Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 20:31

Ηρθαν, είδαν, ...έφυγαν | Της Αννας Διαμαντοπούλου

Στις 6 Ιανουαρίου 2016 απονέμεται στον Ελληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Δαφέρμο στις ΗΠΑ το βραβείο Norbert Wiener για το έργο του στις Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις,

χαρακτηριζόμενος ως ένας από τους κορυφαίους ειδικούς του αιώνα στη θεωρία των νόμων Διατήρησης. Λίγους μήνες πριν, ο Σταμάτης Κριμιζής, από τους κορυφαίους αστροφυσικούς της NASA, τιμήθηκε με το βραβείο Συνολικής Προσφοράς από το Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος των ΗΠΑ, ενώ είναι ο μοναδικός επιστήμονας που «επισκέφθηκε» και τους εννέα πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, μέσα από τα όργανα και τα διαστημικά οχήματα που σχεδίασε. Το καλοκαίρι του 2014 ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιώργος Χρούσος (από τους κορυφαίους παγκοσμίως πλέον αναφερόμενους 250 επιστήμονες) τιμήθηκε με το Fred Conrad Koch Award, από την Endocrine Society στις ΗΠΑ, την ύψιστη διεθνώς διάκριση στον κλάδο της Ενδοκρινολογίας !

Μένω σε αυτές τις τρεις πιο πρόσφατες διακρίσεις Ελλήνων επιστημόνων ως ελάχιστο δείγμα του ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτει η Ελλάδα. Ανθρώπων με τεράστιο επιστημονικό έργο, κύρος και σεβασμό παγκοσμίως.

Μένω και για ένα ακόμη λόγο. Οι άνθρωποι αυτοί μαζί με άλλους 8 εξίσου σημαντικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το 2010 ανταποκρίθηκαν τότε στην πρόσκλησή μου ως υπουργού Παιδείας να συγκροτήσουν το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ). Αρνήθηκαν κάθε αμοιβή για την προσφορά τους στην προσπάθεια αναζωογόνησης της έρευνας στη χώρα μας. Ζήτησαν και πήραν... ακομμάτιστη λειτουργία και στήριξη της Αριστείας. Το Συμβούλιο αυτό είχε τα χαρακτηριστικά Εθνικής Ελλάδος Ερευνας και στο διάστημα λειτουργίας του προσέφερε μεγάλο έργο, με κυρίαρχα μεταξύ άλλων:

• Καθοριστική συμμετοχή σε ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο και προτεινομένη δομή (αναξιοποίητα) για την Ερευνα και την Τεχνολογία στην Ελλάδα.

• Τη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΣΠΕΚ). Το ΕΣΠΕΚ είναι ένα σχέδιο τεκμηριωμένο, κοστολογημένο, ρεαλιστικό, μακροπρόθεσμο και κυρίως εξειδικευμένο, με συγκεκριμένες δράσεις και εστίαση στους στρατηγικούς τομείς που πρέπει να επενδύσουμε.

• Το έργο αξιολόγησης και επιλογής των διευθυντών των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, χωρίς καμία πολιτική παρέμβαση.

• Σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος «Αριστεία» για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προτάσεων.

Οι κορυφαίοι αυτοί Ελληνες, εθελοντές στη στήριξη της χώρας μας δεν έτυχαν βεβαίως ευγνωμοσύνης! Η «πολλοστή φορά δεξιά» τους οδήγησε στην αδρανοποίηση και αποχώρηση και η «πρώτη φορά Αριστερά» αγνόησε το έργο τους. Το ίδιο συμβαίνει με τους εξίσου σημαντικούς καθηγητές που δέχθηκαν να συνδράμουν στην αναβάθμιση της Ανώτατης Παιδείας, με την αφιλοκερδή συμμετοχή τους στα Συμβούλια ΑΕΙ. Και η χώρα, εξαιτίας της διαχρονικής πελατειακής αντίληψης του πολιτικού συστήματος που αρνείται να μάθει, συνεχίζει να κουβαλάει το φορτίο του Σισύφου. Ως πότε;

πηγη:ΕΘΝΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 20:36