Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 12:22

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ | του Ιωάννη Σκαρκαλά*

Τα τελευταία χρόνια η κρίση που "πρωτοεμφανίστηκε" ως οικονομική για να μετεξελιχτεί σε κοινωνική, πολιτική και θεσμική, έχει ανατρέψει τις ζωές και την καθημερινότητα εκατομμυρίων Ελλήνων. Ο βίαιος περιορισμός των δημοσίων δαπανών, σε συνδυασμό με την παράλυση...

του τραπεζικού συστήματος και την δυσθεώρητη αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων, εκτίναξε σε πρωτοφανή επίπεδα ανεργία και επιχειρηματικά λουκέτα, ωθώντας ολόκληρη την κοινωνία στα όριά της.

Η εξάχρονη πια κρίση ετοιμάζεται να διαβεί την πρωτοβάθμια εκπαίδευση  και διακεκριμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να  συμπορευτεί με την καθημερινότητά μας μέχρι περίπου τα χρόνια της ενηλικίωσης της.

Η παρατεταμένη διάρκεια της κρίσης αποδεικνύει πως αυτή δεν αποτελεί ένα καταστροφικό φαινόμενο όπως για παράδειγμα αυτό του τυφώνα. Μετά το πέρασμα του τυφώνα και καθώς οι πολίτες θα παραμείνουν κρυμμένοι από τον κίνδυνο, θα ακολουθήσει για την κοινωνία ένα σύντομο μεταβατικό στάδιο επιστρέφοντας σχεδόν αυτόματα στους προ τυφώνα ρυθμούς της. Είναι ζητούμενο να συνειδητοποιήσουμε πως το φαινόμενο που βιώνει τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία δεν είναι ένας απλός καταστροφικός τυφώνας, είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε πως μένοντας κρυμμένοι και άπραγοι ο κίνδυνος δεν θα απομακρυνθεί με τη ζωή μας να επανέρχεται στην καθημερινότητα που είχαμε υιοθετήσει.

Η κρίση δεν μπορεί απλά να περάσει, αλλά μπορεί και πρέπει να απορροφηθεί από την ελληνική κοινωνία, με καταλύτη σε αυτή την προσπάθεια τον ενεργό πολίτη. Είναι υπόθεση όλων,  των επιχειρηματιών, των μισθωτών, των ανέργων, των συνταξιούχων να συμμετέχουν, να διεκδικούν και να διατυπώνουν άποψη στο χώρο της ευθύνης τους. Φυσικά ιδιαίτερο μερίδιο ευθύνης στην επιδίωξη αυτή έχει και θα πρέπει να έχει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Η επιστημονική κοινότητα είναι αυτή που με δραστηριοποίηση, συμμετοχή και παρέμβαση, θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα ενεργοποίησης όλων των πολιτών με βασική επιδίωξη την βελτίωση της κοινωνίας και την αντιμετώπιση της κρίσης.

Κυρίαρχος στόχος, εξάλλου, της «Ενωτικής Κίνησης Οικονομολόγων Δυτικής Μακεδονίας» η οποία λαμβάνει μέρος στις εκλογές της 15ης/12/2013 και διεκδικεί την εμπιστοσύνη των συναδέλφων Οικονομολόγων μακριά από κάθε επίφαση άσκοπης ψηφοθηρίας είναι αυτή ακριβώς : η κατά το δυνατό ενεργοποίηση και αφύπνιση όλων προς την κατεύθυνση των νέων και καινοτόμων πρωτοβουλιών που επιβάλλεται να ληφθούν από την επιστημονική κοινότητα των Οικονομολόγων με απώτερο στόχο την ολοένα αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης.

Σκαρκαλάς Ιωάννης είναι Οικονομολόγος , MSc

και Υποψήφιος της Ενωτικής Κίνησης Οικονομολόγων Δυτικής Μακεδονίας

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 12:27