Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011 16:23

ΝΑ’ ΧΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΜΑΣ

Γιώργος ΜητλιάγκαςΤου Γιώργου Μητλιάγκα

Διαβάζοντας στον τοπικό τύπο (22-12-2010) για την τελευταία πριν τη λήξη του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης συνεδρίαση του Ν.Σ. Κοζάνης, που προγραμμάτισε ο κ. Δακής και προς τιμή των τριών αιρετών Νομαρχών που τίμησαν το θεσμό της Ν.Α., παρατήρησα ότι αναφέρονταν τα σπουδαιότερα επιτεύγματα ή πρωτοβουλίες που σημάδεψαν την δεκαεξαετή πορεία του θεσμού (φράγμα Πραμόριτσας για την υδροδότηση του Βοΐου, Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης,

αποκατάσταση σεισμοπλήκτων, ίδρυση του Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας) και άλλα πολλά σημαντικά έργα .
Κατά τη γνώμη μου βέβαια έπρεπε να αναφέρονται ονομαστικά τα επίσης σπουδαία έργα όπως η νέα οδική σύνδεση Πτολεμαΐδας-Κοζάνης, το Διοικητήριο Πτολεμαΐδας, το φράγμα Μεσόβουνου-Πύργων, το φράγμα Σισανίου και κάποια άλλα μικρότερης αλλά ουσιαστικής σημασίας έργα, όπως π.χ. το ΒΙΟΠΑ γούνας Σιάτιστας, νέα πτέρυγα Νοσοκομείου Κοζάνης κ.ά.
Σπουδαία πράγματι επιτεύγματα ή πρωτοβουλίες που είναι σίγουρο ότι δεν θα υλοποιούνταν με διορισμένους Νομάρχες και Νομαρχιακά Συμβούλια.
Συγχρόνως όμως σκέφτηκα και συνειδητοποίησα δύο πράγματα:
Πρώτον ότι όλα τα προαναφερθέντα ανεξαιρέτως προγραμματίστηκαν και πολλά από αυτά ολοκληρώθηκαν κατά τις δύο πρώτες τετραετίες (1994-2002) με Νομάρχη τον Πασχάλη Μητλιάγκα και δεύτερον ότι όποια από αυτά δεν είχαν τελειώσει, σχεδόν κανένα δεν ολοκληρώθηκε από τους δύο επόμενους Νομάρχες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Διοικητήριο Πτολεμαΐδας, που δεν λειτούργησε ακόμα, ενώ ήταν σχεδόν έτοιμο το 2002 και το Παν/μιο Δ.Μ., που ενώ ιδρύθηκε ως θεσμός το 1997-98, το κτιριακό συγκρότημα που επρόκειτο να κτιστεί στον προβλεπόμενο χώρο του «Παΐάμπορου» ούτε καν θεμελιώθηκε ακόμα. Ίσως αυτό να αποτελεί και ένα «πάτημα» για την Υπουργό Παιδείας για την κατάργηση ή τη συγχώνευσή του με το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας.
Τα ίδια ισχύουν και για τα φράγματα, που ενώ ολοκληρώθηκαν, ακόμα δεν λειτούργησαν, ο δε Τ.Π.Α., σχεδόν αμαχητί, παραδόθηκε από τους δύο επόμενους νομάρχες να τον διαχειρίζεται ο διορισμένος Περιφερειάρχης. Σ’ αυτά βέβαια μεγάλη ευθύνη φέρουν και οι εκάστοτε κυβερνήσεις με τους αντίστοιχους βουλευτές του νομού και οι Δήμαρχοι Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.
Μπήκα στον πειρασμό να δημοσιοποιήσω αμέσως τις σκέψεις μου αυτές, αλλά είπα, «δε βαριέσαι, άστο να πάει, χρονιάρες μέρες που είναι , να μη στεναχωρήσουμε κανέναν».
Αλλά μετά την αντιδημοκρατική στάση του αιρετού Περιφερειάρχη κ. Δακή, «χρονιάρες μέρες», να μην επιτρέψει, κατά την ορκωμοσία του Περ. Συμβουλίου Δ-Μ., να χαιρετήσουν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και με τα τραγελαφικά παρατράγουδα συμβούλου του, που ακολούθησαν την άρνηση, σκέφτηκα και ανατρίχιασα σε τι χέρια παραδώσαμε να διαχειριστούν τον πολύπαθο, κατακρεουργημένο και από πριν καπελωμένο από την κυβέρνηση, Καλλικράτη!!!
Κι έτσι ξαναμπήκα στον πειρασμό.
Γιατί πέρα από την ανεπάρκεια ή μη του αιρετού Περιφερειάρχη και των συνεργατών του, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η δημοκρατική λειτουργία του θεσμού, που κανένας δεν μπορεί να τον αντιλαμβάνεται σαν τσιφλίκι του.
Δυστυχώς όμως η θητεία του κ. Δακή, ως Νομάρχη, είναι γεμάτη από αντιδημοκρατικές και αυταρχικές συμπεριφορές, που πολλές από τις πράξεις του παραβίαζαν αυτή καθαυτή τη νομιμότητα με αποτέλεσμα να καταγγελθεί ακόμα και από τους πρώτους τη τάξει συνεργάτες του ( Φ. Κεχαγιάς κ.α.).
Ας φροντίσουμε, πολίτες της Δυτ. Μακεδονίας, να κατοχυρώσουμε τη δημοκρατική λειτουργία του θεσμού με ουσιαστικές παρεμβάσεις για τα προβλήματα της περιοχής. Γιατί ο κ. Περιφερειάρχης με κάποιους από τους συνεργάτες του, που λειτουργούν ως πρωτοπαλίκαρα, πέρα από κάθε νομιμότητα και δεοντολογία, δεν έδωσαν καλό δείγμα, ούτε καθ’ όλη την προηγούμενη θητεία τους στο Ν. Σ. Κοζάνης, ούτε κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Περ. Σ. Δ.Μ. για την ορκωμοσία.
Να’ χουμε το νου μας λοιπόν!!!
Τους εύχομαι όλους καλή επιτυχία στο έργο τους, όμως μην περιμένουμε να λύσουν τα προβλήματά μας μόνο οι εκλεγμένοι στο Π.Σ. Δ-Μ.
Ας ακολουθήσουμε τον καλύτερο και δοκιμασμένο τρόπο παρέμβασης, με πρωτοβουλίες ομάδων πολιτών της Δ-Μ για όλα τα προβλήματα, με κυριότερα την ανεργία, το περιβάλλον και την ανάπτυξη καθώς και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που το τελευταίο διάστημα παραβιάζονται βάναυσα.
ΚΟΖΑΝΗ ΓΕΝΑΡΗΣ 2011
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΛΙΑΓΚΑΣ
 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011 17:15