Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014 08:53

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ & ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ | του Μιχάλη Ραμπίδη

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, μέσα από την ψήφο των δημοτών καθόρισαν τις απερχόμενες και τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές.

Μας κουνούν μαντίλι οι απερχόμενοι τέλος Αυγούστου και εγκαθίστανται οι νεοεκλεγμένοι από 1ης Σεπτεμβρίου 2014.
Αυτό το μεταβατικό τρίμηνο έχει τη δική του αξία γιατί πιστοποιεί την ποιότητα της απερχόμενης αρχής και σφραγίζει την <<ταυτότητα>> κάθε στελέχους της. Επιπλέον μας δίνει το δείγμα γραφής της νέας αυτοδιοικητικής αρχής.
Το μεγαλείο της ψυχικής δύναμης παρά την ήττα, απέναντι στο καθήκον να υπηρετείς τον δημότη μέχρι τέλους, είναι το αυτονόητο αλλά και το μεγάλο ζητούμενο.
Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν συνέχεια, οι κάτοικοί τους εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα και στην μεταβατική περίοδο και την ευθύνη για τη λύσης τους έχουν οι απερχόμενοι.
Το τρίμηνο αυτό δίνει την ευκαιρία στους ''χαμένους'' να ξανά-κερδίσουν την συμπάθεια των δημοτών, ακόμα και τις τύψεις τους για την επιλογή τους και να μείνουν ως υποσημείωση στη σκέψη τους για μια επόμενη επιλογή, αντί της ολικής διαγραφής τους. Στο τέλος-τέλος κάθε εκλεγμένος υπηρετεί και την υστεροφημία του, τουλάχιστον γι' αυτούς που δεν θέλουν να είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι.
Και φυσικά ο βασικός ρόλος μιας συγκροτημένης και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης, που προτείνει, ελέγχει και ασκεί καλοπροαίρετη κριτική. Η απουσία της μειώνει αισθητά την απόδοση της συμπολίτευσης.
Στο ίδιο μεταβατικό τρίμηνο όμως οι δημότες κρίνουν και τις κινήσεις των νεοεκλεγμένων κι ας μην έχουν ακόμα αναλάβει. Διαβάζουμε & ακούμε ότι ενημερώνονται, πώς όμως, μπουλουκηδόν, κατά μόνας ή βάση σχεδίου; Ζήτησαν και τους δόθηκε από τους απερχόμενους ένας χώρος (γραφείο) όπου θα συνομιλούν και θα συνεδριάζουν, αποφεύγοντας τις προχειρότητες στις καφετέριες;
Αμέσως μετά την εκλογή είναι σε γνώση του νέου Περιφερειάρχη και Δημάρχου οι εκλεγμένοι του σύμβουλοι. Αν υπολογίσουμε τον Ιούνιο ως μήνα στενότερης γνωριμίας και διαβουλεύσεων, άμεσο και επόμενο βήμα αποτελούν νομίζω οι επιλογές στελεχών και οι αρμοδιότητες. Τα νέα στελέχη που θα αναλάβουν ευθύνες ενημερώνονται αρμοδίως από τους ομολόγους τους απερχόμενους. Έχουν δε την ευθύνη να καταθέσουν για το αντικείμενο που τους ανατέθηκε πρόταση προγράμματος δράσης στον Περιφερειάρχη ή στον Δήμαρχο έως το τέλος Αυγούστου, η οποία και θα τίθεται υπό κρίση.
Χωρίς απώλεια χρόνου και αποφασιστικά ο ηγέτης βάζει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων . Δεν αποφεύγει ή αναβάλει μια ευθύνη που ο ίδιος έτσι κι αλλιώς με την ανάληψη των καθηκόντων του θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Η έγκαιρη και επίσημη ανακοίνωση προς τον συνδυασμό θεματικών αντιπεριφερειαρχών, αντιδημάρχων και προσώπων με βασικές αρμοδιότητες, βάζει τέλος στην αγωνία τους, δίνει τον απαραίτητο χρόνο προετοιμασίας στους καινούργιους και κόβει μαχαίρι τις όποιες παρεμβάσεις εκδούλευσης των παρατρεχάμενων, αλλά και τους ψιθύρους στους κόλπους του ψηφοδελτίου. Βοηθά δε αποτελεσματικά στην άμεση προσαρμογή στα νέα τους καθήκοντά.
Είναι τα ελάχιστα που περιμένουμε απ' αυτούς που φεύγουν και από εκείνους που θα έρθουν, μαζί με το όραμα που ενέπνευσαν τους δημότες προεκλογικά.
ΣΗΜ: Αξίζει πράγματι να ζητήσουν και να έχουν την ενημέρωση από την ΑΝΚQ (ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ) όλοι οι αυτοδιοικητικοί για το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (νέο ΕΣΠΑ) περιόδου 2014 – 2020. Είναι μια σημαντική και άκρως ενδιαφέρουσα δουλειά των στελεχών της ΑΝΚQ χρήσιμο εργαλείο πληροφόρησης για όλους.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014 08:56