτική, θεσμική και ιδεολογική παρθενογένεση. Και πάλι οψόμεθα!
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης δήλωσε χαρακτηριστικά «με αυτό το καινούριο που έρχεται στον τρόπο εκλογής των υποψηφίων δημάρχων και των περιφερειαρχών θα είναι η πρώτη φορά που οι άξιοι και οι ικανοί, όπως τους κρίνει η τοπική κοινωνία, θα έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν τα ηνία της προσπάθειας για την ανόρθωση της χώρας». Κύριε υπουργέ απ' ότι διακρίνουμε πετάτε το καρφί σας για την αξιοσύνη και την ικανότητα των υφιστάμενων και προγενέστερων αιρετών. Προς τι τότε η σφοδρή αντίδραση των ομόσταυλών σας για τις δηλώσεις ασφαλώς με μεταφορικό χαρακτήρα του κ. Τσίπρα περί βλαχοδημάρχων;
Από την άλλη ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε κ. Σγουρός επιπόλαια έσπευσε να δηλώσει ότι συμφωνεί λέγοντας «Θέλουμε να μικρύνει η απόσταση μεταξύ κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί ο κοινωνικός ιστός βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς τους δύο βαθμούς». Πρώτον: καλό σαν δήλωση αλλά γιατί δεν το εφάρμοσε ο ίδιος με ανεξάρτητη κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010; Δεύτερον: η ΕΝ.Π.Ε. είναι συλλογικό όργανο με δημοκρατικές αρχές. Συνεπώς, δεν θα ήταν φρόνιμο για ένα τόσο σοβαρό θέμα - κορυφαίο θα λέγαμε - να γίνει σύγκληση έκτατης γενικής συνέλευσης, ώστε να εξαχθεί συμπέρασμα και μετά να ανακοινωθεί; Κύριε πρόεδρε μάλλον κάνατε φάουλ.
Έτσι λοιπόν, τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών όσο και ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε (η ΚΕΔΕ ακόμα δεν εκφράστηκε, ωστόσο εκπρόσωπός της ανάφερε ότι είναι άκαιρο να ανοίγει τώρα θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου) αγνόησαν παντελώς τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης. Προσπαθούν να καθοδηγήσουν ή καλύτερα να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, διότι αποσκοπούν σε αυτοδιοικητική ψήφο στις επερχόμενες εκλογές χωρίς τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών σχημάτων με αντιμνημονιακά, ριζοσπαστικά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά.
Είναι φανερό ότι το «αθώο» μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο στοχεύει στην μετατροπή των αιρετών Περιφερειών - στους δήμους τα πράγματα είναι διαφορετικά - σε κυβερνητικά τιμάρια, πράσινα και μπλε ανάλογα με τη μοιρασιά. Συνεπώς, το επερχόμενο νομοσχέδιο εύκολα χαρακτηρίζεται ως στοχευμένο κυβερνητικό νομοσχέδιο - με λεπτομέρειες εφαρμογής - των μνημονιακών υποχρεώσεων.
Συμπερασματικά οι όποιες νομοθετικές αλλαγές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού διαβουλευτούν και εγκριθούν από τα αρμόδια όργανα, να ψηφιστούν άμεσα εντός του έτους και να εφαρμοστούν όχι σε αυτές, αλλά στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει μέχρι σήμερα σε όλες τις αλλαγές των εκλογικών νόμων που έχουν εγκριθεί. Έτσι δεν θα υπάρχει η αίσθηση στους πολίτες για κυβερνητικό δόλο και γερμανικό υποδαυλισμό.
Τότε και μόνο τότε η εκλογική αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση θα θεωρείται ξεκάθαρη, απρόσκοπτη, κρυστάλλινη και αμερόληπτη.
Σημανδράκος Βαγγέλης
Περιφερειακός Σύμβουλος &
Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε/Π.Δ.Μ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013 20:10