Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 17 Μαϊος 2014 10:30

H Κοζάνη αλλάζει με την κοινωνία στο επίκεντρο | του Λευτέρη Ιωαννίδη*

Η περιοχή της Κοζάνης δυστυχώς βιώνει την κρίση εντονότερα από κάθε άλλη στην Ελλάδα, καθώς τα ζητήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες προστέθηκαν

στις συνέπειες που παρήγαγε ένα μονοδιάστατο ενεργειακό και παραγωγικό μοντέλο, το οποίο υπηρετήθηκε με συνέπεια από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα, υποσκάπτοντας έτσι την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της περιοχής. Οι ευθύνες επιμερίζονται και στο τοπικό πολιτικό κατεστημένο που επί 25 χρόνια διοικούσε τον δήμο με κύρια χαρακτηριστικά την κακοδιαχείριση, τις πελατειακές σχέσεις και την έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού.

Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη-Τόπος να Ζεις», που δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια από πολίτες προερχόμενους από διαφορετικούς πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, με την αυτονομία των οργάνων της που τη χαρακτηρίζει, έρχεται να ανατρέψει αυτές τις λογικές, προτείνοντας έναν εναλλακτικό τρόπο λειτουργίας του δήμου, ένα διαφορετικό κοινωνικό και πολιτικό μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης με ανεξάρτητο, συμμετοχικό, κινηματικό και διεκδικητικό χαρακτήρα.

Η δημιουργία και λειτουργία της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη-Τόπος να Ζεις» είναι αναμφίβολα ό,τι πιο ενδιαφέρον πολιτικά έχει να προσφέρει η τοπική πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια, γιατί κατάφερε να μην αποτελέσει ένα ακόμη πυροτέχνημα προς τέρψιν του παρωχημένου τοπικού πολιτικού κατεστημένου, αλλά, ως δημοτικός συνδυασμός και ως κίνημα βάσης, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στην τοπική κοινωνία, να προσπαθήσει να καλλιεργήσει και να προαγάγει έναν διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό και ήθος.

Οι τεκμηριωμένες και πλήρως επεξεργασμένες προτάσεις της Κίνησης έχουν βασικό στόχο την παραγωγή και επεξεργασία τοπικής πολιτικής και προτάσεων και την αλλαγή νοοτροπίας όλων μας, με τη συλλογικότητα απέναντι στην ιδιοτέλεια και τον ενεργό πολίτη στη θέση του ιδιώτη.

Εμείς όλοι που συγκροτούμε σήμερα τον πυρήνα της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη-Τόπος να Ζεις» και αύριο θα είμαστε πλειοψηφική δύναμη, με βαθιά πίστη πως ο δήμος είναι οι άνθρωποί του, αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με τη λογική της κριτικής εκ του ασφαλούς, της αδράνειας, της αδιαφορίας και της ατομικότητας.

Πεποίθησή μας είναι ότι ενεργός είναι ο ενημερωμένος πολίτης που συμμετέχει στα κέντρα αποφάσεων.

Θέση μας είναι η ανάπτυξη του δήμου με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον, στον δημόσιο χώρο και στην πολιτιστική κληρονομιά.

Οραμά μας είναι ο συμμετοχικός και αλληλέγγυος δήμος.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Μαϊος 2014 10:33