Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015 10:47

ΒΙΒΛΙΟ “ΦΑΝΤΑΣΜΑ” ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ | του Γιάννη Τσιομπάνου

Στις 16/7/2014, δηλαδή πριν από ένα χρόνο, κυκλοφόρησε το παρακάτω δελτίο τύπου. Εκδόθηκαν, λέει, τα πρακτικά του β’ συνεδρίου τοπικής ιστορίας που

έγινε το Σεπτέμβριο του 2012 στην Κοζάνη και πως από τις επόμενες ημέρες θα βρισκόταν στα βιβλιοπωλεία. Έκτοτε πέρασαν πάνω από 365 ημέρες και η δημοτική επιχείρηση πολιτισμού και αθλητισμού δεν είναι ακόμα σε θέση να διακινήσει το βιβλίο φάντασμα. Επικαλείται κενό λογιστικό, ότι δηλαδή δεν μπορεί να κόψει τιμολόγια. Σε πρώτη φάση τα συμπεράσματα δικά σας.

Σε δεύτερο χρόνο, πρέπει να δούμε ότι αυτό ακριβώς είναι ένα από τα πολλά φαινόμενα νεοελληνικής κρατικής παθογένειας, με κύρια χαρακτηριστικά την ασυνέπεια, την κωλυσιεργία και την αναβλητικότητα. Η έκδοση, για όσους θέλουν να το πληροφορηθούν, κόστισε 6.155,70€ για 1.000 αντίτυπα. Η τιμή σε σχέση με το αποτέλεσμα είναι συμφέρουσα. Το τιμολόγιο κόπηκε ως πρέπει από τον τυπογράφο προς τη δημοτική «επιχείρηση» πολιτισμού και αθλητισμού και αμέσως κάποια αντίτυπα μοιράστηκαν, σίγουρα χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά, στους επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο. Μέχρι εκεί.

Τι γίνεται όμως με όλους αυτούς που θέλουν εδώ κι ένα χρόνο να αγοράσουν το βιβλίο; Καταρχήν, σαφώς και επιτρέπεται ο δήμος να λειτουργεί ως επιχείρηση, αν και προσωπικά διαφωνώ. Αν κάποιοι όμως λόγω ιδεοληψίας το θέλουν, τουλάχιστον ας το κάνουν σωστά. Γιατί, όταν τα βιβλία σαπίζουν για ένα χρόνο σε κάποια αποθήκη, επιχειρηματικά αξιολογήστε, και το ξέρετε, πάρα πολύ χαμηλά. Επίσης αποτελεί τουλάχιστον προσβολή προς τους επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο το γεγονός ότι δεν έχετε ακόμα κυκλοφορήσει δημόσια τον πνευματικό τους μόχθο. Με τέτοια νοοτροπία λοιπόν η νέα βιβλιοθήκη είναι καλύτερα να μην ανοίξει ακόμη.     

Τέλος, το πιο σημαντικό απ’ όλα. Σκοπός ενός βιβλίου είναι η διάδοση της γνώσης του. Το συνέδριο έγινε το 2012, τα πρακτικά εκδόθηκαν το 2014 κι ένα χρόνο μετά, το 2015, πρόσβαση στη γνώση με την αγορά του αντιτύπου ακόμα δεν υπάρχει. Την κρατάτε ερμητικά κλειδωμένη λόγω, λυπάμαι που θα το πω, αναποτελεσματικότητας. Βρεθήκατε μπροστά σ’ ένα λογιστικό εμπόδιο, από τα καθημερινά που συναντάμε στην αγορά, και παγώσατε. Κάθεστε και το κοιτάτε. Αλήθεια, πόσο πιο ωφελημένη θα ήταν η πόλη μας και πόσο θα είχε προχωρήσει η γνώση της ιστορικής μας ταυτότητας, αν αυτό το βιβλίο είχε φτάσει στα χέρια της επιστημονικής κοινότητας αλλά και συμπολιτών μας; Δείκτες μετρήσιμοι και υπολογίσιμοι για άλλα όμως κράτη. Εδώ, γράμματα ψιλά.       

Αναμένω πια ένα έντιμο και συνεπές δελτίο τύπου που να αναφέρει με υπευθυνότητα το πότε, από που και με τι αντίτιμο, μπορούμε να προμηθευτούμε τη έκδοσή σας.

Φιλικά, 

Γιάννης Τσιομπάνος  

(ακολουθεί το περίφημο δελτίο τύπου που χθες έσβησε το πρώτο του κεράκι μαζί με το σχετικό link από την ιστοσελίδα του δήμου Κοζάνης).

 

 

 

http://www.kozanh.gr/web/guest/depak?p_p_id=bs_news&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_bs_news_struts_action=%2Fext%2Fnews%2Fload&_bs_news_mainid=17649&_bs_news_loadaction=view

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015 10:52