Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 08:40

Κάπνες...| του Δημήτρη Ψευτογκά

31 Μαΐου: Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.
Υπό την σκέπη της γαλανόλευκης, η αντιαισθητική "αριστερά" επιμένει- ΠΟΛΛΑΚΙΣ- όχι πια στην υπόγεια ταβέρνα, αλλά στα ιλουστρασιόν υπουργικά σαλόνια και γραφεία
"μες σε καπνούς και σε φωνές" να μας οδηγεί εκ του "ασφαλούς" στο "ένδοξο" παρελθόν!
Πέρασε ένας χρόνος και πλέον διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η Υγεία, ιδιαιτέρως η Πρωτοβάθμια, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της...
Απέναντι στις ελλείψεις μέσων και προσωπικού, την αποδιοργάνωση και το κλείσιμο δομών (Μονάδες ΠΕΔΥ πρώην ΙΚΑ), την αύξηση της νοσηρότητας λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης και της χειροτέρευσης όλων των  παραγόντων-κοινωνικών και των περιβαλλοντικών- που συντελούν στην σωματική και ψυχική ευεξία, έχουμε την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας και την πλήρη απουσία προληπτικών μέσων με μηδενικό οικονομικό κόστος αλλά με πολλαπλά οφέλη...
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κάπνισμα!
Η  απουσία κονδυλίων στον προϋπολογισμό για τον έλεγχο του καπνίσματος σε δημόσιους κλειστούς χώρους,μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο από την προκλητική συμπεριφορά του Αναπληρωτή Υπουργού να καπνίζει δημόσια σε συνέντευξη  τύπου στο Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας!
Η απουσία των ελέγχων εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, επέφερε μια χαλαρότητα και έχει αποθρασύνει πολλούς.
Η χώρα μας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ανομίας, μοναδικό στην Ευρωπαίκή Ένωση!
Κάποιοι επιμένουν ακόμα να θεωρούν αμάχητο δικαίωμα στην Ελλάδα το κάπνισμα σε δημόσιους κλειστούς χώρους και το "υπερασπίζονται" με "νύχια και με δόντια" περισσότερο από το δικαίωμα στην εργασία, στην υγεία, στην παιδεία....
Όλες οι χώρες έχουν αποδεχτεί τα συμπεράσματα της επιστημονικής κοινότητας, εφαρμόζουν τον νόμο, ακόμα και αυτή η Τουρκία που μας αρέσει να λοιδορούμε,, πλην της Ελλάδας που παραμένει ένας παράδεισος της κάπνας σαν τις... οφσόρ του χρήματος!
 Τα στατιστικά στοιχεία είναι συντριπτικά και δεν επιδέχονται παρερμηνείες!
Το κάπνισμα προκαλεί:
-τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
-το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
-το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
-το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
-το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
-οικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας:
-Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.
-Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρεία:
-Οι καπνιστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10% από το 1996. Το ίδιο, όμως, συνέβη και με τους θανάτους με καρκίνο του πνεύμονα, που ξεπερνούν πλέον τους 6.000 ετησίως.
-Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο.
-Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.
-Μόλις το 3% των μαθητών του γυμνασίου και το 11% των μαθητών του λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα μετά από συστηματική χρήση.
-Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν οι επιστήμονες, ότι η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
 
 
Ότι και να πούμε είναι περιττό.
Μια χώρα που ο μέγιστος των φιλοσόφων της ήπιε το "κώνειον" επιμένοντας στην πιστή τήρηση του νόμου,μια χώρα που δεν έχει μνήμη, μια χώρα που ψηφίζει χιλιάδες νόμους κάθε χρόνο, δεν εφαρμόζει κανέναν ή έχει πολιτικούς που ενώ τους ψηφίζουν, τους χαρακτηρίζουν "εγκλήματα" και καλούν είτε λεκτικά είτε έμπρακτα τους ψηφοφόρους τους να μην τους εφαρμόζουν, δεν έχει μέλλον...
 
Δεν τη σώζει τίποτα.
Ούτε οι τεχνητές αναπνοές των μνημονίων ούτε το ..."ξανθό γένος" του Πούτιν!
 
Δημήτρης Ψευτογκάς
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 08:44