Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013 09:39

Η «χειμερινή» ρύπανση των πόλεων εξ αιτίας της αιθαλομίχλης και της ενεργειακής φτώχειας | του Μιχάλη Τρεμόπουλου*

Η περσινή εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης οδήγησε στη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 70% (και των εσόδων από τον ΦΠΑ που ανέμενε η κυβέρνηση),

αλλά και στην αύξηση της χρήσης καυσόξυλων και ακατάλληλων υλικών (ακόμη και σκουπιδιών) και στην εμφάνιση ενός πρωτοφανούς φαινόμενου ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις ελληνικές πόλεις. Από τις 10-12 Νοεμβρίου και μετά οι συγκεντρώσεις ρύπων στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν αλματωδώς, για να φτάσουν οι μέσες τιμές τους τα 60 μg/m3 για τα ΡΜ10 και τα 50 μg/ m3 για τα ΡΜ2.5. Ήταν δηλαδή 50% μεγαλύτερες από το όριο ασφαλείας για τα ΡΜ10 και πάνω από 100% μεγαλύτερες από το όριο για τα ΡΜ2.5, σύμφωνα με τα στοιχεία του εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμ. Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με την εφαρμογή του Μεσογειακού Δικτύου CROME στην Ελλάδα, σχετικά με την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας σε μεγάλες πόλεις από τη χρήση στερεάς βιομάζας ως καύσιμης ύλης, προκύπτει ότι στη Θεσσαλονίκη η θνησιμότητα από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα που οφείλεται σε περιβαλλοντικά αίτια, αυξήθηκε κατά 50% πέρσι (http://goo.gl/qh9dDs) σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο!

Αλλά και τα αποτελέσματα έρευνας τριών πανεπιστημίων (συγκεκριμένα, από το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, από το Wisconsin-Madison και από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, στις ΗΠΑ), που δημοσιεύτηκαν στη «Μακεδονία», είναι συγκλονιστικά: Συγκριτική ανάλυση κατέδειξε μια πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ της παρουσίας δραστικών μορφών οξυγόνου και της συγκέντρωσης λεβογλυκοζάνης, καλίου και γαλακτοζάνης, υπογραμμίζοντας έτσι τη δυνητική επίπτωση που μπορεί να έχει ο προερχόμενος από την καύση του ξύλου καπνός στην τοξικότητα των μικροσωματιδίων που εντοπίστηκαν στη διάρκεια των χειμερινών μηνών στη Θεσσαλονίκη.

Φέτος, οι γελοιότητες με την προκαταβολή ενός ελάχιστου ποσού για την προμήθεια πετρελαίου έχουν κάνει ήδη πολλούς να μιλούν για επίδομα ψύξης! Αλλά και η γενικότερη ατμοσφαιρική κατάσταση, πριν ανάψουν τα τζάκια, δεν φαίνεται καλή. Πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη δοκιμαστική λειτουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος πρόγνωσης ποιότητας αέρα στη Θεσσαλονίκη (http://goo.gl/hVd4FV). Εκεί λοιπόν, οι χάρτες του πολεοδομικού συγκροτήματος είναι κάθε μέρα κόκκινοι από τις πολύ υψηλές συγκεντρώσεις ΡΜ2.5 (που καταγράφονται για πρώτη φορά)! Οφείλονται άραγε στις ανεξέλεγκτες καύσεις της καλαμιάς στις αγροτικές περιοχές του κάμπου της Χαλάστρας ή από κάποιες απροσδιόριστες πηγές ρύπανσης εντός του λιμανιού της Θεσσαλονίκης; Όποια και αν είναι η αιτία βέβαια, χρειάζεται κάποια εξήγηση από αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας.

*ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, είναι εκπρόσωποςΤύπου των Οικολόγων Πράσινων και Περιφερειακού Συμβούλου Κ. Μακεδονίας

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013 09:45