Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2015 10:31

ΤΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ 23% ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ | του Γιώργου Φλωρά

 Η Κυβέρνηση αναζητεί ισοδύναμα για να καταργήσει το απαράδεκτο 23% στην εκπαίδευση. Προτείνω στην Κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί στο θέμα των καρτέλ για να μαζέψει ακόμα περισσότερα. Πιο συγκεκριμένα:

 ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΔΙΚΕΣ

  1. να επιταχύνει όλα τα δικαστήρια που αφορούν αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού (οι οποίες έχουν καταλογίσει πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμούν). Αν δεν επαρκεί το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει ας ψηφίσει αύριο το πρωί σχετική διάταξη με βάση την οποία κάθε δίκη που αφορά προσφυγή εταιρειών που καταδίκασε η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα προσδιορίζεται εντός 2 μηνών και δεν θα επιδέχεται δεύτερη αναβολή. Για παράδειγμα οι αναιρέσεις στο ΣτΕ των βασικών εταιρειών του καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου, που τιμωρήθηκαν το 2009, έως σήμερα δεν έχουν εκδικαστεί (πρόστιμα περίπου 10.000.000€ σε αναμονή).
  2. να υποχρεώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και τα Δικαστήρια, οι αποφάσεις που εκδίδονται να καθαρογράφονται από την ίδια την Επιτροπή Ανταγωνισμού αμέσως μόλις εκδοθούν. Αυτό θα εξοικονομήσει τεράστιο χρόνο από την καθυστερημένη καθαρογραφή αποφάσεων που «κρύβουν» εκατομμύρια ευρώ για το Κράτος
  3. να ζητήσει την επίσπευση εκδίκασης της υπόθεσης στο ΣτΕ μεγάλης πολυεθνικής που τιμωρήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με πρόστιμο 7.000.000€ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και της οποίας το πρόστιμο ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΚΕ από το Διοικητικό Εφετείο ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΒΡΗΚΕ ΕΝΟΧΗ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ. Το πρόστιμο μηδενίστηκε (επαναλαμβάνω για να γίνει κατανοητό)

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

  1. να αναγκάσει επιτέλους την Επιτροπή Ανταγωνισμού να εκδίδει (τουλάχιστον) τις αποφάσεις της σε εύλογο χρόνο. Για παράδειγμα η υπόθεση της μεγαλύτερης Ζυθοποιίας στην Ελλάδα, που ήδη έχει κατηγορηθεί από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, και της οποίας το πρόστιμο (αν τελικά τιμωρηθεί) θα πλησιάσει τα 30.000.000€. Το γεγονός φυσικά ότι το διάστημα που παρανομούσε είχε κέρδη προ φόρων στην Ελλάδα (παράνομα) 803.000.000€ είναι άνευ αξίας για το θέμα μας. Η υπόθεση βρίσκεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από το 2005 και η απόφαση θα εκδοθεί το 2016 (προφανώς) για να εισπραχθούν τα χρήματα (χωρίς πίεση νομοθετική) ένας Θεός ξέρει πότε
  2. ανάλογα με την παραπάνω υπόθεση εκκρεμούν οι αποφάσεις για σημαντικές υποθέσεις, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Παρά το γεγονός ότι έχει στο ταμείο της 23.590.000€ (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός στην ιστοσελίδα της για το έτος 2013), παρά το γεγονός ότι δεν την εμποδίζει κανείς να προσλάβει προσωπικό, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη 100 άτομα προσωπικό (υπερεπαρκές), παρά το γεγονός ότι (όπως συστηματικά αναφέρει) η Πολιτεία την στηρίζει, οι καθυστερήσεις είναι μνημειώδεις 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Όλες οι επιχειρήσεις που τιμωρούνται για εναρμονισμένη πρακτική (καρτέλ), παραβιάζουν ταυτόχρονα τον Νόμο για την Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα. Ας ενεργοποιήσει αμέσως την σχετική νομοθεσία η Κυβέρνηση και να παει στους εγκληματίες που έστηναν επί χρόνια της αγορές για να μας ληστεύουν για να τους τα πάρει πίσω.

Επιπλέον μπορεί η Κυβέρνηση, αύριο το πρωί, να αλλάξει την Νομοθεσία και η ανωτέρω σχέση παράβαση ανταγωνισμός-Μαύρο χρήμα, να ισχύει για όλες τις υποθέσεις ανταγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κέρδη μιας εταιρείας που συλλαμβάνεται να παραβιάζει το Δίκαιο του Ανταγωνισμού θα χαρακτηριστούν προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας και η Πολιτεία μπορεί να το ανακτήσει.

ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Αφού αναζητεί ισοδύναμα η Κυβέρνηση ας πάρει τα χρηματικά διαθέσιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία ούτως ή άλλως είναι αναξιοποίητα. Το σωστή θα ήταν να τα δαπανούσε για να πατάξει έργο, για να τσακίσει τα καρτέλ εγκαίρως, αλλά αφού δεν το πράττει, ας τα δώσει υπέρ της εκπαίδευσης χωρίς ΦΠΑ 23%

Ανάλογα η Κυβέρνηση θα μπορούσε επιτέλους να διορίσει 2-3 δικηγόρους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως ορίζει ο νόμος και η προηγούμενη Κυβέρνηση ηθελημένα δεν έπραττε (γιατί άραγε;), έτσι ώστε να σταματήσει να αναγκάζεται να απασχολεί εξωτερικούς δικηγόρους και να δαπανά περίπου 500.000€ σε τρία χρόνια.

ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Οι πιθανές ενέργειες της Κυβέρνησης για τα τσακίσει τα καρτέλ και να εισπράξει ισοδύναμα για να μηδενίσει τον ΦΠΑ στην Εκπαίδευση, είναι βέβαιο ότι θα βρουν την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Όχι απλά επειδή ενδιαφέρεται για τον λαό να μην πληρώνει ΦΠΑ 23% αλλά επειδή βασικά στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα μαζί της και είναι βέβαιο ότι θα στηρίξουν την ειλικρινή προσπάθεια της Κυβέρνησης.

  1. Όπως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού που είναι προσωπική επιλογή του κ. Χατζηδάκη (δυο θητείες από τον Χατζηδάκη).
  2. Όπως ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού που είναι σύζυγος της Βουλευτού Επικρατείας της ΝΔ.
  3. Όπως ο διευθυντής του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ήταν επί 2 χρόνια σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Κάθε ενέργεια της Κυβέρνησης να τσακίσει τα καρτέλ ωφελεί πολλαπλά την Κοινωνία, με σημαντικότερο ζήτημα την μείωση των τιμών στα καταναλωτικά προϊόντα.

*o Φλωράς Γιώργος είναι Μέλος στο ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2015 10:41