Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 05 Απριλίου 2011 12:48

Η τουρκική οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα μέσω της Ziraat bank…

τΤα πρώτα καταστήματα της τράπεζας εχουν ανοίξει στην Θράκηης Λιάνας Τσαταλμπασίδου - Παπατέρπου*
Η Άγκυρα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας και εξακολουθεί να προκαλεί αντιμετωπίζοντας με απαξίωση την Ελλάδα. Πριν από περίπου τρεις μήνες ο Φαρούκ Τσελίκ, υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει, λίγο μετά από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού  Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούμ ότι

«Αυτοί οι οποίοι έδωσαν τη χώρα τους σε μεσίτες, που την έριξαν στο σημείο να κρεμάσουν πωλητήριο για να γλιτώσουν τα χρέη τους, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μιλούν για την Τουρκία».
Τώρα έφρασε η σειρά του έτερου υπουργού Επικρατείας της Τουρκίας και αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος δήλωσε ότι «σε λίγο οι Έλληνες θα ανοίξουν μαντήλι για να ζητιανεύουν». Ο υπουργός Επικρατείας της γειτονικής χώρας τόνισε, ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι η Ελλάδα, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ζητιανεύει και σε διπλωματικό επίπεδο.
Ο Αρίντς είπε ακόμη ότι το χρέος της Ελλάδας έχει υπερβεί το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ότι η παραγωγή σε όλα τα ελληνικά εργοστάσια έχει σταματήσει, όπως επίσης ότι η Τουρκία, έχοντας ρυθμό ανάπτυξης 9%, είναι μία από τις πέντε κορυφαίες χώρες του κόσμου σε αυτόν τον τομέα.
Συνεχείς προκλήσεις
Όλες αυτές οι τοποθετήσεις κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες πραγματοποιούνται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα τους τελευταίους μήνες είναι ενδεικτικές της επίγνωσης που έχουν για τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Τουρκία ως μελλοντική πανίσχυρη περιφερειακή και ίσως παγκόσμια οικονομική δύναμη. Κυρίως, όμως, αυτές οι δηλώσεις αποκαλύπτουν την πρόθεση της Τουρκίας να εφορμήσει ως δυναμική επενδύτρια χώρα στην ελληνική αγορά, αγοράζοντας φθηνά, στην παρούσα συγκυρία που η Ελλάδα έχει ανάγκη από έσοδα.
Η τουρκική τράπεζα Ziraat που έχει διεισδύσει και ελέγχει τις καταθέσεις των μειονοτικών στην Θράκη και πολλών λαθρομεταναστών μουσουλμάνων στην Αθήνα, "Θα συνεχίσει να ανοίγει υποκαταστήματα στην Ελλάδα και να αναζητεί για να εξαγοράσει ελληνικές τράπεζες", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της, Τζαν Ακίν Τσαγλάρ.«Δεν σκεφτόμαστε σε καμία περίπτωση να αποχωρήσουμε, διότι δεν υπάρχει κανένα σημείο στη δραστηριότητά μας, που να έρχεται σε αντίθεση προς την ελληνική νομοθεσία» σημείωσε, όταν ερωτήθηκε για την πορεία των εργασιών στην Ελλάδα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Άρμπιλ την πρωτεύουσα του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, όπου μετείχε στην τελετή εγκαινίων υποκαταστήματος, ο Ακίν αναφέρθηκε είπε για την Ελλάδα: «Εκδηλώσαμε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με την έννοια να ανοίξουμε υποκαταστήματα και να εξαγοράσουμε τράπεζες, αλλά συναντάμε αντιδράσεις». Όπως ανέφερε, κατατίθενται ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ, αντίθετα, στην Τουρκία, «παρότι μπορεί να υπήρξε κάποιο παρασκήνιο, δεν υπήρξαν αντιδράσεις στην τουρκική Βουλή σχετικά με τη Finansbank».
Επίσης, χαρακτήρισε "μυθεύματα" όσες σκοπιμότητες αποδίδουν για τη δραστηριοποίηση της τράπεζάς του στην Ελλάδα.
Ο κ. Τσαγλάρ, αναφερόμενος στη δραστηριότητα που θα έχει από εδώ και πέρα η τράπεζά του στην Ελλάδα, είπε: «Μπορεί να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα, όπως η αγορά τράπεζας, αλλά δεν ξέρω εάν μπορεί να γίνει αυτό στην Ελλάδα, υπάρχουν ερωτηματικά».
Δύο νέα υποκαταστήματα σε Ρόδο και Κω ετοιμάζεται να λειτουργήσει η τουρκική τράπεζα Ziraat Bank, εισβάλοντας δυναμικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ελληνικής αγοράς.

Η εν λόγω τράπεζα, η οποία διατηρεί και υποκαταστήματα στα κατεχόμενα, ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην Ελλάδα το 2008. Τότε ίδρυσε υποκαταστημάτων στην Αθήνα, την Κομοτηνή και την Ξάνθη, αποκτώντας ταχέως πελάτες, στους οποίους προσφέρει, καταναλωτικά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, μόλις 3% ετησίως, τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες απαιτούν επιτόκια 12%-16%!

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά καθώς στην ελληνική αγορά γίνεται λόγος για προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει έναν οικονομικό και εμπορικό ομφάλιο λώρο εξάρτησης των νήσων του Αιγαίου, και ειδικότερα της Ρόδου και της Κω, από τα τουρκικά παράλια, αλλά και να ελέγξει τις καταθέσεις των μουσουλμάνων αυτών των περιοχών.
Η τράπεζα έχει πάρει με υποθήκες εκατοντάδες ακίνητα στις παραμεθόριες περιοχές για να χορηγήσει στεγαστικά δάνεια και βέβαια είναι θέμα πως της επιτρέπεται να δραστηριοποιείται κατ'αυτό τον τρόπο.
Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η πώληση ακινήτου εντός παραμεθορίου περιοχής σε αλλοδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο χώρας εκτός Ε.Ε. προϋποθέτει άδεια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας.

Το νέο – οθωμανικό πολιτικό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται στο πεδίο της διπλωματίας από τον εμπνευστή του, δηλαδή απόν τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, βασίζεται τελικά στο σχέδιο βάσει του οποίου η Τουρκία θα επιβληθεί σε ένα περιβάλλον με πιο αδύναμες οικονομίες, οι οποίες θα δορυφοριοποιηθούν.
Η «ανάκτηση» των εδαφών της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αν ποτέ η τουρκική επιρροή εξαπλωθεί σε ένα τόσο ευρύ γεωγραφικό φάσμα, θα υλοποιηθεί με όρους οικονομικής υπερίσχυσης και διείσδυσης. Όλα αυτά δεν είναι ούτε αυθαίρετα, ούτε αβάσιμα. Το 2008 ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός Goldman Sachs προέβλεπε ότι το 2050 η οικονομία της Τουρκίας θα είναι η 9η ισχυρότερη στον κόσμο (και η 3η ισχυρότερη της Ευρώπης).

Αντίστοιχα, το γνωστό αμερικανικό think tank Stratfor Global Intelligence, σημείωνε σε σχετική μελέτη, ότι η Τουρκία μέχρι το 2050 θα συμπεριλαμβάνεται στις 10 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, ενώ προχωρούσε και ένα βήμα ακόμη εμφανίζοντας έναν χάρτη ο οποίος παρουσίαζε την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως επίσης ολόκληρη την Βαλκανική, τις περιοχές του Καυκάσου, τη Μέση Ανατολή και το μεγαλύτερο μέρος της βορείου Αφρικής, να εντάσσονται στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας μέχρι το 2050.
Ο χάρτης εκείνος απεικόνιζε με κόκκινο χρώμα την επιρροή της Τουρκίας να εξαπλώνεται στα εδάφη που κατείχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 17ο αιώνα. Με λίγα λόγια εκείνη η μελέτη εμφάνιζε την Ελλάδα και την Κύπρο ως δορυφόρους μιας πανίσχυρης Τουρκίας.
Η αλήθεια είναι – και αυτό το επιχείρημα το χρησιμοποιούν πολύ οι εγχώριοι θαυμαστές του «τουρκικού μοντέλου ανάπτυξης» – η Τουρκία κατάφερε από το 2001, όταν και εντάχθηκε στον μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μέχρι το 2008 να περιορίσει το δημόσιο χρέος της από το 71% στο 40%.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα αποτελέσματα θα είναι τόσο θεαματικά, ούτε οι προοπτικές για ουσιαστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι ευοίωνες αυτή τη στιγμή. Οι Τούρκοι, όπως φαίνεται, έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης και της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας και φροντίζουν να υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, ότι αργά ή γρήγορα θα επιβάλλουν στην περιοχή και σε βάρος της Ελλάδας το «δίκαιο του ισχυρού»

 

ειναι υπεύθυνη Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικής Υποστήριξης "Enterprise Europe Network - Hellas"*

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Απριλίου 2011 13:07