Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 17:03

Η κατακρεούργηση των δέντρων | Του Ν. Χ. Κούρτη

Αφορμή για την τοποθέτηση μου αυτή ήταν ένα σχόλιο του Β.Π.Κ. στο τεύχος 175/2015 του περιοδικού Παρέμβαση με θέμα «Καιρός του κόβειν και καιρός του μη

φυτεύειν». Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί όλους.
Απορίας άξιο είναι γιατί κανένας πιο αρμόδιος δεν ασχολήθηκε. Ερχομαι λοιπόν εγώ συμπληρωματικά να κατεθέσω παρακάτω σκέψεις, απόψεις και γεγονότα.
1. Παρακολουθώ τη γύμνια του τοπίου που μας περιβάλλει και το αναδασωτικό πρόβλημα του αστικού και περιαστικού χώρου της πόλεως στην οποία ζούμε, εδώ και 50 χρόνια
2. Ο Δήμος Κοζάνης εδώ και 30 χρόνια έχει σταματήσει να φυτεύει δένδρα, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, αλλά ποτέ δεν κατακρεούργησε αυτά που υπάρχουν.
3. Ο Δήμος Κοζάνης ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να περιποιηθεί όπως πρέπει τα υπάρχοντα δένδρα και λουλούδια, να τα ρίξει λίγο λίπασμα να τα ποτίσει κ.λπ.
4. Ποτέ και πουθενά δεν τοποθέτησε μια προστατευτική ή απαγορευτική πινακίδα κυρίως για τα σκυλιά που οι κάτοχοί τους οδηγούν στους μικρούς χώρους πρασίνου και τους λερώνουν. Αυτό φυσικά ισχύει και για τα πεζοδρόμια.
5. Πριν λίγα χρόνια έγινε η ανάπλαση του κεντρικού χώρου της Κοζάνης και φυτεύτηκαν δένδρα άσχετα με το περιβάλλον τα οποία σήμερα είναι σε άσχημη κατάσταση
6. Πριν 30 χρόνια μια σοβαρή προσπάθεια καθαρισμού και περιποίησης των υπαρχόντων δέντρων κυρίως στον περιαστικό χώρο της Κοζάνης έκανε η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης με πρόεδρο βέβαια τον μακαρίτη πλέον οφθαλμίατρο Χρ. Μπέσσα.
7. Εκτοτε στο φλέγον αυτό ζήτημα που μας αφορά όλους δεν κουνήθηκε φύλλο
8. Ομως η νέα Δημοτική αρχή, άρχισε χωρίς υπευθυνότητα και αυτοσχεδιάζει μόνον στην κατακρεούργηση σχεδόν όλων των μεγάλων δέντρων μέσα στην Κοζάνη αφού άφησαν μόνον τα χοντρά κλωνάρια και τον κορμό τους να στέκουν σε στάση ικεσίας προς τον Υψιστο και να ακούνε, αυτοί που έχουν αυτιά τις κραυγές τους ζητώντας ΕΛΕΟΣ κυρίως από τους υπεύθυνους για αυτή τους την κατάντια που τα έφτασαν.
Με εκπλήσσει και με θλίβει σήμερα η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε αυτό το σοβαρό θέμα. Φοβάμαι μήπως με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπισθεί και το φύτεμα δέντρων στην νέα κεντρική πλατεία.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 17:09