Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015 17:41

"Τα αυτονόητα και τα παράλογα" | Της Αννας Διαμαντοπούλου

Ο σχεδιασμός και η ψήφιση της φορολογικής πολιτικής είναι η λυδία λίθος της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας , αλλά και η αποτύπωση του ιδεολογικού προσανατολισμού της Κυβέρνησης.

Στην εφαρμογή της πολιτικής αυτής η προσωπική εμπλοκή υπουργών και κομματικών στελεχών επί δεκαετίες, οδήγησε στην αναποτελεσματικότητα των φορολογικών μηχανισμών, σε εκτεταμένη διαφθορά, σε αδιαφάνεια και εν τέλει σε ένα φορολογικό σύστημα εις βάρος της χώρας.

Η ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ δεν σημαίνει ότι ο/η Προϊστάμενος του ασκεί δική του πολιτική, αλλά ότι υποχρεούται χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις να υλοποιεί την πολιτική που ψηφίζεται από το ελληνικό κοινοβούλιο μετά από εισήγηση της κυβέρνησης.

Η παραπάνω λειτουργία είναι προϋπόθεση για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και βέβαια συνεπάγεται τη λογοδοσία προς τη βουλή και τους πολίτες, γι΄αυτό και ορίσθηκαν και συμφωνήθηκαν: η αναδιοργάνωσή της, η αξιολόγησή της, η παρακολούθησή της με δείκτες.

Καμία σχέση μ΄αυτό που συνέβαινε μέχρι πρόσφατα που οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί κάτω από οποιαδήποτε σχήμα ή δομή ήταν αναποτελεσματικοί, ενώ και οι δανειστές δεν μπορούσαν να κατανοήσουν πως είναι δυνατόν να βεβαιώνονται τόσα πρόστιμα (δισ) και να εισπράττονται ελάχιστα.

Έχοντας πλέον επίγνωση, θα πρέπει χωρίς κομματικό φανατισμό και χωρίς την ψευδαίσθηση ότι διακυβέρνηση σημαίνει έλεγχος υπογραφών των δημοσίων λειτουργών , να συμφωνήσουμε σε μερικά αυτονόητα για μια δημοκρατία θέματα:

  • ·       Η κυβέρνηση ασκεί την φορολογική πολιτική και ανεξάρτητος διοικητικός μηχανισμός την εφαρμόζει.
  • ·       Η συλλογή φορολογικών εσόδων γίνεται με βάση διεθνείς προδιαγραφές , στοχοθεσία και αξιολόγηση.
  • ·       Ο Προϊστάμενος δημόσιος λειτουργός επιλέγεται με ανοιχτές διαδικασίες και βάσει των προσόντων του (πόσο υποτιμήθηκε η προσπάθεια του opengov που οδήγησε στην επιλογή του Διομήδη Σπινέλλη και του Χάρη Θεοχάρη;)
  • ·       Υπάρχει ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης και αξιολόγησης του από την κυβέρνηση και λογοδοσίας του στη βουλή ώστε να κρίνεται η επάρκεια και η αποτελεσματικότητα του.
  • ·       Για όλους τους πολίτες ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας είτε είναι δημόσιος υπάλληλος - ιατρός που χρηματίστηκε είτε είναι υπουργός με επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν δηλώθηκαν, είτε είναι γενικός γραμματέας που κατηγορείται για πλημμέλημα. Η Δικαιοσύνη θα τους κρίνει όλους. Εν τω μεταξύ ισχύει για όλους η ίδια αρχή.
  • ·       Εμπιστευόμαστε τον πατριωτισμό των συμπολιτών μας, και όταν δεν είναι οπαδοί μας, αρνούμενοι την εύκολη λάσπη του προδότη και του συνεργάτη των «ξένων» (πρόσφατη η μνήμη για το χακάρισμα των ΑΦΜ και δημιουργία παράλληλου συστήματος)

Να κάτι το τόσο κοινότυπο αλλά τόσο νέο γι΄αυτή τη χώρα που θα μπορούσε να φέρει ο κ. Τσίπρας σταματώντας να αντιγράφει κάθε άρρωστο παλιό.

 

*Η Αννα Διαμαντοπούλου είναι Πρόεδρος του Δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

 

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=28326&subid=2&pubid=64275774

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015 17:49