Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013 20:34

Μομφή, ανάσα για τον ΣΥΡΙΖΑ | Του Πάσχου Μανδραβέλη

Διακινούνται πολλές εικασίες για την αναπάντεχη κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Κάποιοι το βάφτισαν «Πυροτέχνημα», άλλοι «Γκάφα», άλλη «Μπλόφα».

Μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν κατάλαβε τίποτε και χαρακτήρισε μια καθ' όλα νόμιμη κοινοβουλευτική διαδικασία «μαχαιριά στη χώρα».

Με δεδομένο ότι η πρόταση μομφής δεν θα καρποφορήσει, ακούγονται μύρια όσα για τις προθέσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα. Κάποιες από αυτές αγγίζουν τη συνωμοσιολογία, ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τα αδιέξοδα της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θέλει να την δεσμεύσει με νωπή ψήφο εμπιστοσύνης για έξι ακόμη μήνες. Ετσι η κυβέρνηση θα πάρει τα σκληρά μέτρα και το χαστούκι στις ευρωεκλογές θα είναι μεγαλύτερο.

Αυτή η θεωρία πιθανώς να ενισχύεται και από το κύριο άρθρο της εφημερίδας του κόμματος «Αυγή» που την Παρασκευή έγραφε: «Η ψηφοφορία, την Κυριακή το βράδυ, ακόμη κι αν σφραγιστεί από την εκβιαστική ψήφο των βουλευτών του μνημονιακού μπλοκ, σηματοδοτεί την αφετηρία για την πορεία της δημοκρατικής ανατροπής, που θα αποκτήσει αδιαμφισβήτητη θεσμική αποκρυστάλλωση με την ψήφο στις (όποιες) κάλπες του Ιουνίου, απ' όπου θα αναδειχθούν οι νέοι δημοκρατικοί και προοδευτικοί συσχετισμοί» («Τίτλοι τέλους για την κυβέρνηση» 8.11.2013).

Στη δίκη προθέσεων προστίθεται ένα ακόμη στοιχείο: η πρόταση μομφής έγινε την ίδια μέρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να εκκενώσει το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ από τους πρώην εργαζόμενους της εταιρείας. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έμοιαζε έτοιμη από καιρό. Περίμενε την κίνηση της κυβέρνησης για να προχωρήσει στην πρόταση, ίσως για να κεφαλαιοποιήσει την αντίδραση των πολιτών τον Ιούνιο, αλλά χωρίς όμως να υπολογίζει τη φθίνουσα πορεία της δυσαρέσκειας σχετικά με τον κυβερνητικό χειρισμό.

Ανεξαρτήτως όμως των προθέσεων υπάρχουν και τα πραγματικά αποτελέσματα της κίνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ανακούφιση στην κυβέρνηση, διότι όπως είπε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης «μέσα από την ψήφο θα αναβαθμιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της χώρας». Με επίθεση όμως καταλαγιάζουν και τα πνεύματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εστω για λίγο. Μην ξεχνάμε ότι η πρόταση μομφής δεν έρχεται μόνο μετά την ΕΡΤ, αλλά και μετά τη λογική ομιλία που έκανε ο κ. Τσίπρας στο Οστιν του Τέξας. Πολλοί στο τσούρμο των συνιστωσών έχουν αλλεργία στη λογική και θεωρούν έγκλημα -ή ακόμη χειρότερα: «δεξιά απόκλιση»- κάθε εκλογίκευση του κόμματος.

Συνεπώς η κυβέρνηση παίρνει μια ανάσα από την «μπαταριά στον γάμο του Καραγκιόζη», αλλά μεγαλύτερη ανάσα παίρνει και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που στριμώχνεται όλο και περισσότερο μεταξύ της πραγματικότητας και του διάχυτου παραλογισμού του κόμματος. Προφανώς υπάρχουν κι εκεί κάποιοι που κατανοούν ότι με τα επαναστατικά τα λόγια τα μεγάλα, όχι μόνο θα βρεθούν σε αδιέξοδο αν κληθούν να κυβερνήσουν (θα 'ναι αυτοί που θα προκαλέσουν το «ατύχημα» και θα αναγκαστούν να φύγουν με ελικόπτερο), αλλά δεν μπορούν να προσελκύσουν άλλους εκλογείς, πουλώντας τους «αγανάκτηση». Το κόλλημα στις δημοσκοπήσεις αυτό πιστοποιεί.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι κι αυτή η ανάσα θα είναι βραχείας διάρκειας. Η πραγματικότητα πάντα εκδικείται και τα πολιτικά αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν σβήνουν με πυροτεχνήματα, όπως οι προτάσεις μομφής. Σύντομα θα τα ξαναβρεί μπροστά του...

ΠΗΓΗ:http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_10/11/2013_527147

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013 20:39