Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2011 22:06

Επιλεκτικές «ευαισθησίες» της Δημοτικής Αστυνομίας Κοζάνης

 kolovos
Παρασκευή 4/2/2011, ώρα 1:25 το μεσημέρι : η Δημοτική Αστυνομία μοιράζει κλήσεις για παράνομη στάθμευση στην αρχή της οδού Δαβάκη στην Κοζάνη, μπροστά στο Δρίζειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο και υπάρχει σχετική απαγορευτική πινακίδα. Μέχρις εδώ θα' λεγε κάποιος ότι «καλά έκανε». Έτσι θα ήταν πράγματι, αν το συγκεκριμένο σημείο δεν είχε τη δική του ιστορία, (και σημειώνω για τους καλοθελητές πως το δικό μου αυτοκίνητο δεν ήταν σταθμευμένο εκεί).

 



Μέχρι τις αρχές της 10ετίας του 1990 στο συγκεκριμένο σημείο και μέχρι και τις Αποθήκες της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών (εκεί που θα γίνει το κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης) στάθμευαν και διανυκτέρευαν νταλίκες και λεωφορεία, γεμίζοντας το οδόστρωμα λάδια. Μετά από διαμαρτυρίες και συλλογή υπογραφών των κατοίκων της περιοχής, στο τέλος 1994/αρχές 1995 τοποθετήθηκε μπροστά στο Δρίζειο πινακίδα που απαγόρευε τη στάση & στάθμευση (πινακίδα Ρ40). Όμως το Μάιο 1995 έγινε ο σεισμός, στο σημείο στάθμευαν τα πρώτα βράδια πολλά ΙΧ συμπολιτών μας που ξενυχτούσαν και κανείς δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία στην απαγορευτική πινακίδα. Όταν σταδιακά η κατάσταση εξομαλύνθηκε, απομακρύνθηκαν και τα βαρέα οχήματα.

Μέχρι το 1996-97 στο Δρίζειο στεγαζόταν το 9ο Δημοτικό Σχολείο, που μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο νέο του κτήριο, λίγο πιο πάνω. Αμέσως μετά στο Δρίζειο στεγάστηκε το Δημοτικό Ωδείο : η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την κυκλοφορία στο συγκεκριμένο σημείο, αφού το Ωδείο έχει πάνω από 700 μαθητές, μικρής ηλικίας, οι οποίοι μεταφέρονται κυρίως με τα ΙΧ των γονέων τους όχι μόνο από την Κοζάνη, αλλά και από άλλες περιοχές του Νομού. Έτσι στην οδό Δαβάκη αυξήθηκε πάρα πολύ η στάση & στάθμευση ΙΧ αυτοκινήτων, αλλά, παρά την ύπαρξη της πινακίδας Ρ40, ποτέ δεν βεβαιώθηκαν παραβάσεις για «παράνομη» στάθμευση, αφού προφανώς τα αυτοκίνητα, που έρχονται από όλο το Νομό και συχνά παραμένουν για να παραλάβουν πάλι τους μαθητές, κάπου έπρεπε να σταθμεύουν.

Ακριβώς απέναντι από το Δρίζειο βρισκόταν το Στρατόπεδο Ψυχογιού. Στις αρχές της 10ετίας του 2000 ο Δήμος αποφάσισε να το διαμορφώσει σε Δημοτικό Κήπο. Πρότεινα τότε προφορικά, τόσο στον τότε όσο και στο σημερινό Δήμαρχο, να υπάρξει μέριμνα για την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στο Στρατόπεδο Ψυχογιού, όπως έγινε και στην Πλατεία Συντάγματος («Παλιά Αστυνομία»). Ο Δήμος τότε προωθούσε την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην Πλατεία Λασσάνη και δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται για την ιδέα μου, οπότε τον Απρίλιο 2002 κατέθεσα την πρότασή μου στο Δήμο και γραπτά (διαθέσιμη στη διεύθυνση http://www.kozani.net/xkolovos/psychogios.pdf). Η πρόταση αυτή από όσο γνωρίζω δεν συζητήθηκε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όταν απέτυχε ο αρχικός διαγωνισμός για τα έργα διαμόρφωσης του Δημοτικού Κήπου επανέφερα την πρόταση, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Το 2008, με βάση τη διαμορφωμένη κατάσταση στάθμευσης μπροστά από το Ωδείο, πρότεινα σε Δημοτικό Σύμβουλο, τότε Πρόεδρο της Επιτροπής Κυκλοφοριακού του Δήμου να εξετάσουν την απόσυρση της πινακίδας Ρ40, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν σε άλλη θέση της πόλης, οπουδήποτε χρειαζόταν. Προκειμένου να θυμηθούν να εξετάσουν το θέμα, το Μάιο 2008 μου ζητήθηκε η αποστολή πρόχειρου ηλεκτρονικού μηνύματος για λογαριασμό του Δημ. Συμβούλου σε υπάλληλο της Επιτροπής Κυκλοφοριακού. Τον Αύγουστο 2008 πληροφορήθηκα ότι το μήνυμα που έστειλα για λογαριασμό του Δημ. Συμβούλου «βαφτίστηκε» αυθαίρετα και εν αγνοία μου ως δική μου «αίτηση», μπήκε εν αγνοία μου για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ως δική μου «αίτηση» και πάρθηκε η 398/2008 Απόφαση Δημ. Συμβουλίου για τοποθέτηση πινακίδας Ρ39 (απαγόρευση στάθμευσης-όχι στάσης) στην οδό Δαβάκη, στην πλευρά του Δημοτικού Ωδείου. Καταπληκτικά δημοκρατική και ευπρεπής η συμπεριφορά τόσο του συγκεκριμένου Δημοτικού Συμβούλου, όσο και της Επιτροπής Κυκλοφοριακού. Επί της ουσίας ωστόσο από τότε ποτέ δεν βεβαιώθηκαν παραβάσεις στην οδό Δαβάκη για «παράνομη» στάθμευση, αφού προφανώς τα αυτοκίνητα που έρχονται στο Ωδείο από όλο το Νομό έπρεπε κάπου να σταθμεύουν.
Σημειώνεται ότι :

·         ακριβώς απέναντι από το Δημοτικό Ωδείο βρίσκεται η Στρατολογία, κάθε πρωί υπάρχει αυξημένη κίνηση και αυτοκίνητα σταθμεύουν («παράνομα» κατά το Δήμο) μπροστά στο Δημοτικό Ωδείο.
·         επί δεκαετίες, κάθε φορά που η ομάδα ποδοσφαίρου της Κοζάνης παίζει εντός έδρας, τα αυτοκίνητα σταθμεύουν σε όλο το μήκος της Δαβάκη, και βεβαίως «παράνομα» (κατά το Δήμο) μπροστά στο Δημοτικό Ωδείο.
·         πριν 1,5 περίπου χρόνο στην οδό Δαβάκη άνοιξε καφετέρια που προσφέρει δυνατότητα παρακολούθησης των αγώνων που μεταδίδουν τα συνδρομητικά κανάλια. Κάθε φορά λοιπόν που υπάρχει ποδοσφαιρική αναμετάδοση, αυξάνεται πολύ ο αριθμός των «παράνομα» (κατά το Δήμο) σταθμευμένων αυτοκινήτων. 

·         από τότε που δημιουργήθηκε ο Δημοτικός Κήπος, τα καλοκαίρια επικρατεί στην οδό Δαβάκη το αδιαχώρητο από αυτοκίνητα, αφού κάτοικοι από όλη την πόλη έρχονται αναζητώντας λίγη δροσιά.

·         από τότε που δημιουργήθηκε το Υπαίθριο Θέατρο, κάθε φορά που υπάρχει κάποια εκδήλωση, στην οδό Δαβάκη επικρατεί πάλι το αδιαχώρητο από αυτοκίνητα.

Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις ποτέ (και σωστά κατά τη γνώμη μου) δεν βεβαιώθηκαν παραβάσεις για «παράνομη» στάθμευση.

Το Νοέμβριο 2010, πολύ πρόσφατα, τοποθετήθηκε πινακίδα Ρ40 (απαγόρευση στάσης & στάθμευσης) και στο πεζοδρόμιο της Δαβάκη απέναντι από το Δημοτικό Ωδείο. Από τότε ποτέ δεν βεβαιώθηκαν παραβάσεις για «παράνομη» στάθμευση. Και δεν φάνηκε να βεβαιώθηκαν παραβάσεις ούτε και την Παρασκευή 4/2/11, οπότε βεβαιώθηκαν στο απέναντι πεζοδρόμιο !

Σύντομα σε παρακείμενο οικοδομικό τετράγωνο θα κατασκευαστεί το νέο κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που αναμένεται να αυξήσει τις ανάγκες στάθμευσης στην περιοχή.
Μετά το πιο πάνω ιστορικό του συγκεκριμένου σημείου ανακύπτουν αβίαστα τα παρακάτω ερωτήματα προς το Δήμο και τη Δημοτική Αστυνομία: σκοπεύετε να συνεχίσετε τη βεβαίωση παραβάσεων στην οδό Δαβάκη :
·         κάθε πρωί που λειτουργεί η Στρατολογία ;

·         κάθε απόγευμα που λειτουργεί το Δημοτικό Ωδείο, ξεκινώντας π.χ. από το αυτοκίνητο του Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου ;

·         κάθε μέρα που θα λειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη ;

·         κάθε φορά που υπάρχει ποδοσφαιρική αναμετάδοση στα συνδρομητικά κανάλια ;

·         κάθε φορά που η ομάδα ποδοσφαίρου της Κοζάνης παίζει εντός έδρας ;

·         κάθε φορά που υπάρχει εκδήλωση στο Υπαίθριο Θέατρο ;

·         κάθε απόγευμα/βράδυ του καλοκαιριού, που οι συμπολίτες μας έρχονται στο Δημοτικό Κήπο ;

 Σε περίπτωση που δεν το πράξετε, δεν θα αποτελεί «παράβαση καθήκοντος»; Γιατί οι πινακίδες που απαγορεύουν τη στάθμευση τοποθετούνται για την επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων κι αυτά ή υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, ανεξάρτητα από την αιτία που τα προκαλεί.

Σε περίπτωση όμως που συνεχίσετε να βεβαιώνετε παραβάσεις για όλες τις πιο πάνω αιτίες, δεν θα πρόκειται για κατάσταση παραλογισμού, αφού προφανώς τα αυτοκίνητα κάπου πρέπει να σταθμεύουν; Εκτός κι αν ο Δήμος, που δεν φρόντισε να δημιουργήσει έγκαιρα τις κατάλληλες υποδομές, προτείνει να εξαφανιστούν δια μαγείας τα αυτοκίνητα από την πόλη ...

Χρήστος Ι. Κολοβός

Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Διδάκτωρ Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2011 22:17