Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 12:43

Διασπασμένη Ευρώπη | του Θεόδωρου Χατζηπαντελή*

Αναλαμβάνουμε την προεδρία της Ένωσης. Έτσι για ένα εξάμηνο θα έχουμε την ευθύνη της λειτουργίας. Στο τέλος της περιόδου αυτής η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι η ίδια. Αν θα είναι χειρότερη ή καλύτερη θα εξαρτηθεί από πολλά.

 

Σε όλες τις χώρες, πολιτικές δυνάμεις με εσωτερικό προσανατολισμό προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις επικείμενες εκλογές. Από την Αγγλία όπου οι ευρωσκεπτικιστές απειλούν να στείλουν τους συντηρητικούς στην τρίτη θέση μέχρι την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ και του Καμμένου η ευρωπαϊκή ιδέα υποχωρεί μπροστά στην ανάγκη της κοινής γνώμης να υποταχθεί στο λαϊκισμό. Πόσο ίδια είναι τα επιχειρήματα.... Όλοι οι άλλοι επιβουλεύονται την εθνική ιδιαιτερότητα. Η Αγγλία πρέπει να ανήκει στους Άγγλους, η Γερμανία στους Γερμανούς, η Γαλλία στους Γάλλους, η Ισπανία στους Ισπανούς, η Ελλάδα στους Έλληνες!

Η Ευρώπη; Ανήκει στους Ευρωπαίους; Η Ευρώπη των περιφερειών που θα αποτελούσε την απάντηση στην ανάγκη διαμόρφωσης κοινής πολιτικής υποχωρεί με μπροστά στις εθνικές ιδιομορφίες Ο καθένας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες προς όφελος του. Αυτό δεν κάναμε και εμείς με τις διάφορες επιδοτήσεις; Δεν καταστράφηκε η ευρωπαϊκή ιδέα με το άρμεγμα της αγελάδας από το ανάδελφο έθνος;

Δυστυχώς οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες δεν φαίνεται να βρίσκουν την απαραίτητη συναίνεση για να προτείνουν πολιτικές για την Ένωση. Βαδίζουν αργά και με αντιφάσεις. Κινδυνεύουν να δουν δυνάμεις πολιτικής με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό, κάτι σαν το «αντιμνημονιακό μπλοκ» της εσωτερικής πολιτικής –ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή , να κυριαρχούν: τόσο διαφορετικοί, τόσο ίδιοι. Μόνο η δική τους μοναδικότητα είναι το σωστό.

Όπως άλλωστε παντού. Οι ανεξάρτητοι Γερμανοί, οι ανεξάρτητοι Βρετανοί, το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, ο Γκρίλο και άλλοι στρέφονται με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια επιχειρήματα στην υποχώρηση της ιδέας. Με νέες δυνάμεις να ξεπηδούν, με τις παλιές να ενισχύουν τη θέση τους, η διασπασμένη Ευρώπη όλων των παραπάνω θα καταστραφεί παρασύροντας και τα μέρη της στην καταστροφή. Ελπίζω να μην τύχει στην προεδρία μας....

* ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής είναι Καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της διοικούσας του ΠΔΜ

πηγη:εθνος

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 13:00