Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 08:25

Η πρόταση του Νίκου Κατσιαούνη για φιλοξενία 150 ορφανών προσφυγόπουλων σε υπάρχουσες υποδομές του δήμου Βοϊου

Ορισμένοι απο τους χώρους που προτεινει ο Ν, Κατσιαούνης οπως ειναι σήμερα!! Ορισμένοι απο τους χώρους που προτεινει ο Ν, Κατσιαούνης οπως ειναι σήμερα!!

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ…!!!

ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ-ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ..ΣΤΟ ΒΟΙΟ

Τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες αποτελούν κατά τη γνώμη μου την πιο ευάλωτη ομάδα των μεταναστευτικών ροών

που φθάνουν καθημερινά στη χώρα μας. Αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν διττό πρόβλημα. Πρώτον ως παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και δεύτερον ως μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης. Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Η πιο δραματική όψη του προσφυγικού. Η ιστορία και το δράμα τους ξεπερνά πολλές φορές τα όρια της φαντασίας γυρνώντας το χρόνο δεκαετίες πίσω. Η Europol κάνει λόγο για 10.000 εξαφανίσεις. Το πρόβλημα απαιτεί οργανωμένη και στοχευμένη αντιμετώπιση. Άμεσα πρέπει η Πολιτεία να προχωρήσει σε σειρά Νομοθετικών παρεμβάσεων και ρυθμίσεων για την αναδοχή των ασυνόδευτων παιδιών. Έχοντας πλήρη συναίσθηση του Ανθρωπιστικού καθήκοντος, γνωρίζοντας πιστεύω καλά την περιοχή μου το Βόιο, υπηρετώντας χρόνια την Αυτοδιοίκηση σε διάφορα επίπεδα και σήμερα την Εκπαίδευση ως Διευθυντής του Ιστορικού Γυμνασίου-Λυκείου Τσοτυλίου ΚΑΤΑΘΕΤΩ συγκεκριμένη ΠΡΟΤΑΣΗ για την φιλοξενία - ένταξη 150 περίπου παιδιών ‘ασυνόδευτων προσφυγόπουλων’ μέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε.Κ.Κ.Α ακόμη και με εισαγγελική παραγγελία και εντολή, σε συγκεκριμένες υποδομές στους οικισμούς ΄΄ ΕΡΑΤΥΡΑ -ΤΣΟΤΥΛΙ-ΝΕΑΠΟΛΗ-ΣΙΑΤΙΣΤΑ΄΄. Πιστεύω ο συμβολισμός και η ουσία της συγκεκριμένης πρότασής μου πολλαπλασιαστικά να αξιοποιηθεί και σε άλλες Περιφέρειες. Για μένα αποτελεί ελάχιστο ανθρωπιστικό χρέος στο μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία κοινωνικό πρόβλημα.

  Προϋπόθεση επιτυχημένης υλοποίησης, η εξειδίκευση συγκεκριμένου προγράμματος, στέγασης-διατροφής - εκπαιδευτικού δικτύου ειδικών προγραμμάτων και άλλων δράσεων που με τη συνεργασία του Δήμου Βοΐου, φορέων της περιοχής, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Νομού, και κυρίως του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και όλων μας, μπορεί άμεσα να συνδιαμορφωθεί και να υλοποιηθεί.

 

Καταθέτω τις δικές μου απόψεις-σκέψεις-προτάσεις και ευελπιστώ να αποτελέσουν βάση μιας ρεαλιστικής και κοινωνικά προωθημένης τελικής πρότασης.

 

v  ΕΡΑΤΥΡΑ: Φιλοξενία 30-40 παιδιών στον Ξενώνα της Ένωσης Ερατυραίων Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου και σε τέσσερα (4) μικρά εργαστήρια του ΒΙΟ.ΠΑ. ιδιοκτησίας του Δήμου Βοΐου όπου απαιτούνται μικρές παρεμβάσεις για τη λειτουργικότητά τους.


Ξενώνας στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου

 

ΒΙΟΠΑ Εράτυρας

 

v  ΤΣΟΤΥΛΙ: Φιλοξενία 30-40 παιδιών στο χώρο του Γηροκομείου και στο χώρο των εγκαταστάσεων της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας, ανενεργές υποδομές σε πολύ καλή κατάσταση όπου θα χρειαστούν μόνο ορισμένες διευθετήσεις.

 

Γηροκομείο Τσοτυλίου

 

Πρώην Οικοτροφείο – Δημοτική Αστυνομία

 

v  ΝΕΑΠΟΛΗ:Φιλοξενία 30-40 παιδιών στο χώρο του Ειρηνοδικείου ή της Εφορείας. Συνεννόηση του Δήμου με τα αρμόδια Υπουργεία για την παραχώρησή τους  στη συγκεκριμένη δράση. Επίσης, προτείνω εναλλακτικά την εκμίσθωση τμήματος του Ξενοδοχείου που υπάρχει στη Νεάπολη για τη διαμονή τους. Η Νεάπολη βιώνοντας και ιστορικά το προσφυγικό ζήτημα είμαι σίγουρος για το ενδιαφέρον της να προσφέρει πολλά.

 

Εφορία

 

Ειρηνοδικείο

v  ΣΙΑΤΙΣΤΑ: Φιλοξενία 30-40 παιδιών σε τμήμα του παλαιού Οικοτροφείου. Άμεση διαμόρφωση μέρους του κτηρίου που είναι ανενεργό. Μέχρι τη διαμόρφωσή του μπορούν τα παιδιά να μένουν στις 4 ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν στην πόλη αναλαμβάνοντας τη διαμονή από 8-10 παιδιά στην κάθε μία.

 

Οικοτροφείο

 

ü  Η στέγαση των παιδιών στις περισσότερες από τις παραπάνω υποδομές γίνεται άμεσα και σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Προτείνω ισόρροπη κατανομή στις 4 Δημοτικές Ενότητες για πιο άμεση και ουσιαστική στήριξη των τοπικών κοινωνιών στα παιδιά, ευκολότερη ένταξη - προσαρμογή και έλεγχο τους.

ü  Η διατροφή τους μπορεί να εξασφαλιστεί από χρηματοδοτούμενα προγράμματα ενίσχυσης ανάλογων πρωτοβουλιών από την Πολιτεία-Περιφέρεια-Δήμο-Εθελοντικές Οργανώσεις, κληροδοτήματα και από την Εκκλησία της περιοχής που πάντα πρωτοστατεί με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία.

ü  Στην εκπόνηση ενός Ειδικού Εκπαιδευτικού προγράμματος με στόχο την Ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών, την προσαρμογή τους, την μύηση σε Αγγλική-Ελληνική γλώσσα, στα Μαθηματικά και την Πληροφορική.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΩ τη λειτουργία ενός ενιαίου δικτύου ‘ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ’ με καταρχήν στόχους… ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ, ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ-ΑΓΓΛΙΚΩΝ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ. Μια 4ωρη καθημερινή απασχόληση των παιδιών αυτών με τη συμμετοχή καθηγητών ανάλογων ειδικοτήτων: Δύο (2) Κοινωνιολόγοι, Δύο (2) Ψυχολόγοι, τρεις (3) Καθηγητές Αγγλικής, τρεις (3) Μαθηματικοί, τρεις (3) Πληροφορικοί, τρεις (3) Γυμναστές  δύο (2) Φιλόλογοι  αρκεί ώστε στο πρώτο στάδιο  προσαρμογής τους  να υπάρξει ουσιαστική στήριξη .Το πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί  σε δύο σημεία του Βοΐου.

 

Τα μαθήματα μπορούν να γίνονται σε δύο χώρους:

α) Στις αίθουσες του Λυκείου Εράτυρας που δεν χρησιμοποιούνται, για τα προσφυγόπουλα που θα μένουν σε Σιάτιστα και Εράτυρα Η μεταφορά των παιδιών από Σιάτιστα θα γίνεται κάθε απόγευμα με λεωφορείο του Δήμου με τη μετακίνηση μόλις 20-30 παιδιών κάθε απόγευμα να θεωρείται εύκολη και εφικτή.

β] Σε αίθουσες των εγκαταστάσεων στο πρώην Οικοτροφείο Τσοτυλίου ή και σε αίθουσες του Γυμνασίου-Λυκείου Τσοτυλίου που υπάρχουν για τα παιδιά που θα μένουν σε Νεάπολη και Τσοτύλι. Η μεταφορά των παιδιών από Νεάπολη το απόγευμα θα γίνεται με λεωφορείο του Δήμου και είναι ιδιαίτερα εύκολη.

 

ü  Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της  Εκπαίδευσης στο Νομό και την Περιφέρεια, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, η Διευθύντρια Εκπαίδευσης του Νομού, η  ΕΛΜΕ και πολλοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί θα είναι δίπλα μας και θα στηρίξουν με κάθε τρόπο την πρωτοβουλία αυτή. Θεωρώ επίσης δεδομένη τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας που επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία στο προσφυγικό ζήτημα.

 

ü  Δεδομένου ότι ο αριθμός των παιδιών είναι συγκεκριμένος και μικρός η υγειονομική στήριξη μπορεί κατά την γνώμη μου να εξασφαλιστεί από τα  Κ.Υ. ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ και τα Περιφερειακά ΙΑΤΡΕΙΑ ΕΡΑΤΥΡΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΠΟΛΗΣ.

 

ü  Για την Νομική στήριξη εμφανιζόμενων υποθέσεων πέραν του Δήμου είμαι σίγουρος ότι και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης στον οποίο απευθύνω πρόσκληση στήριξης θα ανταποκριθεί άμεσα όπως επίσης και εθελοντές δικηγόροι.

 

ü  Ο Δήμος με τις κοινωνικές δομές που λειτουργεί μπορεί με μικρή ενίσχυσή τους να ελέγξει και να στηρίξει το σχέδιο αυτό στα 4 σημεία της περιοχής.

 

Κλείνοντας να ξανατονίσω ότι τον πρώτο λόγο  για την επιτυχία αυτού του σχεδίου που προτείνω έχει ο Δήμος Βοΐου και οι θεσμοθετημένοι  φορείς της περιοχής του Νομού και της Περιφέρειας. Οι προτάσεις και οι σκέψεις  αποτυπώνουν την δικιά μου προσωπική αντίληψη-ευαισθησία και άποψη.

 

Απαιτείται με πρωτοβουλία του Δήμου άμεσα και συγκεκριμένα και εφόσον βρίσκει θετική την πρότασή μου συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων - επεξεργασία και βελτίωση των προτάσεων και τέλος πολιτική απόφαση.

 

Στο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ και την ΕΥΘΥΝΗ υλοποίησης διατίθεμαι ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ως ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ στο συντονισμό της δράσης αυτής σε επίπεδο Βοΐου,  συμβάλλοντας συγχρόνως με την ειδικότητα μου στη μετάδοση των Μαθηματικών.

 

Γεννημένος και ζώντας όλα τα χρόνια μου στο Βόιο βιώνω απόλυτα τις ευαισθησίες και την αξιοπρέπεια των κατοίκων μας σε πολλά κοινωνικά και πατριωτικά ζητήματα Ευελπιστώ ότι οι συγκεκριμένες σκέψεις μου που αφορούν ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες, απηχούν την διάθεση προσφοράς στο μεγάλο αυτό κοινωνικό ζήτημα, σχεδόν του συνόλου των συμπατριωτών μας στο ΒΟΙΟ και αλλού.

 

Επισήμανση: .. Γενικότερες απόψεις για το Μεταναστευτικό δεν ωφελεί να διατυπώσω, εξάλλου καθημερινά το Θέμα εξαντλείται από πολλούς. Νομίζω ότι πιο χρήσιμο πλέον τώρα είναι συγκεκριμένες προτάσεις και δράση με στόχο τη υλοποίηση τους.

….Δύο λέξεις μόνο κλείνοντας…..

 

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ…..

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ…

 

Ε υ χ α ρ ι σ τ ώ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ

Δημότης Βοΐου

 

Δ/ΝΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ…!!!

ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ-ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ..ΣΤΟ ΒΟΙΟ

(Του Νίκου Κατσαούνη - Διευθυντή Γυμνασίου & Λυκείου Τσοτυλίου - πρώην Δημάρχου Ασκίου - Περιφερειακού Συμβούλου - Προέδρου ΑΝΚΟ)

 

Τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες αποτελούν κατά τη γνώμη μου την πιο ευάλωτη ομάδα των μεταναστευτικών ροών που φθάνουν καθημερινά στη χώρα μας. Αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν διττό πρόβλημα. Πρώτον ως παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και δεύτερον ως μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης. Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Η πιο δραματική όψη του προσφυγικού. Η ιστορία και το δράμα τους ξεπερνά πολλές φορές τα όρια της φαντασίας γυρνώντας το χρόνο δεκαετίες πίσω. Η Europol κάνει λόγο για 10.000 εξαφανίσεις. Το πρόβλημα απαιτεί οργανωμένη και στοχευμένη αντιμετώπιση. Άμεσα πρέπει η Πολιτεία να προχωρήσει σε σειρά Νομοθετικών παρεμβάσεων και ρυθμίσεων για την αναδοχή των ασυνόδευτων παιδιών. Έχοντας πλήρη συναίσθηση του Ανθρωπιστικού καθήκοντος, γνωρίζοντας πιστεύω καλά την περιοχή μου το Βόιο, υπηρετώντας χρόνια την Αυτοδιοίκηση σε διάφορα επίπεδα και σήμερα την Εκπαίδευση ως Διευθυντής του Ιστορικού Γυμνασίου-Λυκείου Τσοτυλίου ΚΑΤΑΘΕΤΩ συγκεκριμένη ΠΡΟΤΑΣΗ για την φιλοξενία - ένταξη 150 περίπου παιδιών ‘ασυνόδευτων προσφυγόπουλων’ μέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε.Κ.Κ.Α ακόμη και με εισαγγελική παραγγελία και εντολή, σε συγκεκριμένες υποδομές στους οικισμούς ΄΄ ΕΡΑΤΥΡΑ -ΤΣΟΤΥΛΙ-ΝΕΑΠΟΛΗ-ΣΙΑΤΙΣΤΑ΄΄. Πιστεύω ο συμβολισμός και η ουσία της συγκεκριμένης πρότασής μου πολλαπλασιαστικά να αξιοποιηθεί και σε άλλες Περιφέρειες. Για μένα αποτελεί ελάχιστο ανθρωπιστικό χρέος στο μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία κοινωνικό πρόβλημα.

  Προϋπόθεση επιτυχημένης υλοποίησης, η εξειδίκευση συγκεκριμένου προγράμματος, στέγασης-διατροφής - εκπαιδευτικού δικτύου ειδικών προγραμμάτων και άλλων δράσεων που με τη συνεργασία του Δήμου Βοΐου, φορέων της περιοχής, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Νομού, και κυρίως του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και όλων μας, μπορεί άμεσα να συνδιαμορφωθεί και να υλοποιηθεί.

 

Καταθέτω τις δικές μου απόψεις-σκέψεις-προτάσεις και ευελπιστώ να αποτελέσουν βάση μιας ρεαλιστικής και κοινωνικά προωθημένης τελικής πρότασης.

 

v  ΕΡΑΤΥΡΑ: Φιλοξενία 30-40 παιδιών στον Ξενώνα της Ένωσης Ερατυραίων Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου και σε τέσσερα (4) μικρά εργαστήρια του ΒΙΟ.ΠΑ. ιδιοκτησίας του Δήμου Βοΐου όπου απαιτούνται μικρές παρεμβάσεις για τη λειτουργικότητά τους.


Ξενώνας στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου

 

ΒΙΟΠΑ Εράτυρας

 

v  ΤΣΟΤΥΛΙ: Φιλοξενία 30-40 παιδιών στο χώρο του Γηροκομείου και στο χώρο των εγκαταστάσεων της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας, ανενεργές υποδομές σε πολύ καλή κατάσταση όπου θα χρειαστούν μόνο ορισμένες διευθετήσεις.

 

Γηροκομείο Τσοτυλίου

 

Πρώην Οικοτροφείο – Δημοτική Αστυνομία

 

v  ΝΕΑΠΟΛΗ:Φιλοξενία 30-40 παιδιών στο χώρο του Ειρηνοδικείου ή της Εφορείας. Συνεννόηση του Δήμου με τα αρμόδια Υπουργεία για την παραχώρησή τους  στη συγκεκριμένη δράση. Επίσης, προτείνω εναλλακτικά την εκμίσθωση τμήματος του Ξενοδοχείου που υπάρχει στη Νεάπολη για τη διαμονή τους. Η Νεάπολη βιώνοντας και ιστορικά το προσφυγικό ζήτημα είμαι σίγουρος για το ενδιαφέρον της να προσφέρει πολλά.

 

Εφορία

 

Ειρηνοδικείο

v  ΣΙΑΤΙΣΤΑ: Φιλοξενία 30-40 παιδιών σε τμήμα του παλαιού Οικοτροφείου. Άμεση διαμόρφωση μέρους του κτηρίου που είναι ανενεργό. Μέχρι τη διαμόρφωσή του μπορούν τα παιδιά να μένουν στις 4 ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν στην πόλη αναλαμβάνοντας τη διαμονή από 8-10 παιδιά στην κάθε μία.

 

Οικοτροφείο

 

ü  Η στέγαση των παιδιών στις περισσότερες από τις παραπάνω υποδομές γίνεται άμεσα και σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Προτείνω ισόρροπη κατανομή στις 4 Δημοτικές Ενότητες για πιο άμεση και ουσιαστική στήριξη των τοπικών κοινωνιών στα παιδιά, ευκολότερη ένταξη - προσαρμογή και έλεγχο τους.

ü  Η διατροφή τους μπορεί να εξασφαλιστεί από χρηματοδοτούμενα προγράμματα ενίσχυσης ανάλογων πρωτοβουλιών από την Πολιτεία-Περιφέρεια-Δήμο-Εθελοντικές Οργανώσεις, κληροδοτήματα και από την Εκκλησία της περιοχής που πάντα πρωτοστατεί με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία.

ü  Στην εκπόνηση ενός Ειδικού Εκπαιδευτικού προγράμματος με στόχο την Ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών, την προσαρμογή τους, την μύηση σε Αγγλική-Ελληνική γλώσσα, στα Μαθηματικά και την Πληροφορική.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΩ τη λειτουργία ενός ενιαίου δικτύου ‘ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ’ με καταρχήν στόχους… ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ, ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ-ΑΓΓΛΙΚΩΝ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ. Μια 4ωρη καθημερινή απασχόληση των παιδιών αυτών με τη συμμετοχή καθηγητών ανάλογων ειδικοτήτων: Δύο (2) Κοινωνιολόγοι, Δύο (2) Ψυχολόγοι, τρεις (3) Καθηγητές Αγγλικής, τρεις (3) Μαθηματικοί, τρεις (3) Πληροφορικοί, τρεις (3) Γυμναστές  δύο (2) Φιλόλογοι  αρκεί ώστε στο πρώτο στάδιο  προσαρμογής τους  να υπάρξει ουσιαστική στήριξη .Το πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί  σε δύο σημεία του Βοΐου.

 

Τα μαθήματα μπορούν να γίνονται σε δύο χώρους:

α) Στις αίθουσες του Λυκείου Εράτυρας που δεν χρησιμοποιούνται, για τα προσφυγόπουλα που θα μένουν σε Σιάτιστα και Εράτυρα Η μεταφορά των παιδιών από Σιάτιστα θα γίνεται κάθε απόγευμα με λεωφορείο του Δήμου με τη μετακίνηση μόλις 20-30 παιδιών κάθε απόγευμα να θεωρείται εύκολη και εφικτή.

β] Σε αίθουσες των εγκαταστάσεων στο πρώην Οικοτροφείο Τσοτυλίου ή και σε αίθουσες του Γυμνασίου-Λυκείου Τσοτυλίου που υπάρχουν για τα παιδιά που θα μένουν σε Νεάπολη και Τσοτύλι. Η μεταφορά των παιδιών από Νεάπολη το απόγευμα θα γίνεται με λεωφορείο του Δήμου και είναι ιδιαίτερα εύκολη.

 

ü  Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της  Εκπαίδευσης στο Νομό και την Περιφέρεια, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, η Διευθύντρια Εκπαίδευσης του Νομού, η  ΕΛΜΕ και πολλοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί θα είναι δίπλα μας και θα στηρίξουν με κάθε τρόπο την πρωτοβουλία αυτή. Θεωρώ επίσης δεδομένη τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας που επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία στο προσφυγικό ζήτημα.

 

ü  Δεδομένου ότι ο αριθμός των παιδιών είναι συγκεκριμένος και μικρός η υγειονομική στήριξη μπορεί κατά την γνώμη μου να εξασφαλιστεί από τα  Κ.Υ. ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ και τα Περιφερειακά ΙΑΤΡΕΙΑ ΕΡΑΤΥΡΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΠΟΛΗΣ.

 

ü  Για την Νομική στήριξη εμφανιζόμενων υποθέσεων πέραν του Δήμου είμαι σίγουρος ότι και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης στον οποίο απευθύνω πρόσκληση στήριξης θα ανταποκριθεί άμεσα όπως επίσης και εθελοντές δικηγόροι.

 

ü  Ο Δήμος με τις κοινωνικές δομές που λειτουργεί μπορεί με μικρή ενίσχυσή τους να ελέγξει και να στηρίξει το σχέδιο αυτό στα 4 σημεία της περιοχής.

 

Κλείνοντας να ξανατονίσω ότι τον πρώτο λόγο  για την επιτυχία αυτού του σχεδίου που προτείνω έχει ο Δήμος Βοΐου και οι θεσμοθετημένοι  φορείς της περιοχής του Νομού και της Περιφέρειας. Οι προτάσεις και οι σκέψεις  αποτυπώνουν την δικιά μου προσωπική αντίληψη-ευαισθησία και άποψη.

 

Απαιτείται με πρωτοβουλία του Δήμου άμεσα και συγκεκριμένα και εφόσον βρίσκει θετική την πρότασή μου συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων - επεξεργασία και βελτίωση των προτάσεων και τέλος πολιτική απόφαση.

 

Στο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ και την ΕΥΘΥΝΗ υλοποίησης διατίθεμαι ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ως ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ στο συντονισμό της δράσης αυτής σε επίπεδο Βοΐου,  συμβάλλοντας συγχρόνως με την ειδικότητα μου στη μετάδοση των Μαθηματικών.

 

Γεννημένος και ζώντας όλα τα χρόνια μου στο Βόιο βιώνω απόλυτα τις ευαισθησίες και την αξιοπρέπεια των κατοίκων μας σε πολλά κοινωνικά και πατριωτικά ζητήματα Ευελπιστώ ότι οι συγκεκριμένες σκέψεις μου που αφορούν ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες, απηχούν την διάθεση προσφοράς στο μεγάλο αυτό κοινωνικό ζήτημα, σχεδόν του συνόλου των συμπατριωτών μας στο ΒΟΙΟ και αλλού.

 

Επισήμανση: .. Γενικότερες απόψεις για το Μεταναστευτικό δεν ωφελεί να διατυπώσω, εξάλλου καθημερινά το Θέμα εξαντλείται από πολλούς. Νομίζω ότι πιο χρήσιμο πλέον τώρα είναι συγκεκριμένες προτάσεις και δράση με στόχο τη υλοποίηση τους.

….Δύο λέξεις μόνο κλείνοντας…..

 

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ…..

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ…

 

Ε υ χ α ρ ι σ τ ώ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ

Δημότης Βοΐου

Δ/ΝΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 11:28