Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 09 Μαϊος 2011 11:04

Εξετάσεις! Μια εμπειρία που μπορείς να χειριστείς

aithoysa-sxoleioyΣτέλλας Ρουσιάδου*

Κορυφώθηκε η αγωνία, τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδων οικογενειών των οποίων τα παιδιά ετοιμάζονται να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το υπουργείο Παιδείας κρατά σε εκκρεμότητα το φετινό αριθμό εισακτέων, που πέρυσι ..

ξεχείλωσε εξαιτίας της κατάργησης της βάσης του 10. Το μέτρο οδήγησε τα κεντρικά Ιδρύματα στο βυθό λόγω της υπερφόρτωσής τους με μετεγγραφές ειδικών κατηγοριών.

Τα νέα δεδομένα που θα βρουν στο δρόμο οι 100.000 περίπου φετινοί υποψήφιοι, οι μικρές αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο, ο χρόνος κατάθεσης αυτού που είναι ίδιος για όλα τα Λύκεια, οι αλλαγές μαζί με τις περσινές στην κατηγορία του 10%, στον τρόπο εξέτασης των  ειδικών μαθημάτων (ξένες γλώσσες), στις μετεγγραφές και στον τρόπο εισαγωγής υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, συνθέτουν ένα νέο τοπίο που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τις δεκάδες χιλιάδες των φετινών υποψηφίων.

Όλα αυτά οδήγησαν μαθητές και γονείς στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού,(ΚΕ.ΣΥ.Π) του νομού μας, φορτωμένους από άγχος, ανασφάλεια, χαμηλές προσδοκίες και με το βάρος της λογικής της αντιστοιχίας επένδυση-απόδοση, περισσότερο από κάθε άλλη φορά!

Η δε επιλογή σχολής επηρεάζεται πλέον σημαντικά από την διογκούμενη ανεργία στον ιδιωτικό τομέα και τον «πάγο» στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα.

Και μαζί με όλα αυτά, φίλε υποψήφιε, εσύ, βρίσκεσαι στη δύσκολη θέση να έχεις να τα βγάλεις πέρα και με τον δικό σου φόβο και με τον φόβο των δικών σου. Έχεις δίκαιο να πιέζεσαι.

Όπως και να το κάνουμε όταν πρόκειται να κριθούμε, έχουμε στρες. Αυτό είναι απόλυτα φυσικό. Φρόντισε να διατηρείς μια καλή επικοινωνία με τον εαυτό σου, να λειτουργείς συγκεντρωμένα και χαλαρά, χωρίς να αφήνεις το στρες να μετατραπεί σε άγχος, φόβο, πανικό, που μπορεί να σε κάνει να τα χάσεις, να μην καταλαβαίνεις την ερώτηση, κτλ, για να διατηρήσεις την απόδοσή σου σε καλά επίπεδα.

Προσπάθησε να έχεις σύμμαχό σου το κέφι, την αισιοδοξία, χαλάρωση, αυτοεκτίμηση, επαφή με την πραγματικότητα, καθώς και μια καλή προετοιμασία, που σημαίνει, οργάνωση χρόνου, οργάνωση και καταμερισμό της ύλης, επαναλήψεις.

Σε καιρό εξετάσεων είναι σημαντικό, να κοιμόμαστε σωστά, να τρεφόμαστε σωστά, να πλενόμαστε και να ξεκουραζόμαστε αρκετά.

Βελτιωνόμαστε σε σχέση με τον εαυτό μας και όχι σε σχέση με τον συμμαθητή μας.

Δίνουμε εξετάσεις για να προχωρήσουμε και να κερδίσουμε ένα μέλλον που έχουμε αποφασίσει ότι μας αξίζει!

Βάλε σαν στόχο, να γίνεις επιτυχημένος επαγγελματίας αλλά και ευτυχισμένος άνθρωπος!

Πολλές φορές υιοθετούμε στόχους που δεν είναι πραγματικά δικοί μας, αλλά του μπαμπά και της μαμάς! Ή των καθηγητών! Ή άλλων σημαντικών για μας προσώπων! Γι'αυτό και δεν τους πετυχαίνουμε. Όταν υπηρετούμε στόχους που δεν θέλουμε και δεν στηρίζονται στις επιθυμίες μας, λειτουργούμε με βάση τους φόβους μας ή μάλλον καλύτερα, με τους φόβους που βομβαρδίζει ο περίγυρός μας. Πάρε την τύχη στα χέρια σου και μη μπαίνεις από φόβο στο λούκι της μιζέριας, γιατί αυτό θα σε κάνει να κάθεσαι με σκυμμένο το κεφάλι ώρες ατέλειωτες μπροστά σ'ένα βιβλίο που δεν θα καταλαβαίνεις ούτε τι εξηγεί ούτε γιατί το εξηγεί!

Δεν πετυχαίνεις έτσι στη ζωή! Αν θέλουμε να πάμε μπροστά, πρέπει να γίνουμε υπεύθυνοι και να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις για τη ζωή μας. Φυσικά θα ακούσουμε την γνώμη των μεγάλων. Και , φυσικά θα λάβουμε υπ'οψη μας τις συνθήκες της αγοράς εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι αν ξέρουμε πως υπάρχει υπερπληθώρα δικηγόρων, μπορεί να διαλέξουμε κάτι άλλο. Αλλά αυτό θα το αποφασίσουμε εμείς. Δεν θέλεις να γίνεις ένας αποτυχημένος γιατρός. Προτιμάς να γίνεις ένας χαρούμενος σερβιτόρος σε μπαρ. Ούτε όμως θα ήθελες να είσαι σερβιτόρος σε μπάρ και να σκέφτεσαι με θλίψη πως έχασες την ευκαιρία να γίνεις γιατρός, που σου άρεζε τόσο πολύ. Μερικά πράγματα πρέπει να τα παίρνουμε στα σοβαρά την ώρα που συμβαίνουν, επειδή μπορεί να μην μας δοθούν πολλές άλλες ευκαιρίες.

«Όταν έχεις μια πραγματική επιθυμία όλες οι δυνάμεις του σύμπαντος συνωμοτούν για την εκπλήρωσή της». (Paolo Cuello από το βιβλίο του ο Αλχημιστής)

Μην πέφτεις στην παγίδα του «πέτυχα, απέτυχα».Θυμήσου ότι η πρόοδός σου ορίζεται μόνο απ'αυτό που έκανες πριν σε σχέση με αυτό που μπορείς να κάνεις τώρα.

Δες όλη την διαδικασία με ανακούφιση! Αποφάσισε να κάνεις το καλύτερο δυνατό με ηρεμία και μη δολοφονείς τον εαυτό σου επειδή υπάρχει ένα ενδεχόμενο να μην πας πολύ καλά στις εξετάσεις. Κοίταξε τον εαυτό σου στον καθρέφτη και πες του. «Αξίζω γι'αυτό που είμαι και όχι γι'αυτό που θα γράψω στις εξετάσεις».Όλοι το περάσαμε αυτό, αλλά, όπως βλέπεις, είμαστε ακόμη ζωντανοί! Λοιπόν χωρίς αστεία, σου ευχόμαστε πάνω απ'όλα καλή επιτυχία!

ειναι Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού*

Υπεύθυνη ΚΕ.ΣΥ.Π ν.Κοζάνης

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Μαϊος 2011 11:17