Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 11:05

Μετεγκαταστάσεις οικισμών.....Ευκαιρία για έναν ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Σχεδιασμό στην Περιφέρεια

katsaounis του Νίκου Κατσαούνη

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια μια προσπάθεια γιγαντισμού κάποιων Αστικών Κέντρων και κινήσεις που ενισχύουν ένα στρεβλό μοντέλο Ανάπτυξης κατά τη γνώμη μου.  Καταθέτω κάποιες σκέψεις – απόψεις που ήδη ανέλυσα και στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο θέλοντας να συμβάλω στον προβληματισμό για ένα ....Αναπτυξιακό Περιφερειακό Σχέδιο στην Περιφέρειά  που σήμερα με την νέα αρχιτεκτονική δομή είναι όσο ποτέ αναγκαίο. 

 

Αναγνωρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Ακρινής, αλλά και των άλλων περιοχών που θα ακολουθήσουν, για το μέλλον τους. Ήδη η παράταξή μας και ο επικεφαλής με σαφήνεια κατέθεσε τις απόψεις και τις θέσεις για το θέμα. Θα είμαστε αλυλέγγυοι στους αγώνες των τοπικών κοινωνιών.

Θέτω όμως και μια άλλη παράμετρο στο όλο θέμα των αλυσιδωτών μετεγκαταστάσεων που ίσως ακολουθήσουν. Πιστεύω σοβαρή για το μέλλον του τόπου και της Δυτικής Μακεδονίας την παράμετρο του επαναπροσδιορισμού των οικιστικών δομών και την εκπόνηση μιας πλήρους χωροταξικής μελέτης στο Νομό και την Περιφέρεια μέσα από ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο. 

Θα έπρεπε ήδη να ξεκινήσει παράλληλα με την νέα Αρχιτεκτονική δομή της χώρας.

Μετά την Ακρινή ίσως σύντομα, γειτνιάζοντες οικισμοί στο λεκανοπέδιο (Τετράλοφος, Μαυροδέντρι, Ποντοκώμη κ.α...) αλυσιδωτά ζητήσουν μετεγκατάσταση, ανοίγοντας το θέμα μετακίνησης πληθυσμών με αρνητικές συνέπειες στην ισόρροπη Ανάπτυξη του τόπου μας και στη νέα Αυτοδιοικητική – Αναπτυξιακή δυναμική που προσδοκούμε.

Εδώ και χρόνια δεν φαίνεται να υπάρχει αναπτυξιακός στόχος που να συνδυάζει όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την οικονομική – κοινωνική και πολιτιστική ισορροπία στον Νομό και την Περιφέρεια. Απλά και εύκολα δίπλα σε ένα Αστικό κέντρο, μεταφέρονται χωριά που ενδεχομένως το μέλλον τους να προδιαγράφονταν καλύτερο αν γινόταν κατανοητό έγκαιρα ότι η πολυκεντρική Ανάπτυξη και η ενδυνάμωση της υπαίθρου με νέες δομές και κίνητρα είναι το μέλλον της χώρας και του τόπου.

Η μετεγκατάσταση πολλών οικισμών στο μέλλον, δίπλα από μια ήδη πολύπαθη πόλη, πέρα των άλλων δημιουργεί πολιτιστική απομόνωση με αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάταση αλλά και την κοινωνική συνοχή.

Υπάρχουν σημεία στο Νομό και την Περιφέρειά μας που μπορούν να αξιοποιηθούν και να βοηθήσουν στο νέο Αναπτυξιακό μοντέλο - ....Παραλίμνια ζώνη Πολυφύτου, Βόιο, σημεία της Εορδαίας, γειτνιάζουσες περιοχές σε Καστοριά. Φλώρινα, Γρεβενά, όπου οι αποστάσεις πλέον είναι ασήμαντες. Περιοχές όπου τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας, η ποιότητα ζωής και το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης είναι το μέλλον .

Οι κάτοικοι των υπό μετεγκατάσταση οικισμών πρέπει να δουν τώρα όχι μόνο το δικό τους μέλλον αλλά που θα ζήσουν τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, οι επόμενες γενιές.

Παντού σε επιβαρυμένες περιοχές σε Ευρώπη και αλλού, οι ίδιοι οι κάτοικοι ζήτησαν και έγιναν μετεγκαταστάσεις όχι δίπλα σε αστικά κέντρα αλλά σε σημεία που σε λίγα χρόνια βρέθηκαν μπροστά οικονομικά, με ανθρώπινους όρους διαβίωσης.

Το μοντέλο των ανοικτών πόλεων με ανάπτυξη των υπό μετεγκατάσταση οικισμών αλλά και άλλων δραστηριοτήτων και υποδομών σε περιοχές του Νομού και της Περιφέρειας (και όχι συγκέντρωση περιμετρικά ενός κέντρου) περιοχές όπου υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα – ποιότητα ζωής – νέοι όροι και προϋποθέσεις για αξιοποίηση κινήτρων που ενισχύονται τελευταία με τον Καλλικράτη και την φιλοσοφία του, είναι σκέψεις που πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας σοβαρής μελέτης (άμεσα) επαναπροσδιορισμού των οικιστικών δομών στο Νομό, στην Περιφέρεια μέσα από μια συνολική χωροταξική μελέτη που θα προωθεί ένα πρότυπο Αναπτυξιακό Περιφερειακό μοντέλο. Μια προσπάθεια που πρέπει μετά από διαβούλευση όλων των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και των Τοπικών Κοινωνιών να ξεκινήσει σήμερα – χθες. Αύριο θα είναι αργά.

Η συγκέντρωση πληθυσμών, υπηρεσιών, τελωνείων, εμπορικών κέντρων, Νοσοκομείων, Πανεπιστημίων, σχολικών μονάδων κ.λ.π, δίπλα ή μέσα σε ένα αστικό κέντρο είναι άστοχη επιλογή για το μέλλον του τόπου και δεν συνάδει με κανένα μοντέλο ανάπτυξης σήμερα παγκόσμια

Για μερικούς το θέμα και οι απόψεις μου μπορεί να φαντάζουν άκαιρες ή δευτερεύουσες, μπροστά στο οικονομικό θέμα με τον Τοπικό Πόρο και την συμμετοχή. Όμως πιστεύω βαθιά ότι μια Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σήμερα, με τους νέους όρους της Περιφερειακής ανασυγκρότησης της χώρας και ένα πρότυπο Περιφερειακό Αναπτυξιακό μοντέλο που καλείται να εμπνευστεί και να υλοποιήσει, πρέπει να προτάξει άμεσα ένα επιχειρησιακό σχέδιο όπου καθαρά θα επαναπροσδιορίζονται τα δυνατά σημεία τα συγκριτικά πλεονεκτήματα οι οικιστικές δυναμικές περιοχών η δημιουργία και η σύνθεση δικτύων και στόχων και η χωροταξικές μελέτες χρήσεων γης.... Σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει την Δυτική Μακεδονία δυναμικά μπροστά στο μέλλον.

Περιφερειακός Σύμβουλος

Περιφ. Δυτ. Μακεδονίας

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 11:25