Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 09 Μαϊος 2014 00:02

"To Νέο ήθος στην πολιτική" | της Φανής Φτάκα*

Η Δημοτική Κίνηση "Κοζάνη, τόπος να ζεις" δεν δημιουργήθηκε παραμονές εκλογών σε κάποια κομματικά γραφεία ή καφενεία.

Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που λειτουργώντας με συλλογικές υπερκομματικές διαδικασίες και εκλεγμένα διευρυμένα όργανα, έχει αναλάβει πλήθος δράσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Δήμο Κοζάνης.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο με ουσιαστικές παρεμβάσεις του εκπροσώπου της, κ. Λευτέρη Ιωαννίδη ανέδειξε θέματα, όπως η κακοδιαχείριση των οικονομικών του Δήμου, οι πελατειακές σχέσεις της επί 25ετίας Δημοτικής Αρχής, η προάσπιση του δημόσιου χώρου, η ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού της μεταλιγνιτικής περιόδου κ.α..
Δεν άσκησε στείρα αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά απέδειξε στην πράξη πως αλλά είναι ικανή να αναλάβει τα ηνία του Δήμου καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και συνδιοργανώνοντας με άλλους φορείς εκδηλώσεις:
α) για το νερό, ως δημόσιο αγαθό,
β) για τη διαχείριση των απορριμμάτων
γ) για την κοινωνική οικονομία και τους συνεταιρισμούς νέου τύπου ως μέσο για την πάταξη της ανεργίας
δ) για τις ΑΠΕ και τα ορυκτά καύσιμα
ε) για το περιβάλλον και την πυρηνική ενέργεια
στ) για την οικονομική κρίση, την δημοκρατία και τον ρόλο των ΜΜΕ
Πρωτοστατώντας σε δράσεις αλληλεγγύης στάθηκε δίπλα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που υπέστησαν πρώτοι τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και συνδιοργάνωσε με άλλους φορείς την ίδρυση και λειτουργία του ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και υποστήριξε έμπρακτα την αναγκαιότητα ίδρυσης και στήριξης του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Συνεργάστηκε επίσης με την "Αρσις " σε θέματα μεταναστών.
Ανέδειξε πρώτη τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του Καλλικρατικού Δήμου και τόνισε την αναγκαιότητα ανοίγματος του Δήμου στις ποικίλες τοπικές κοινωνίες αναπτύσσοντας στενές σχέσεις συνεργασίας με πολλούς πολιτιστικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής και καθιερώνοντας θεσμούς σαν την Θερινή Πολυφωνία, τις χριστουγεννιάτικες, αποκριάτικες και τις γαστρονομικές γιορτές αλληλεγγύης.
Με διαφανείς και ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες ( Γενική συνέλευση) εξέλεξε εκ νέου τον επικεφαλής του συνδυασμού, κ. Λευτέρη Ιωαννίδη.
Από τον περασμένο Γενάρη κλιμάκια της Δημοτικής Κίνησης "Κοζάνη, τόπος να ζεις" επισκέφθηκαν πολλά χωριά του Δήμου Κοζάνης, σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν καλύτερα τις τοπικές κοινωνίες, να συνομιλήσουν μαζί τους, να δουν ποια θέματα τους απασχολούν ιδιαίτερα και να προσπαθήσουν να δώσουν απαντήσεις σ' αυτά μέσα από το 16σέλιδο πρόγραμμα-συμβόλαιο που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Η Δημοτική Κίνηση εφάρμοσε στην πράξη μια μακρά και ουσιαστική διαδικασία διαβούλευσης με τους πολίτες συνδιαμορφώνοντας μαζί τους το νέο συμβόλαιο διοίκησης του Δήμου για την επόμενη τετραετία. Απέδειξε ότι σέβεται τους πολίτες και λειτουργεί μαζί τους και όχι εξ ονόματος αυτών, όπως κάποιοι άλλοι.
Δεν επιχείρησε να «κλέψει» υποψηφίους από άλλες παρατάξεις, ούτε φυσικά άσκησε έντονες πιέσεις αποσκίρτησης σε όσους γνωστούς και φίλους δήλωναν ότι κατεβαίνουν με 'αντίπαλες' παρατάξεις. Πολύ περισσότερο δεν θέλησε να κατεβάσει 'αντίπαλους' υποψηφίους σε στενό οικογενειακό περιβάλλον δημιουργώντας ενδοοικογενειακές προστριβές και ρίξεις.
Αυτά είναι μερικά δείγματα από το νέο ήθος που εισήγαγε στην πολιτική. Γι' αυτό εδώ και 4 χρόνια είμαι στρατευμένη στη Δημοτική Κίνηση "Κοζάνη-Τόπος να ζεις", συμμετέχω ενεργά στις δράσεις της και κατεβαίνω σήμερα μαζί της ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος Κοζάνης .Για να κάνουμε την Κοζάνη, πραγματικό τόπο να ζεις!

Τσικριτζή - Φτάκα Φανή
Υποψήφια δημοτική σύμβουλος Δημοτικής Κίνησης "Κοζάνη, τόπος να ζεις"
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Ο πατέρας της, Σπύρος Φτάκας εξ Αιανής, διατηρούσε επί πολλά χρόνια εμπορικό κατάστημα στην Κοζάνη. Η μητέρα της , Νικολάου Ευδοκία κατοικούσε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Καθηγήτρια Γαλλικών, απόφοιτος του ΑΠΘ. Υπηρέτησε επί 34 χρόνια στη Β/ θμια Εκπαίδευση Ν. Κοζάνης. Συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό και στο πολιτικό κίνημα της Μεταπολίτευσης, καθώς και στο Σύλλογο Γυναικών Ν. Κοζάνης. Πρόεδρος του Δ. Σ. Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ν. Κοζάνης, ενεργό μέλος της ΕΛΜΕ Κοζάνης και του Συλλόγου Γαλλικής. Πρόεδρος του ΔΣ του Α' Δημοτικού Παιδικού Σταθμού. Οργανωτής πληθώρας καινοτόμων δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αντικείμενο το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την υγεία με χώρες της Ευρώπης. Για την πολύπλευρη εκπαιδευτική της δραστηριότητα το 2009 της απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο Εκπαίδευσης και Γραμμάτων σε επίπεδο Δ. Μακεδονίας. Ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κόζιανη» και μέλος πολλών άλλων πολιτιστικών και λαογραφικών Συλλόγων. Ενεργό μέλος του Φανού "Λάκκος τ' Μάγγαν'". Συγγραφέας του βιβλίου «Γεύσεις από Παλιά Κοζάνη», βραβείο Gourmet 2006/07. Ενεργό μέλος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης. Ενεργό μέλος εδώ και 4 χρόνια της Δημοτικής Κίνησης "Kοζάνη, Τόπος να ζεις ". Σύζυγος του χημικού μηχανικού Λαζάρου Τσικριτζή και μητέρα 3 παιδιών.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Μαϊος 2014 00:40