Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015 08:18

Οι 72 ώρες του Αλέξη Τσίπρα | του Τάσου Τέλλογλου

Το μήνυμα που έφερε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, στον Αλέξη Τσίπρα ήταν σαφές: Αν δεν αποδεχθεί ως βάση για συζήτηση την πρόταση των

θεσμών ως την Δευτέρα, η επόμενη πρόταση θα είναι χειρότερη. Ο κ. Φάιμαν είχε προηγουμένως μιλήσει με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και την καγκελάριο Μέρκελ. Και οι δυυ τους έστειλαν τα μηνύματά τους στον κ. Τσίπρα. Ο ένας δια ζώσης το ίδιο απόγευμα, η άλλη από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου όταν είπε ότι «η Γερμανία είχε πάντα ένα στόχο από την αρχή της κρίσης: να βγει η ευρωζώνη πιο ισχυρή από αυτήν απ' ό,τι μπήκε και ο τρόπος που αντιμετωπίζει την Ελλάδα, πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, είναι απόδειξη για αυτό». Με απλά λόγια: Μπορείτε να αυτοκτονήσετε, θα υποφέρετε. Κι εμείς, αλλά πολύ λιγότερο.

Οι χθεσινές δραματικές εξελίξεις με την επιδρομή των καταθετών στις τράπεζες, που φαίνεται ότι «σήκωσαν» πάνω από 1 δισ. σε μια μέρα, δημιούργησαν προβληματισμό, και όχι μόνο στην κυβέρνηση. Το βράδυ ο Μπενουά Κερέ εξέφρασε την αμφιβολία του για το κατά πόσο θα ήταν σε θέση να ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες την Δευτέρα, αν και αργότερα η ΕΚΤ διέψευσε ότι έχει γίνει αυτή η δήλωση. Όπως και να έχει, είναι ένα bank run σε δόσεις. Είναι φανερό και από τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup· ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη και για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο χρόνος του κ. Τσίπρα, αλλά και της χώρας, έχει τελειώσει. Έφτασε τέλος Ιουνίου. Μπορεί να φαντάζεται ότι υπάρχει περιθώριο «να αρχίσει τώρα η διαπραγμάτευση», αλλά αυτό το περιθώριο υπάρχει μόνο στο μυαλό του. Τώρα πρέπει να ζυγίσει πολύ προσεκτικά. Στον πραγματικό κόσμο και όχι σε εκείνον τον φαντασιακό κόσμο της ιδεολογίας. Όπως και να το δει κανείς, η τελική σύγκρουση έγινε με τους όρους του πολύ υπέρτερου αντιπάλου του. Μπορεί να φύγει ακόμα με μια συμφωνία που σώζει κάποια από τα προσχήματα –όχι όλα. Και μπορεί να συντριβεί μαζί με την χώρα που δεν θα ξαναδώσει για δεκαετίες άλλη ευκαιρία στην αριστερά. Πρέπει να αποφασίσει πώς θα χάσει τα λιγότερα.

πηγη:protagon.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015 08:22