Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 10:15

Θέμης Μουμουλίδης: ''Ο πολιτισμός για τη σύγχρονη αριστερή κυβέρνηση είναι όπλο''

Mια ιστορική μέρα για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή Αριστερά, αναμένεται να η 25η Ιανουαρίου.

Κανείς δεν αμφιβάλλει πως η νύχτα της 25ης Ιανουαρίου, θα καταγραφεί ως νύχτα «ανάστασης ονείρων», για την ελληνική κοινωνία και την Αριστερά. Συνομιλώντας καθημερινά σε κάθε γωνιά της Κοζάνης με εκατοντάδες συμπολιτών, συνειδητοποιώ πως δημιουργείται ένα διαρκώς αυξανόμενο ρεύμα συστράτευσης με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατακτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και θα είναι η πολιτική δύναμη που θα κληθεί να αναλάβει την ιστορική ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στην «απέναντι όχθη», σε ένα αισιόδοξο και βιώσιμο μέλλον.
Θέμης Μουμουλίδης (σκηνοθέτης, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης)
Ο πολιτισμός, διαχρονικά, βρίσκεται χαμηλά και υποτιμημένος στην ατζέντα των αστικών κομμάτων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να επανασυνδέσει την κοινωνία με κάθε έννοια πολιτισμού και την ιστορική της συνέχεια. Με σχέδιο, όραμα και φαντασία. Χωρίς ίχνος λαϊκίστικης παραχώρησης. Να δημιουργήσει μια βιώσιμη πολιτιστική πολιτική που να φτάνει στο μέλλον.
Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ,θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και να συνυπάρξει και ο πολιτισμός, ως σύγχρονος εναλλακτικός πυλώνας ανάπτυξης. Ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει αιχμή του δόρατος μιας αριστερής πολιτικής, που θα οδηγεί σε μια αέναη πολιτιστική επανάσταση, συνδέοντας τον σύγχρονο πολιτισμό με εκείνο της χρυσής δεκαετίας του 1960, αλλάζοντας ένα θολό, ασαφές και σε πολλές περιπτώσεις ύποπτο «πολιτιστικό» τοπίο. Το «φαινόμενο Άδωνις» στην πολιτική σκηνή, αλλά και οι «φασίζουζες» εκδοχές της ελληνικής show bizz, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της πολιτισμικής παρακμής που μας οδήγησαν οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις. Με την αρωγή των συστημικών ΜΜΕ, εξέθρεψαν φαινόμενα παρακμής και πνευματικής σήψης. Τα φαινόμενα των πολλαπλών υποπροϊόντων που ακμάζουν για περισσότερο από τριάντα χρόνια στην ελληνική κοινωνία, και δυστυχώς αποτελούν «σύγχρονη πραγματικότητα», είναι αποτελέσμα απουσίας μιας ουσιαστικής πολιτικής για την παιδεία, τον πολιτισμό, την ιστορική μας συνέχεια.
Ο συνολικός σχεδιασμός ενός τομέα που αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για την Ελλάδα απουσιάζει. Ο πολιτισμός για τη σύγχρονη αριστερή κυβέρνηση είναι όπλο, που η αξιοποίησή του, μπορεί να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κίνημα ανάπτυξης και διαμόρφωσης συνειδήσεων...
Η στήριξη και αναβάθμιση κορυφαίων εθνικών θεσμών, σε συνδυασμό με την από μηδενική βάση δημιουργία μιας Εθνικής Ραδιοτηλεόρασης, η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της χώρας, είναι ο θεμέλιος λίθος μιας αριστερής πολιτικής. Η αξιοποίηση και υπό δημόσιο έλεγχο λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής (καθώς και η σύνδεση και συνύπαρξή του με άλλους θεσμούς) η ριζική αναθεώρηση και οικοδόμηση του ανύπαρκτου σήμερα θεσμού των Περιφερειακών θεάτρων, η ενθάρρυνση της περιφερειακής αποκέντρωσης και ανάπτυξης του πολιτισμού μας, είναι προτάγματα μιας αριστερής πολιτικής. Ο διάλογος στον χώρο του πολιτισμού, δεν άρχισε ποτέ. Απαραίτητο ένα σύγχρονο σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης, όπου θα ενθαρρύνονται η αποκέντρωση, οι νέοι δημιουργοί. Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα κάθε ανθρώπου και υποχρέωση της πολιτείας.
Χρειαζόμαστε έναν άλλο πολιτισμό, ένα διαφορετικό τρόπο συμμετοχής, ενθαρρύνουμε, ένα μοντέλο συνύπαρξης ,συνεργασίας και αλληλέγγυας δραστηριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών κοινωνιών. Τέλος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα σηματοδοτήσει το τέλος της μεταπολιτευτικής περιόδου, και το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Υιοθετώντας πολιτικές που θα εμπνέουν και ενώνουν. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να συνθέσει, να υιοθετήσει έναν νέο πολιτικό λόγο, ένα νέο πολιτικό πολιτισμό. Έρχεται να ενώσει αμετάκλητα την ελληνική κοινωνία.
Η 26η Ιανουαρίου δεν θα έχει νικητές και ηττημένους. Θα έχει έναν μονάχα κερδισμένο. Τον ελληνικό λαό.

- Ο Θέμης Μουμουλίδης είναι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Π.Ε. ΚΟζάνης

πηγη: εφ. ΑΥΓΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 10:19