Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014 09:02

Ο ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ | του Μιχαλη Ραμπίδη

Ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Πτολεμαΐδας (ΑΗΣ-Π) ξεκίνησε τη λειτουργία του επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1959

και η αρχή του τέλους του ξεκίνησε επί ΓΑΠ με το κλείσιμο της πρώτης μονάδας το 2010. Είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των πολιτικών που χτίζουν και των άλλων που γκρεμίζουν. Ο ΑΗΣ-Π αποτελεί μια από τις πρώτες σφραγίδες της βιομηχανικής ανάπτυξης του τόπου την 10ετία 1950 και το λουκέτο του σηματοδοτεί την καταστροφική περίοδο της ύφεσης από το 2009.

 Με τυμπανοκρουσίες απενεργοποίησαν αμέσως μετά και την δεύτερη μονάδα του σταθμού, ώσπου ήρθε η ισοπεδωτική πυρκαγιά της 9ης Νοεμβρίου 2014. Η ζήτηση Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η/Ε) έπεσε κατακόρυφα στην μνημονιακή Ελλάδα, οι ιδιώτες επενδυτές δυσκολεύονται να διαβούν το κατώφλι της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) εξ’ αιτίας κυρίως του λιγνίτη και των νερών και κάθε έξοδος αντίστοιχης μονάδας, είναι  ευαγγέλιο κέρδους γι’ αυτούς (από 62 € αμέσως μετά την πυρκαγιά η ΟΤΣ εκτοξεύτηκε στα 147 €). Στα ίδια πλαίσια είναι και η απόφαση της ΕΕ για κλείσιμο του Σταθμού 1-1-2016 χωρίς ωστόσο αυτό να είναι οριστικό ή αμετάκλητο, αφού οι πολιτικές και οι υπολογισμοί αναβάλλονται, ακυρώνονται ή αλλάζουν.

Ο ΑΗΣ-Π έκανε απόσβεση του κόστους κατασκευής (φθηνότερη Η/Ε) κα οι εγκαταστάσεις του αποτελούν περιουσιακό στοιχείο και των ασφαλισμένων, για όσους θυμούνται τον ν 2773/99 του κ Ε. Βενιζέλου.

 Δεν υπάρχει καμία σύνδεση της κατασκευής της 5ης μονάδας με την επαναλειτουργία της 3ης & 4ης  του ΑΗΣ-Π οι οποίες πρέπει να λειτουργούν τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα μονάδα 5.

 Σήμερα εργάζονται στον ΑΗΣ-Π 330 μόνιμοι και πολλοί εποχικοί, με μηνιαίο κύκλο εργασιών πάνω από 700 χιλ. €  ένα βασικό γρανάζι στην οικονομία της περιοχής μας.

Απαξιώνουν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ  τόσο με την μείωση του προσωπικού, τα ελλιπή μέσα προστασίας και την πλημμελή συντήρησής τους, όσο κυρίως με το κόστος που θέλουν να τις περάσουν στα χέρια ιδιωτών. Εδώ όμως υπάρχουν ευθύνες, υπηρεσιακές και πολιτικές που επιβάλλεται να καταλογισθούν.

 Καθολική απαίτηση ΟΛΩΝ είναι να εκτιμηθεί η ζημιά, αφού πρώτα γίνει καθαρισμός του χώρου. Να γίνει μελέτη στατικής επάρκειας των εγκαταστάσεων και να αποτιμηθούν οι συνέπειες της υπερθέρμανσης από τη φωτιά. Από κοινού με τις άλλες επιτροπές φορείς, εργαζόμενοι και λαός της περιοχής, πρέπει να έχουν ως σύμβουλο και το ΤΕΕ που είναι και θεσμικός σύμβουλος του κράτους, για τα τελικά συμπεράσματα.

 Απαιτούμε αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης και ξεκάθαρους οικονομικούς υπολογισμούς με ιδιωτικό-οικονομικά  κριτήρια, όπως αρέσκεστε να λέτε. Μηνιαία παραγωγή 3ης μονάδας 70 χιλ Mw με μέση λειτουργία 90 Mw/h. Μηνιαία παραγωγή 4ης μονάδας 180 χιλ. Mw  με μέση ισχύ μόνον 230 Mw. Σύνολο τόσο επί 62 € που είναι ο μ.ο. της ΟΤΣ επί τουλάχιστον 7 χρόνια μέχρι να μπει στο εμπορικό δίκτυο η 5η μονάδα τόσα κέρδη.  Κόστος επαναλειτουργίας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας τόσο και τότε μόνον έχουμε καθαρούς λογαριασμούς ……

  1. Βιάζονται να χρησθούν κάποιοι  τελετάρχες του ολοκληρωτικού ενταφιασμού του ιστορικού ΑΗΣ-Π επικαλούμενοι ενδεχόμενη έλλειψη λιγνίτη (μέγα ψεύδος σύμφωνα και με τελευταία στοιχεία- εισήγηση Μιζάν στο ΙΕΝΕ το 2012), ή επιδιώκοντας την πάρα πέρα μείωση του προσωπικού (προς μικρή ΔΕΗ), σκορπίζοντας αυτό του ΑΗΣ- Π ένθεν-κακείθεν,  όμως το έργο τους είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο. Οι φύλακες έχουν γνώση ………
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014 09:05