Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 01 Μαρτίου 2015 11:20

Μην πυροβολείτε την κωλοτούμπα | της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να υποδείξουμε και να καταγγείλουμε όσες προεκλογικές εξαγγελίες αποδείχτηκαν ψευδείς.

Ο χειρότερος είναι να ειρωνευόμαστε όσους εξαπατήθηκαν ή επέλεξαν να εξαπατηθούν, χωρίς προηγουμένως να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που κατάφερε να ξεγελάσει τόσους πολλούς, τι το έκανε τόσο δελεαστικό και ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό όλων όσων εξαπατήθηκαν.

Αναφέρομαι, βέβαια, στην περίφημη «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αν και είχε προαναγγελθεί από αρκετούς και άλλοι την περίμεναν με ανυπομονησία ώστε να μην «γίνουμε Κούγκι», το πιο ορθολογικό κομμάτι της αντιπολίτευσης, δηλαδή όλοι όσοι όλα αυτά τα χρόνια επιχείρησαν να πείσουν ότι το μνημόνιο ήταν αναπόφευκτο γιατί το έφερε η κρίση και για να την ξεπεράσουμε χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, όλοι αυτοί, λοιπόν, έχουν «ανέβει στα κάγκελα» και έχουν βαλθεί να χλευάζουν αυτή την περίφημη «κωλοτούμπα» και όσους πίστεψαν τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Μάταιο, αλλά κυρίως λάθος. Τουλάχιστον ως στρατηγική επιλογή στο επίπεδο της επικοινωνίας, όταν ο στόχος της δημόσιας παρέμβασης είναι να πειστούν οι συμπολίτες μας και όχι να απλώς να δικαιωθούμε στα μάτια του μικροακροατηρίου μας.

Πρέπει να καταγγέλλονται μετεκλογικά οι ψευδείς πολιτικές εξαγγελίες όταν μάλιστα έχουν πέσει θύμα τους τόσοι πολλοί;

Επιβάλλεται. Ωστόσο, δεν καταφέρνουμε τίποτα όταν σφυροκοπούμε εμμονικά τον συνομιλητή μας για την επιλογή του. Κι αυτό γιατί η ψήφος δεν είναι τίποτε άλλο από την εκδήλωση κάποιας κοινωνικής συμπεριφοράς σε δεδομένο χρόνο, που οφείλουμε να διερευνήσουμε και να κατανοήσουμε και, το κυριότερο, η ψήφος είναι μια πράξη που έχει ήδη συμβεί και τη στιγμή που γίνεται η κριτική είναι αδύνατον να ανακληθεί, οπότε τι κερδίζει κάποιος όταν σφυροκοπάει μια πράξη που δεν μπορεί να ανακληθεί και όχι τις συνέπειες που θα έχει η πράξη αυτή;

Όμως, κακά τα ψέματα: ένα μήνα μετά από τις εκλογές κανείς δεν είναι πρόθυμος να αποδεχτεί πως έκανε λάθος, πολλώ δε μάλλον να παραδεχτεί ότι εξαπατήθηκε, και όχι μόνο γιατί ο πολίτης είναι ένα φύσει εγωιστικόν ον αλλά γιατί κανείς μας ακόμα δεν έχει βιώσει στο πορτοφόλι του τις συνέπειες των επιλογών της πλειοψηφίας στις τελευταίες εκλογές.

Βέβαια, είναι αξιοσημείωτο ως στοιχείο της έρευνας κοινής γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, ότι ημέρα με την ημέρα πληθαίνουν αυτοί που δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του και αυτό κατ' εμέ αποδεικνύει ότι κάνουν λάθος όσοι ξοδεύουν το πολιτικό τους κεφάλαιο διαπληκτιζόμενοι με την κυβέρνηση στο επίπεδο της καταγγελίας και του σαρκασμού της αθέτησης της υπόσχεσης, δηλαδή με τα ευκολάκια.

Το επόμενο διάστημα που προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολο, θα πρέπει να εξηγηθούν πολλά και να ειπωθούν, επιτέλους, και ορισμένες αλήθειες. Είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί γιατί πλέον όλοι οι βασικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής θα έχουν βρεθεί με το μνημόνιο στα χέρια ή για να το πω αλλιώς: με τα χέρια δεμένα από το μνημόνιο. Τα ψέματα και οι ευκολίες έχουν τελειώσει πλέον για όλους και όταν θα έρθει η ώρα να εξηγηθούν τα πράγματα θα επιτύχει τον στόχο του αυτός που θα εξηγήσει τις συνέπειες κάθε πολιτικής επιλογής, αποδραματοποιώντας την και απεκδύοντάς την από ηθικούς μανδύες.

Στο προσεχές χρονικό διάστημα, κερδισμένοι, τουλάχιστον στο επίπεδο της επικοινωνίας, θα είναι όσοι υποδείξουν το όφελος κάθε πολιτικής επιλογής: τα κέρδη και τις ζημίες και με γνώμονα το κοινό συμφέρον θα προσκαλέσουν τους συμπολίτες τους να περάσουν στη μετά το μνημόνιο εποχή ώστε να ξεπεράσει η χώρα για τρίτη φορά μέσα σ' ένα διάστημα εκατό χρόνων άλλον ένα διχασμό, τον πιο τεχνητό στη σύγχρονη ιστορία της.

*Η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου είναι σύμβουλος επικοινωνίας.

πηγη:protagon.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Μαρτίου 2015 11:36